Άκης Τσελέντης: Τι πρέπει επιτέλους να γίνει στο ΟΑΣΠ - Η άποψή μου

 

 

Αύριο το πρωί στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στις 7:30 Θα μιλήσουμε γενικά για το σεισμό της Τουρκίας και την ελλειμματική αντισεισμική πολιτική της χώρας μας.

Όπως γνωρίζετε έχω καταβληθεί από την επικίνδυνη Γρίπη Η1 που με έχει εξασθενήσει και καθηλώσει αλλά αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού μου αποφάσισα που και που να παρεμβαίνω δημόσια γιατί κάποιοι έχουν ξεφύγει τελείως και καπηλεύονται το χώρο της επιστήμης της σεισμολογίας για να καλύπτουν προσωπικές φιλοδοξίες και να ρίχνουν λάσπη σε ικανότατους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες σεισμολόγους.

Η Σεισμολογία δεν είναι Δημοσιογραφία να βουτάμε μία κάμερα και να πηγαίνουμε σε μια άλλη χώρα που έγινε σεισμός και να κάνουμε ανταπόκριση μέσα από τα ερείπια, δηλαδή να διεθνοποιούμε τη μαϊντανοποίηση μας. Ειδικά στην περίπτωση που ηγούμαστε νευραλγικών φορέων που έχουν να κάνουν με την Αντισεισμική θωράκιση της χώρας μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση σε θέματα αντισεισμικής πολιτικής.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου γιατί έχει λήξει η θητεία της (Στην οποίαν δεν υπήρξα μέλος δηλαδή ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δεν θεωρήθηκε κατάλληλος για να γίνει μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου!!) αλλά και όταν υπήρχε δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε.

Σας υπενθυμίζω ότι ο διευθυντής του Γεωδυναμικού επιλέγεται με επιστημονικά κριτήρια από διεθνή επιστημονική επιτροπή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό υποδομών για παράδειγμα υπάρχουσα ηγεσία του ΟΑΣΠ ορίστηκε από τον κύριο Σπίρτζη....... (Αυτόν που με έστειλε στον εισαγγελέα επειδή ανέδειξε τα προβλήματα που είχε η γέφυρα στο φαληρικό Δ)

Και ερωτώ σε περίπτωση που κάποιος επιστήμονας έχει κάποια δεδομένα για ένα σεισμό που θα τα καταθέσει; Και εμείς που κάνουμε έρευνα και είμαστε στην πρώτη γραμμή της μελέτης της σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας μας έχουμε να πούμε πολλά αλλά αν για παράδειγμα τα πω αύριο εγώ στον Παπαδάκη θα μου επιτεθούν ότι δεν τα κατέθεσα στην Εθνική επιτροπή Σεισμικού κινδύνου του ΟΑΣΠ. Δηλ σε μια επιτροπή που δεν υπάρχει μια επιτροπή φάντασμα.

Γνωρίζετε ότι στο ΟΑΣΠ στεγάζεται και υπάγεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προδρόμων Σεισμικών Φαινομένων; Έχει ακούσει ποτέ κανείς τίποτα γι’ αυτό; Γιατί δεν χρηματοδοτεί καταξιωμένες ομάδες Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την πρόγνωση των σεισμών και αγκομαχούν να καλύπτουν ακόμα και τα στοιχειώδη ερευνητικά τους έξοδα. Έχω δει με τα μάτια μου τον αδύναμο πλέον καθηγητή Βαρώτσου να βγαίνει με τους συνεργάτες του στα βουνά και να τοποθετούν ηλεκτρόδια και να απλώνουν χιλιόμετρα καλώδια για να Περιορίσουν τα έξοδα και έσκυψα το κεφάλι από σεβασμό και ντροπή.

Για παράδειγμα Το πανελλαδικό δίκτυο σταθμών ΒΑΝ έχει συρρικνωθεί σε ένα μικρό δίκτυο γύρω από την Αττική και την Πελοπόννησο γιατί δεν μπορεί να αντέξει τα έξοδα Λειτουργίας και εγκατάστασης επιπλέων σταθμών.

Το να εκδίδουμε εντυπωσιακά πολύχρωμα φυλλάδια για να διοργανώνουμε πανάκριβες φιέστες Και να κόβουμε πίτες για δημόσιες σχέσεις δε λύνουμε το πρόβλημα της αντισεισμικής της αντισεισμικής της χώρας μας.

Κάποτε μίλαγα για αυτά τα σαπίμια παλιά παραδοσιακά κτίρια που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας και ότι είναι δημόσιος κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού. Ζητούσα την παρέμβαση του ΟΑΣΠ. Μου απάντησαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα του! Ωραία τους είπα συντονίστε τουλάχιστον την αποκατάσταση τους αλλά μίλαγα στον τοίχο. Επιβεβαιώθηκα μετά το ότι συνέβη με το τελευταίο σεισμό στην Αττική όπου μερικά έπεσαν σα τραπουλόχαρτα.

Πολλά χρόνια τώρα μιλάω Για την κατάσταση των σχολείων της χώρας μας. Μετά από κάθε ισχυρό σεισμό τα πρώτα που παθαίνουν ζημιές είναι τα σχόλια μας και ευτυχώς δεν έχουμε θρηνήσει θύματα γιατί οι σεισμοί συνέβαιναν σε ώρες που οι αίθουσες ήταν κενές.

Υπάρχουν σχολεία που στεγάζονται ακόμα και σε κτίρια του 1930 (στη Κεφαλλονιά ξέρω δύο), υπάρχουν σχολεία λαβωμένα από προηγούμενους σεισμούς που στεγάζουν ακόμα τα παιδιά μας, υπάρχουν σχολεία με τα σίδερα έξω και μάλιστα σκουριασμένα και με έντονο το φαινόμενο της ενανθράκωσης, υπάρχουν σχολεία χωρίς δεύτερη έξοδο κινδύνου, υπάρχουν σχολεία που οι κολώνες της Δ.Ε.Η. και τα ηλεκτροφόρα καλώδια παίρνουν πάνω από τα κάγκελα των προαυλίων. Τι να πρωτοπώ.

Αντί λοιπόν να κοιτάμε πως θα συντονίσουμε σαν κεντρικός αντισεισμικός φορέας τους δήμους και τις τεχνικές υπηρεσίες τους να προβούν σε άρσεις επικινδυνοτήτων παρατηρούμε μία απαράδεκτη αποποίηση ευθυνών.

Αντί να δημιουργήσουμε μία ιστοσελίδα προσβάσιμη στους απλούς πολίτες οι οποίοι θα καταθέτουν φωτογραφικό υλικό από προβληματικά δημόσια κτίρια και υποδομές (πχ γέφυρες) και ανάλογα με την κρισιμότητα της εκάστοτε περιπτώσεις να μεθοδεύουμε δράσεις Επαναφοράς κάνουμε πως δεν τα βλέπουμε.


Κυριοι γνωρίζετε ότι μόνο το 20 τοις 100 των δημοσίων κτιρίων έχουν ελεγχθεί; Τι φταίει; Εδώ απαιτείται ένας κεντρικός συντονισμός των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους.Ποιος θα τον κάνει;Μήπως θα γίνει από τα ερείπια των σεισμών της Αλβανίας και της Τουρκίας; Η δικιά μου η Πρόταση είναι να καταργηθεί ο ΟΑΣΠ και το οποίο επιχειρησιακό του κομμάτι (οι μηχανικοί οι υπηρεσίες ελέγχου υποδομών κλπ) να υπαχθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το επιστημονικό του κομμάτι στο Γεωδυναμικό (το κέντρο προδρόμων, η Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, οι σεισμολογικές υπηρεσίες κλπ) Το Ινστιτούτο Αντισεισμικής Τεχνολογίας και Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) το οποίο αυτή τη στιγμή υπάγεται στον ΟΑΣΠ να γίνει ένα ανεξάρτητο Ιστιτούτο. Κυριοι η σωστή αντισεισμικοί πολιτική θέλει δραστικές λύσεις και μην ξεχνάμε ότι το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι. Ξέρω ότι θα δεχθώ επιθέσεις για αυτή μου την τοποθέτηση δεν την παίρνω πίσω γιατί πιστεύω ότι είναι η πιο σωστή στις μέρες μας και θα λύσει σημαντικότατα προβλήματα.

 

Διαβάστε επίσης