Πάτρα: Στα Δικαστήρια η ένοπλη ληστεία του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας - Η απόφαση για τους κατηγορούμενους

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΕΤΑΡΤΗ

Σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Πατρών εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό χθες Τετάρτη η  υπόθεση της ληστείας της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 17 Φεβρουαρίου 2012.

Ο βασικός κατηγορούμενος που έχει εκτίσει  ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων  εμφανίστηκε μετανοιωμένος και ντροπιασμένος, ζητώντας επιεικέστερη αντιμετώπιση από το δικαστήριο. «Ηταν μια πράξη ηλίθια που κατέστρεψε εμένα και την οικογένειά μου» είπε. Απέδωσε την πράξη του, στην απελπισία του, να βοηθήσει την αδελφή του, που έπασχε από καρκίνο και πέθανε από την ασθένεια αυτή. «Εχω εκτίσει δικαίως πέντε χρόνια φυλακή, βοηθήστε με να ξαναρχίσω από την αρχή τη ζωή μου» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στους άλλους κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως τους γνώρισε από μια κοινή παρέα ατόμων, που ασχολούνταν με ανιχνευτές μετάλλων και χρυσού, στην προσπάθειά του, να πουλήσει το δακτυλίδι.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους όπως και πρωτοδίκως για σύσταση συμμορίας, ένοπλη ληστεία, απόπειρα διάθεσης μνημείου, κ.ά.
Στον πρώτο κατηγορούμενο, αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και στους υπόλοιπους, του πρότερου σύννομου βίου.

Στον πρώτο και βασικό κατηγορούμενο, επέβαλε ποινή κάθειρξης 9 ετών και 6 μηνών (είχε εκτίσει σχεδόν έξι έτη και έτσι δεν πήγε ξανά φυλακή), στον δεύτερο που ήταν απών, επτά χρόνια κάθειρξη όπως πρωτοδίκως, αφού η έφεση κρίθηκε ανυποστήρικτη, στον τρίτο κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών με αναστολή επί τριετίας με τον όρο της εμφάνισης μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα, στον τέταρτο και πέμπτο, φυλάκιση 2 ετών και έξι μηνών με αναστολή, στον έκτο κατηγορούμενο (έναν Βούλγαρο που εκπροσωπείτο από τον δικηγόρο του) φυλάκιση ενός έτους με αναστολή, ενώ ο 7ος κατηγορούμενος, ένας υπήκοος Βουλγαρίας, απαλλάχθηκε επειδή έχει αποβιώσει.

Πάντως, η πολύκροτη υπόθεση, έκλεισε με κενά, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της ληστείας, αφού το δεύτερο άτομο που συμμετείχε σε αυτή, ένας Αλβανός με το όνομα «Εντι», παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστος στις αρχές.


Υπενθυμίζεται ότι μετά την ένοπλη ληστεία, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Παρ΄όλα αυτά, η υπόθεση εξιχνιάστηκε στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου, χάρη στην προχειρότητα και την αμέλεια του βασικού δράστη της ληστείας και μερικών ακόμα ατόμων, που ενεπλάκησαν ως μεσάζοντες, στην μετέπειτα απόπειρα πώλησης ενός χρυσού δακτυλιδιού.
 

με πληροφορίες Εφημερίδα "Πελοπόννησος"
 

Διαβάστε επίσης