Όλγα Γεροβασίλη: Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση

Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα θέματα της Αστυνομίας

Την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει «αντιπολίτευση  για την αντιπολίτευση» εξέφρασε η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με την απόφαση του κόμματος να ψηφίσει υπέρ της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για «κομπάρσους αστυνομικούς».

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξή της κ. Γεροβασίλη στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»:

- Στον ΣΥΡΙΖΑ επιλέξατε να υπερψηφίσατε την πρόταση του πρωθυπουργού για να εκλεγεί η κ. Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σας αιφνιδίασε ο κ. Μητσοτάκης με την πρόταση του;

Ο κύριος Μητσοτάκης προσπάθησε να ξεγλιστρήσει από τις υποψηφιότητες που παρουσίαζαν οι εσωκομματικές φράξιες. Έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και πέταξε την μπάλα στο … ΣτΕ. Ο μόνος που φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από αυτή την επιλογή είναι ο κύριος Σαμαράς. Κατά τα άλλα κανένας δεν μπορεί να πειστεί ότι η πρόταση μιας προοδευτικής γυναίκας με εξαιρετικές επιστημονικές και επαγγελματικές περγαμηνές για την Προεδρία της Δημοκρατίας αρκεί για να αποφύγει στα αλήθεια την εσωκομματική γκρίνια της ΝΔ.

  - Η εξασφάλιση μεγάλης πλειοψηφίας από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ φαίνεται να δίνει στην κυβέρνηση πολιτική ώθηση και σιγουριά. Φοβάστε μήπως «πέσουν» οι τόνοι της αντιπολίτευσης σας;

Εάν αυτή η εικόνα της κυβέρνησης εκπέμπει σιγουριά και αυτοπεποίθηση τότε πραγματικά ο πήχης για την αντιπολίτευση μπαίνει πολύ χαμηλά. Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Καταδικάσαμε την  απαράδεκτη συμπεριφορά από μέρους του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της μη ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στον προεδρικό θώκο. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε την πρότασή μας για την κυρία Σακελλαροπούλου ως πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Τι μεσολάβησε ώστε να επιβραβεύει σήμερα το περιεχόμενο των προοδευτικών επιλογών μας;

Το ότι διευκολύνεται για να πληρώσει την κενή θέση του Προέδρου του ΣτΕ με πρόσωπο της επιλογής του μπορεί να είναι μέρος αυτής της εξήγησης.

Ενδεχομένως με αυτή του την επιλογή ο κύριος Μητσοτάκης να επιδιώκει μάταια μία πίστωση χρόνου. Αυτή φαίνεται ότι ακόμα και μέλη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένα να του την προσφέρουν, καθώς ήδη μιλούν για μάταιη προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός «καθεστώτος Μητσοτάκη».

Είναι όμως ένα ακόμα πλήγμα σε βάρος του κορυφαίου θεσμού το να χρησιμοποιείται ακόμα και αυτή η ανακοίνωση της υποψηφιότητας ως επικοινωνιακό τρικ.

- Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να έχει ψηλά στην πολιτική ατζέντα τα ζητήματα ασφάλειας. Πώς σχολιάζετε ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη τις κινήσεις της κυβέρνησης και του κ. Χρυσοχοΐδη;

Αν ως κινήσεις εννοούμε την επιλογή της κυβέρνησης να προσλάβει  1.500 ειδικούς φρουρούς με ειδικές διαδικασίες εκτός πανελληνίων εξετάσεων και μετά από μόλις τρεις μήνες εκπαίδευση να τους παραδίδει βορά στο έγκλημα, φυσικά είμαστε αντίθετοι και ανησυχούμε για τις συνέπειές της.

Ίσως πάλι η κυβέρνηση να επιλέγει τη ζωντανή μετάδοση της αστυνομικής δράσης με πρωταγωνιστές τις κάμερες και κομπάρσους τους αστυνομικούς. Σε αυτή την επικίνδυνη επικοινωνιακή προσέγγιση στην αντιεγκληματική πολιτική, πολύτιμη συμβολή έχουν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας ως τηλεοπτικοί σχολιαστές και πρόθυμοι χειροκροτητές της δήθεν αποφασιστικότητας της κυβέρνησης στην πλάτη των συναδέλφων τους.

Βέβαια, οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές είναι λογικό να σπεύδουν να μας κατακεραυνώσουν. Δεν μπορούν να μας συγχωρήσουν πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, οι άδειες των συνδικαλιστών αστυνομικών μειώθηκαν κατά πολύ, καθώς διαμορφώθηκαν με βάση τις παραμέτρους που ισχύουν για τις συνδικαλιστικές άδειες στο δημόσιο. Και δίκαια πανηγυρίζουν καθώς η σημερινή κυβέρνηση έσπευσε να τους ξαναδώσει 30 μέρες άδεια το μήνα!

- Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο είναι σε εξέλιξη. Τι περιμένετε να βγάλει και πώς βλέπετε τους κοινοβουλευτικούς χειρισμούς της πλειοψηφίας;

Παρά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την εξαίρεση των βουλευτών μας στην αρχή της διαδικασίας, η εξέλιξη των εργασιών της επιτροπής επιβεβαιώνει όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία της προανακριτικής, η ιστορία της δήθεν “σκευωρίας” γκρεμίζεται από τους ίδιους τους μάρτυρες της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των – ίσως αυτόκλητων, αλλά πάντως προθύμων – συμπαραστατών της, βουλευτών του ΚΙΝΑΛ. Το ψέμα είχε κοντά ποδάρια πού κονταίνουν ακόμη περισσότερο σε κάθε συνεδρίαση της. Εκεί, που οι  αποκαλύψεις για την έκταση και το βάθος του πραγματικού σκανδάλου Novartis πείθουν ακόμα και τους τελευταίους ανυποψίαστους για την ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης για τις πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

- Παρά την ενθουσιώδη έναρξη της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και της εγγραφής νέων μελών, οι ρυθμοί φαίνεται πως έχουν μειωθεί. Είστε αισιόδοξη για το Συνέδριο του κόμματός σας στο τέλος της άνοιξης;

Στην πορεία μας προς το Συνέδριο, διοργανώνουμε πολλές εκδηλώσεις με μαζικό χαρακτήρα όπου ερχόμαστε σε επαφή με την κοινωνία. Ολοένα και περισσότεροι μας προσεγγίζουν και δηλώνουν ανοιχτά τη στήριξή τους σε αυτό το εγχείρημα. Σε όλη τη χώρα, ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα μέρη της, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επικοινωνούμε το ελπιδοφόρο μήνυμα της συγκρότησης μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας. Η απάντηση των προοδευτικών πολιτών αυτό το μήνυμα το εμπλουτίζει, το ενδυναμώνει και του δίνει νέα, πιο ισχυρή  δυναμική.

Αυτή η σχέση διαλόγου και συμμετοχής εξελίσσεται και θα κορυφωθεί στο συνέδριό μας όπου εκεί θα συγκροτηθεί σαν καταστάλαγμα αυτής της διαδικασίας το νέο, προοδευτικό πρόγραμμα της κυβερνώσας αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας και επενδύοντας σε αυτή τη σχέση, θα εκφράσει τις ελπίδες, της αγωνίες και τις προτάσεις των ανθρώπων που τον στηρίζουν, δίνοντάς τους βήμα και ευθύνη για τη νέα του πορεία. Μία πορεία η οποία χαράσσεται μέσα από τους αγώνες και τη συνεισφορά όλων όσων μπορούν να ανταποκριθούν στην εντολή των δημοκρατικών πολιτών.

Διαβάστε επίσης