Προστασία πρώτης κατοικίας - Το νέο πλαίσιο

 

Την 1η Μαΐου θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη».

Τα πάντα θα ρυθμίζονται με το νέο Πτωχευτικό, που δεν προβλέπει «αναχώματα» για την πρώτη κατοικία. Γι’ αυτόν τον λόγο κυβερνητικοί παράγοντες καλούν τους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια να υπαχθούν άμεσα στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο φλέγον ζήτημα τηρούν αυστηρή στάση και οι Θεσμοί, διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί καμία παράταση στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πλαίσιο είναι λίγες.
Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι 4 άξονες του νέου πλαισίου

Αναλυτικές διευκρινίσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε, μιλώντας στο Open TV, ότι το νέο καθεστώς για την πρώτη κατοικία δομείται πάνω σε τέσσερις άξονες. Οι άξονες αυτές είναι:

Ενα, ενιαίο σχήμα προστασίας (σήμερα υπάρχουν 8 σχήματα)έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα
2. Θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία
3. Στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές: Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία των τραπεζών, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Από όσους έχουν μπει στον νόμο Κατσέλη είναι ένας στους δύο.
4. Οι ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά: Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα «όταν είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός, και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.
Σταϊκούρας: Πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, μιλώντας στο OPEN, ότι το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας λήγει «γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».

Επιπλέον, κάλεσε και από την πλευρά του τους πολίτες να κάνουν χρήση της εν λειτουργία πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία, έτσι ώστε να σώσουν το σπίτι τους έως τα τέλη Απριλίου. Παρά ταύτα, σημείωσε ότι δεν παύει η πρώτη κατοικία δεν θα μείνει απροστάτευτη καθώς από την 1η Μαΐου θα υπάρχει πρόβλεψη για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Καταλήγοντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον», υποστηρίζοντας ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μοιράζονται κοινές απόψεις για το ζήτημα.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ