Ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό στην Τουρκία: "Αναμένω μετασεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ με καταστροφικές συνέπειες" - "Δεν επηρεάζεται η χώρα μας"

Ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του αναφέρεται στον καταστροφικό σειμσό της Τουρκίας σημειώνοντας:

Η τουρική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσε πως 922 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

Δυστυχώς Φοβάμαι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί γεωμετρικά και εκ του λόγου ότι η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι ατελής. Δεν έχουμε σχεδον καθόλου τους μετασεισμούς που αναμένονται από ένα τόσο μεγάλο και μικρού εστιακού βάθους σεισμό. Αναμένω μετασεισμούς μεγαλύτερους και από τα έξι Ρίχτερ οι οποίοι θα έχουν καταστροφικές Επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο πολεοδομικό ιστό της περιοχής.

Ο σεισμός έγινε στο τμήμα της Αραβικής πλάκας που σπρώχνει την Τουρκία (δείτε τους χάρτες που παραθέτω). Έχουν γίνει αρκετά μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν εκεί, δεν επηρεάζει ούτε το ρήγμα της Β. Ανατολίας το Δυτικό τμήμα του οποίου διέρχεται από την Ελλάδα και δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς που έγιναν προχθές καί χθες ανατολικά της Χίου και της Λέσβου. Είναι εντελώς διαφορετικό σημείο. ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ.

Δεν πρέπει όμως να ησυχάζουμε ποτέ στην Ελλάδα γιατί ξέρουμε ότι ο Εγκέλαδος είναι ένας μόνιμός και κακός γείτονας μας. Η αντισεισμικοί κατάσταση της χώρας δεν είναι στο επίπεδο που έπρεπε να είναι και δεν επιτρέπεται μετά από κάθε μεγάλο σεισμό τα πρώτα που παθαίνουν βλάβη να είναι τα σχολεία και οι υποδομές μας.

Δεν επιτρέπεται να μην έχει γίνει έλεγχος ούτε του 20% των δημοσίων κτιρίων. Δεν επιτρέπεται κρατικοί φορείς υπεύθυνοι για την αντισεισμική προστασία της χώρας και οι Δήμοι να αποποιούνται τις όποιες ευθύνες πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.

Η λύση είναι απλή. Οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων να βγάζουν μερικές φορές το μήνα τα συνεργεία τους για έλεγχο των δημοσίων κτηρίων αλλά όλα αυτά να γίνονται υπό το συντονισμό του ΟΑΣΠ ο οποίος πρέπει να έχει φτιάξει ένα ψηφιακό χαρτοφυλάκιο κατάστασης δημοσίων υποδομών και το οποίο θα μπορούν να εμπλουτίζουν με τις παρατηρήσεις τους και φωτογραφικό υλικό διαδικτυακά οι πολίτες.

Με το να λέμε όλα καλά και όλα ωραία επειδή ακούγεται καλά, να κάνουμε σεισμολογικές φιέστες και δημόσιες σχέσεις και φρουφρού και αρώματα δε λύνεται το πρόβλημα της Αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης