Αυτό ήταν το μοιραίο Sikorsky S-76B του Κόμπι Μπράιαντ

Το αξίας περίπου 13.000.000 δολαρίων Sikorsky S-76B του Κόμπι Μπράιαντ κατασκευάστηκε το 1991 και ήταν καταχωρημένο με τον κωδικό N72EX. Σύμφωνα με τα αρχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αεροπλοΐας (FAA), το συγκεκριμένο ελικόπτερο ανήκε στην “Island Express Holding Corp.”, μια ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς ελικοπτέρων. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο σχεδόν 42χρονος σούπερ σταρ του μπάσκετ το μίσθωνε ανά πτήση ή επί 24ώρου βάσεως.

Σε ανακοίνωσή της για τα αίτια της τραγωδίας, η Federal Aviation Administration τόνισε ότι διερευνά τη συντριβή, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ έχει στείλει εμπειρογνώμονες στον τόπο του δυστυχήματος.

Με το συγκεκριμένο Sikorsky S-76B η ομάδα του Μπράιαντ, οι LA Lakers, το χρησιμοποιούσαν για να μεταφορά κι άλλων παικτών τους για να υπερνικήσουν το κυκλοφοριακό του Λος Άντζελες και ακόμη για να πάρουν μαζί τα μέλη του ιατρικού τιμ.

Το Pepperdine Graphic, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Pepperdine University, δημοσίευσε ένα tweet την Κυριακή (26.1.2020) που έλεγε ότι:

[Κόμπι Μπράιαντ: Όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας]

“Ο Κόμπι Μπράιαντ έλεγε ότι το ελικόπτερο είναι απλώς άλλο ένα εργαλείο για τη διατήρηση της φυσικής του κατάστασης, και δεν διαφέρει από τα βάρη του ή από τις σάουνες. Το χρόνιο άγχος του ήταν να μην καθίσει πάνω από δύο ώρες σε αυτοκίνητο. Το ελικόπτερο, επομένως, του εξασφάλιζε ότι το έπαιρνε ξεκούραστος έξω από το γήπεδο των LA Lakers, το Staples Center, με το κορμί του ζεστό και χαλαρό μέχρι τον αγώνα”.

Το χρονικό του Sikorsky S-76Β

Ο συγκεκριμένος τύπος του ελικοπτέρου είχε σχετικά καλό ιστορικό ασφάλειας από την πρώτη του πτήση το 1977. Σχεδιάστηκε αρχικά ως μεσαίο ελικόπτερο για εταιρικές μεταφορές, ειδικά στο πετρελαιοβιομηχανικό τομέα, όπου τα στελέχη μετέβαιναν σε πλατφόρμες γεώτρησης.

Το πρώτο Sikorsky σχεδιάστηκε για εμπορική χρήση. Οι σχεδιαστές του εμπνεύστηκαν από το αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο UH-60 Black Hawk.

Ανάμεσα στις χρήσεις του αυτές τις τέσσερις δεκαετίες, συμπεριλαμβάνονται και οι μεταφορές ασθενών.

Ο τύπος S-76B, έκανε την εμφάνισή του το 1987 ως μία παραλλαγή του S-76.

Το S-76Β διαθέτει δύο κινητήρες στροβιλοσυμπιεστών, οι οποίοι κινούν έναν κύριο ρότορα τεσσάρων πτερυγίων και έναν στροφέα ουράς τεσσάρων λεπίδων.

Είναι σχετικά μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο από πολλά άλλα μη στρατιωτικά ελικόπτερα – το οποίο συνέβαλε σε ένα ισχυρό ρεκόρ ασφαλείας κατά τη διάρκεια των 40 και πλέον ετών λειτουργίας του.

Το ιστορικό της ασφάλειας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό των δίδυμων στροβίλων, σε συνδυασμό με αυστηρότερα πρότυπα εκπαίδευσης από κάποια άλλα πολιτικά μοντέλα και το γεγονός ότι συχνά πετούν από δυο πιλότους, σε αντίθεση με τα περισσότερα ελαφριά ελικόπτερα.

Παρ ‘όλα αυτά, υπήρξαν αρκετά ατυχήματα, με πιο πρόσφατο στην Τουρκία το 2017. Η συντριβή αυτή φαινόταν να οφείλεται σε συνδυασμό κακής ορατότητας και λάθη του χειριστή.

Το S-76 ήταν ένα επιτυχημένο ελικόπτερο για εταιρικές και VIP μεταφορές. Η μεγάλη καμπίνα του είναι ειδικά προσαρμοσμένη για άνετα ταξίδια, σε συνδυασμό με τις σχετικές παραμέτρους ασφαλείας και ισχυρής απόδοσης. Ακόμη και η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει πετάξει με Sikorsky S-76.