Η αλλαγή στάσης και πλεύσης, του Δημάρχου της τρίτης πόλης της χώρας, στο βαθμό μάλιστα που αυτή είναι και ειλικρινής, αποτελεί σημαντική πολιτική παράμετρο.
Ιδιαίτερα όταν αφορά το Δήμαρχο της Πάτρας, πολέμιο για χρόνια, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε, πως κατά την παρουσίαση της πρότασης διακήρυξης, για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της πόλης, από τη Δημοτική Αρχή αναφέρθηκε πως η πρόταση βασίζεται στις κατευθύνσεις του ΓΠΣ του 2011. Επίσης πως και η πρόταση υπογειοποίησης του τραίνου (την οποία υιοθέτησε το 2016 με καθυστέρηση 5 χρόνων) στηρίζεται και αυτή στο ΓΠΣ του 2011. Για πρώτη δε φορά το ΓΠΣ αναφέρθηκε σαν το ‘ευαγγέλιο’, πάνω στο οποίο στηρίζεται το μέλλον της πόλης και πως με βάση αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίζουμε.
Πρόκειται κατά την άποψή μας, για μια σημαντική αναστροφή πολιτικής πλεύσης της Δημοτικής Αρχής του κ. Πελετίδη, η οποία αν είναι ειλικρινής, θα δώσει επιτέλους προοπτική ανάπτυξης στην πόλη.
Θυμίζουμε πως στην προηγούμενη δημοτική αρχοντία του (2014-2019), ο κ. Πελετίδης, δέσμιος της επί 15ετία πολιτικής του, εκείνη της άρνησης και καταψήφισης των πάντων, αρνιόταν πεισματικά να επικαλεστεί προφορικά ή γραπτά το ΓΠΣ του 2011, αφού το είχε καταψηφίσει και καταγγείλει, σαν προερχόμενο και έργο της αστικής τάξης, υπέρ των συμφερόντων της οποίας θα λειτουργούσε αν εφαρμοζόταν. Είχε δε δεσμευτεί, πως θα το τροποποιήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, πράγμα που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Η παραδοχή του λοιπόν, πως το ΓΠΣ του 2011, για το οποίο η πόλη διαβουλεύτηκε από το 2003 έως το 2011, αποτελεί το ‘ευαγγέλιο’ της πόλης (στο οποίο επισημαίνουμε πως ο ίδιος δεν έχει βάλει ούτε μια πινελιά) θεωρούμε πως αποτελεί μονόδρομο για τη δημοτική αρχή, αφού απέτυχαν οι μέχρι τώρα ανερμάτιστες πολιτικές της ακροβασίες.
Θεωρούμε πως είναι αναγκαίο, να προχωρήσουμε τάχιστα ανάμεσα στα άλλα, και:
-Στην άμεση απόφαση και ενεργοποίηση της πρότασης του ΓΠΣ του 2011, για πολεοδόμηση και εφαρμογή πράξεων αναλογισμού, των 750 στρεμμάτων της Νότιας Πάτρας, μιας τεράστιας έκτασης, νεκρής σήμερα, την οποία το ΓΠΣ περιγράφει σαν το βασικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και ποιοτικής αναβάθμισης, των νότιων συνοικιών. Πρόκειται για το στρατηγικό κέντρο, της Πάτρας του μέλλοντος.
-Στην εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΓΠΣ του 2011, όσον αφορά την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου, στη βάση του οποίου φαίνεται επιτέλους να κινείται.
-Στην υλοποίηση των 12 τουλάχιστον αναγκαίων μελετών, οι οποίες προβλέπονται στο ΓΠΣ του 2011 και θα αποτελέσουν βασικό μοχλό οικονομικής και ποιοτικής αναβάθμισης δεκάδων περιοχών της πόλης. Η δικαιολογία πως μόνο ένας υπάλληλος μπορούσε να το κάνει και αυτός μετακινήθηκε, δεν αποτελεί τιμή για τον τρίτο Δήμο της χώρας.
- Στην προσπάθεια, πίσω από την οποία πρέπει να στοιχηθεί όλη η πόλη, για να διασωθούν οι πάνω από 50 πλατείες και ελεύθεροι χώροι, οι οποίοι αναφέρονται στο ΓΠΣ του 2011 και τσιμεντοποιούνται.
-Στην εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΓΠΣ του 2011, σε κάθε μελέτη ή έργο, το οποίο πρόκειται να γίνει στην πόλη, όπως αυτά που χρηματοδοτούνται είτε από Κρατικά είτε από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Αν χρειάζεται κάπου τροποποίηση, αυτή να γίνει με βάση τους ισχύοντες κανόνες και όχι αυθαίρετα.
Και τόσα άλλα……..
Σημειώνουμε με έμφαση, πως εξαιτίας της συνολικής απαξίωσης του ΓΠΣ του 2011, αλλά και της επί 6 χρόνια ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής, η Πάτρα είναι η μόνη πόλη στην οποία ισχύουν συγχρόνως και επιλεκτικά αλληλεπικαλυπτόμενα δύο!! Πολεοδομικά Σχέδια. Του 2011 και του 1983. Η δημοτική αρχή γνωρίζει βεβαίως, πως αυτό σημαίνει στρέβλωση της ανάπτυξης της πόλης, αλλά και πως κάποιοι επαΐοντες ‘ωφελούνται’ από αυτή την κατάσταση.
Στο τεράστιο αυτό θέμα της εφαρμογής, δεκάδων κατευθύνσεων του ΓΠΣ του 2011, που άπτονται θεμάτων όπως, ποιότητας ζωής, κυκλοφοριακού, χρήσεων γης, χωρικής οργάνωσης, καθορισμού κριτηρίων κ.α. αλλά και συγκεκριμένων τοπικών και υπερ-τοπικών παρεμβάσεων, θα επανέλθουμε αναλυτικά.