ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΚΚΕ για το Θαλάσσιο μέτωπο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στον Δήμο Πατρέων παραχωρήθηκε για 99 χρόνια το παραλιακό μέτωπο, με εξαίρεση τους χερσαίους και θαλάσσιους χώρους, βόρεια του Μόλου της Αγίου Νικολάου, καθώς και της Νότιας Λιμενολεκάνης.

Η παραχώρηση είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής διεκδίκησης του πατραϊκού λαού, στην οποία είχε σημαντική συμβολή η Δημοτική Αρχή, με αντίστοιχου περιεχομένου αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Είναι αποτέλεσμα των de facto παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων, σε τμήματα του θαλάσσιου μετώπου που αποδόθηκαν στο λαό για χρήση, όπως είναι το Νότιο Πάρκο, έναν σκουπιδότοπο μπροστά στις νότιες συνοικίες που μετατράπηκε σταδιακά σε βασικό πόλο αναψυχής για όλη την πόλη, με ποικιλία δραστηριοτήτων.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για οριστική παραχώρηση, πρότεινε στο Δήμο μόνο τριετή χρήση και οικονομική παροχή ύψους 500.000 ευρώ. Αυτό απορρίφθηκε αμέσως και κατηγορηματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια και αφού πραγματοποιήθηκαν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε η τότε κυβέρνηση κάνει τελικά αποδεκτό το αίτημα της παραχώρησης.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θεσμοθετούσαν για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, την δυνατότητα να κτιστεί στην παραλιακή ζώνη μια νέα πόλη 55.000 τ.μ. με εμπορευματικού χαρακτήρα χρήσεις (μαγαζιά, γραφεία κ.λπ.). Το παραλιακό μέτωπο για τις αστικές κυβερνήσεις, που υλοποιούν την στρατηγική της Ε.Ε., είναι οικόπεδο «φιλέτο» για την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων, οικόπεδο για ξεπούλημα, με το λαό πελάτη.

Η παραχώρηση της παραλιακής ζώνης, αποδεικνύει ότι η κινητοποίηση και ο οργανωμένος αγώνας, με διεκδικήσεις που συγκρούονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την πολιτική της Ε.Ε., των αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, μπορεί να έχουν θετικά για τον λαό αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ στήριξε και στάθηκε στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, η οποία έχοντας πυξίδα τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους, διεκδίκησε με συνέπεια μαζί με τον λαό, και τους μαζικούς φορείς την παραχώρηση της παραλιακής ζώνης.

Απέτρεψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για παραχώρηση όλης της έκτασης στο Υπερταμείο των δανειστών και το ΤΑΙΠΕΔ, το ξεπούλημα στους επιχειρηματίες.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ απευθύνεται στον λαό και την νεολαία της Πάτρας και τους καλεί σε ετοιμότητα.

Για την παραλία της πόλης μας, συγκρούονται αντίθετα κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα. Από τη μία το κεφάλαιο, πατώντας στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων απαιτεί το φιλέτο για επενδύσεις και κερδοσκοπική εκμετάλλευση, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του και από την άλλη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές ανάγκες τους στην αναψυχή και την ξεκούραση, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Μόνο η πολύμορφη λαϊκή παρέμβαση και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μπορεί να βάλει εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση και την παράδοση της παραλιακής ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοσκοπία.

Οι παραλίες και οι ακτές είναι το φυσικό μας περιβάλλον.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, για να αναπλαστεί η παραλιακή ζώνη και να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις, γιατί ο χώρος είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή του Πατραϊκού λαού.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ