Καραμανλής για Πατρών - Πύργου: "Έτοιμοι το 2023 αρκεί να μην μπει γινάτι, πάνω από το κοινό καλό..."

Κ. Καραμανλής για τον δρόμο Πάτρα – Πύργος: Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023

«Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023 με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου αρκεί κάποιος επιχειρηματίας να μην βάλει το γινάτι πάνω από το κοινό καλό, κάνοντας προσφυγές που το μόνο που μπορούν να “πετύχουν” είναι να καθυστερήσουν το έργο», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Όπως σημειώνει ο Κώστας Καραμανλής υπάρχουν έργα στα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε πολύ σύνθετα και δύσκολα προβλήματα και το πιο χαρακτηριστικό είναι το Πάτρα-Πύργος. «Θα είχε ήδη τελειώσει, αν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ακύρωνε το διαγωνισμό για να σπάσει το έργο στα 8 -με ολέθριες συνέπειες…», είπε ο Κώστας Καραμανλής και τόνισε ότι «φτάσαμε το πραγματικό δίλημμα να είναι αν το έργο θα πραγματοποιηθεί ή όχι».

Όπως σημειώνει πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Ολυμπία Οδό για να ενταχθεί το έργο στη σύμβαση παραχώρησης, χωρίς να δώσει το ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω.

«Είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση», επισημαίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023, αρκεί να πάρουμε το πράσινο φως της Ε.Ε., που ελπίζω να συμβεί τους επόμενους μήνες...».

Για τις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο του υπουργείου του ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί τους επόμενο διάστημα.

«Στη Θεσσαλονίκη, υπογράψαμε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ και τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν 120 νέα οχήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ. Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε άλλα 100. Έτσι, από 215 που παραλάβαμε, θα ξεπεράσουμε τα 500, όσα περίπου είχαμε το 2014. Παράλληλα, προετοιμάζουμε διαγωνισμό που θα γίνει εντός του 2020, για προμήθεια 1000 λεωφορείων και για τις δύο πόλεις. Πολλά από αυτά θα είναι ηλεκτρικά και γενικότερα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επειδή όμως οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν, περάσαμε τροπολογία ώστε στο ενδιάμεσο να προμηθευτούμε λεωφορεία και με leasing. Με αυτές τις συνδυασμένες κινήσεις, η κατάσταση τελικά θα εξομαλυνθεί...»

Ο Κώστας Καραμανλής αφού αναγνώρισε ότι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, «δεν είναι καθόλου ικανοποιητική», ούτε στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε με νόημα ότι «μακάρι προβλήματα 5 ετών διάλυσης, να μπορούσαν να ξεπεραστούν μέσα σε λίγους μήνες». 

«Ειδικότερα για τα λεωφορεία, δυστυχώς παραλάβαμε έναν γερασμένο και κακοσυντηρημένο στόλο. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, κάθε τόσο οχήματα βγάζουν προβλήματα. Σήμερα κυκλοφορούν κάτω από 1000 λεωφορεία στην Αθήνα και περίπου 300 στη Θεσσαλονίκη –φανταστείτε να μην είχαμε θέσει 100 επιπλέον σε κυκλοφορία… Αρκετά από αυτά θα αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια", είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. 

Για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είπε:

Υπάρχουν και έργα που είχαν βαλτώσει αλλά η λύση ήταν πολύ πιο εύκολη. Όπως το αεροδρόμιο του Καστελλίου, έργο με τεράστια αναπτυξιακή σημασία για την Κρήτη και τον ελληνικό τουρισμό συνολικά. Είχε συμβασιοποιηθεί, αλλά δεν μπορούσε να ξεκινήσει, επειδή κακοί χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν κολλήσει τη χρηματοδότησή του. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράψαμε προχτές και ξεκινάμε!

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μίλησε και για τα ελληνοτουρκικά όπου σημείωσε ότι «η γειτνίαση με την Τουρκία δεν είναι εύκολη αλλά ως κυβέρνηση ενισχύουμε τη διεθνή θέση της χώρας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά κινήσεων του τελευταίου διαστήματος, από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον έως την παρουσία Χαφτάρ στην Αθήνα. Σε μια περίοδο που τα ελληνοτουρκικά έχουν μετατραπεί σε ζήτημα που αφορά την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο, ο αντικειμενικός παρατηρητής βλέπει από τη μια πλευρά την Τουρκία να περιορίζεται και από την άλλη την Ελλάδα να γίνεται «διεθνής παίχτης».

Για το μεταναστευτικό ανέφερε:

 Και για αυτό το θέμα, η θέση μας είναι πως έχει διεθνή διάσταση, όχι μόνον ελληνική. Οι πρώτοι που οφείλουν να το καταλάβουν αυτό, βέβαια, είναι οι εταίροι μας. Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα από αν είναι αυτό δικαιολογείται ή όχι, αντιλαμβάνομαι και σέβομαι ότι υπάρχουν και πολίτες που ανησυχούν. Το υπεύθυνο δεν είναι να χαϊδέψουμε αυτιά, ούτε και να μηδενίσουμε αυτές τις ανησυχίες, αλλά να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες. Δουλειά της κυβέρνησης είναι να βρει τη χρυσή τομή και να επιτύχει την ισορροπία ταυτοχρόνως ανάμεσα στην κοινωνική ειρήνη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ασφάλεια των πολιτών και τη συνέπεια στο διεθνή μας ρόλο.

Για τις λεωφορειολωρίδες και τις ΛΕΑ    

Θα το καταφέρουμε και αυτό, με συστηματική προσπάθεια. Το πρώτο βήμα είναι να θεσπιστούν αυστηρές, αλλά ρεαλιστικές ποινές. Θα γίνει με τον νέο ΚΟΚ. Το δεύτερο βήμα είναι αυτές οι ποινές να εφαρμόζονται. Δεν εξαρτάται από το Υπουργείο μας φυσικά, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα γίνει επίσης, γιατί η οδική ασφάλεια αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ακολουθεί κι ένα τρίτο βήμα, με μακροπρόθεσμα οφέλη: τα προγράμματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας στα σχολεία.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ