Πνευματικά δικαιώματα: Η Λίνα Μενδώνη χαιρετίζει την ανάθεση σύνταξης business plan από την ΕΔΕΜ

 

Απάντηση στους καλλιτέχνες – δημιουργούς που ζητούν την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, δίνει με ανακοίνωσή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, όλα τα σωματεία των δημιουργών ζήτησαν από το υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε η ΕΔΕΜ, η αυτοδιαχειριζόμενος φορέας απόδοσης των πνευματικών δικαιωμάτων που θα ανήκει στους δημιουργούς, να πάρει την απαραίτητη άδεια.

powered by Rubicon Project
Οι δημιουργοί σε συναντήσεις τους με τη Λίνα Μενδώνη τόσο το καλοκαίρι, όσο όμως και τον περασμένο Οκτώβρη, ζητούσαν την άμεση ρύθμιση του θέματος, μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ, ώστε να μην μείνουν όπως λένε έκθετοι αναφορικά με τα πνευματικά τους δικαιώματα από το 2020. Ωστόσο, από το υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητηθεί ένα επιχειρηματικό πλάνο για την ΕΔΕΜ, πριν εκείνο δώσει την όποια άδεια.

Πρώτα το business plan και μετά η άδεια στην ΕΔΕΜ, λέει η Λίνα Μενδώνη

Στο ίδιο μοτίβο ήταν λοιπόν και η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού την Πέμπτη, μια ανακοίνωση που απάντησε εμμέσως σε όσα ανέφεραν οι δημιουργοί το απόγευμα της Τετάρτης.

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την ανάθεση από την ΕΔΕΜ, της σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) σε μεγάλη συμβουλευτική εταιρεία. Στόχος του ΥΠΠΟΑ, όπως επανειλημμένως έχει λεχθεί από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη συνάντηση της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη, τον Ιούλιο 2019, αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο, με εκπροσώπους των δημιουργών, είναι η σύσταση βιώσιμου φορέα συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων ο οποίος θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, με επάρκεια, προς όφελος τους, χωρίς να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» αναφέρει η ανακοίνωση η οποία συνεχίζει ως εξής: «Η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου ακριβώς αυτό διασφαλίζει. Άλλωστε, ο νόμος 4481/2017 ρητώς επιβάλλει στο ΥΠΠΟΑ την υποχρέωση να ελέγχει “την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας”. Ένας μη βιώσιμος φορέας θα ήταν θνησιγενής, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους τους δημιουργούς. Σε έναν πολύπαθο χώρο, όπου στο παρελθόν οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ΑΕΠΙ κατέρρευσαν, αφήνοντας τους δημιουργούς ακάλυπτους, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε το πεδίο των πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να λύσει».

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ