Περιμένει τις ανακοινώσεις ο Άγριλος

 

Δεν έβγαλε λευκό καπνό η χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη αναφορικά με το τελικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των νέων δομών σε οκτώ περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκονται και 20 τοποθεσίες προκειμένου να δημιουργηθούν τα νέα hot spots που θα είναι γύρω στα 10 με 15. Μεταξύ αυτών, ως γνωστόν εξετάζεται η χρήση του παλιού στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας για τη δημιουργία δομή «ελεγχόμενης φιλοξενίας» για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Κυβέρνηση προχωρά σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες, με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων, και η οποία προβλέπει την ενίσχυση των δήμων, που θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 25 ακόμη  εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών, που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών. Ωστόσο ακόμη φαίνεται πως φοβάται τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών… Έτσι χθες –τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση μετά από την κυβερνητική σύσκεψη για τις νέες δομές στην ενδοχώρα, που θα φιλοξενήσουν περί τις 20 με 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι τελικές αποφάσεις αναφορικά και με τον αριθμό των «φιλοξενούμενων» σε κάθε νέα δομή. Εξάλλου μία από τις βασικές αιτίες των αντιδράσεων και στην Αμφιλοχία και σε άλλα μέρη, όπου σχεδιάζονται τέτοιες δομές είναι το γεγονός ότι ο προτεινόμενος αριθμός ξεπερνά την ποσόστωση του 1% σε σχέση με τους τοπικούς πληθυσμούς, που είχε τεθεί αρχικά από την κυβέρνηση. Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοπικές αντιδράσεις που έχουν προαναγγελθεί ως δυναμικότερες…

Καβγάς ξέσπασε στη Βουλή για  τις ΜΚΟ και τα επεισόδια στη Λέσβο

Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό πρέπει να μπουν στο μικροσκόπιο του κράτους, είναι ένα αίτημα των τοπικών κοινωνιών και θα βοηθήσει και στην καλύτερη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην οικονομική ενίσχυση 50 εκατομμυρίων ευρώ σε δήμους και τοπικές κοινωνίες οι οποίες δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες.

«Το πρόβλημα τη συμφόρησης νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο. Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8.000. Η δήλωση όπως την ερμηνεύσατε εσείς, εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα», είπε ο κ.Μηταράκης στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηταράκης επέμεινε στη φύλαξη των συνόρων και στην αύξηση των επιστροφών ως μέτρα διαχείρισης των ροών προς τη χώρα μας λέγοντας ότι μόνο τον Ιανουάριο υπήρξαν 84 επιστροφές στην Τουρκία με τον στόχο να είναι οι 200 επιστροφές ανά εβδομάδα. Παράλληλα παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη ταχύτητα στη διαδικασία ασύλου και επιστροφών και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην δυσφορεί όταν ακούει ότι φυλάσσονται τα σύνορα και να βοηθήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Κάνουμε αποσυμφορήσεις ενώ παράλληλα κάνουμε επιστροφές. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αν μου λέτε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετές, το δέχομαι, αλλά θα κάνουμε περισσότερες. Να στηρίξετε την υπηρεσία ασύλου όταν δεν δίνει άσυλο σε όσους δεν το δικαιούνται. Να μας στηρίξετε όταν αποβάλλουμε ΜΚΟ που δεν επιτελούν το έργο τους. Απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια. Θέλουμε να γίνουν τα νέα κέντρα στα νησιά».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατηγορώντας τη ΝΔ ότι εξέθρεψε τέρατα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και τώρα τα βρίσκει μπροστά της.

«Είναι απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το μήνυμα στέλνετε. Υπήρχε υποκίνηση χθες στη Μόρια αλλά δεν ήταν άλλη από την εξαθλίωση», είπε ο κ. Βούτσης ακούγοντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μπουγά να αναφέρεται σε περίεργη υποκίνηση των χθεσινών επεισοδίων στη Μόρια. Στον καβγά μπήκαν και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, οι οποίοι χαρακτήρισαν την οικονομική ενίσχυση των δήμων με 50 εκατομμύρια ευρώ ως «εκμαυλισμό συνείδησης των δημάρχων».

«Μασάζ» 50 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση στους δημάρχους για το μεταναστευτικό

Πρόκειται για μία μορφή «μασάζ» προς τους δημάρχους έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις για την μετεγκατάσταση μεταναστών στην ενδοχώρα και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται πως η ειδική επιχορήγηση προς τους Δήμους θα ανέλθει στο ύψος των 25.000.000 ευρώ. Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η σύσταση «Ταμείου Αλληλεγγύης» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με 25.000.000 ευρώ/έτος και θα έχει σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων και τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται με τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και με τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομών. Συνολικά το ποσό ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην ίδια έκθεση αναφέρεται, πως το ύψος της ειδικής επιχορήγησης θα ανέρχεται στο ποσό των 12,5 ευρώ /μήνα, εφόσον διαμένει σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας κατά τη τελευταία ημέρα του μήνα. Μάλιστα το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης θα αυξάνεται κατά 5% όταν η αναλογία του αριθμού των διαμενόντων στα μονάδες προς τον πληθυσμό του δήμου υπερβαίνει το 1%, κατά 10% όταν η αναλογία υπερβαίνει το 5% και κατά 20% όταν η αναλογία υπερβαίνει το 10%. Ωστόσο, αυτό το αντισταθμιστικό όφελος για το 2019, καθορίζεται το ποσό των 150 ευρώ για κάθε διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας στις 20-12-2019.

Πηγη: sinidisi.gr 

Διαβάστε επίσης