Ο χαμός με τις Λέσχες Καπνιστών, τα πρόστιμα και οι διαμάχες

 

«Εσύ, ιδιοκτήτη, ανησυχείς για τον καπνό στο μαγαζί σου; Το Νομικό Τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ βρήκε τον τρόπο διαφυγής του καπνού! Εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά! Μέσα σε μόλις 7 μερούλες σου ετοιμάζει την καπνιστική λέσχη που χρειάζεται το κατάστημά σου και λειτουργείς μια χαρά, νόμιμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ενώ προσφέρεις σε όλους τους πελάτες σου (καπνίζοντες ή μη) τη δυνατότητα να απολαύσουν το ποτό τους όπως εκείνοι επιθυμούν!» ενημερώνει τους ενδιαφερομένους η ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, ενώ η ανάρτηση συνοδεύεται από την απαραίτητη διευκρίνιση: «Ολοι οι νόμοι αφήνουν κάποια παραθυράκια. Αυτά βρίσκουν κάποιοι έξυπνοι δικηγόροι και προσπαθούν να τα ανοίξουν. Αυτοί που θα συμμετέχουν μπορεί και να χάσουν, αλλά θα έχουν προσπαθήσει, για την επιχείρηση, την οικογένεια, τον εαυτό τους...».
Κάπως έτσι οι περίφημες Λέσχες Καπνιστών βρέθηκαν ξαφνικά στη ζωή μας...

Αρκετές άρχισαν να ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου. Και κάποιες από αυτές βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο στόχαστρο εντατικών ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές. Τελικά επιδόθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12.000 ευρώ σε δύο Λέσχες, η μία με έδρα στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.

Εργαζόμενοι εθελοντές

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τις χαρακτηρίζει «νομικά μορφώματα» ενώ ο διοικητής της Αγγελος Μπίνης έκανε χθες λόγο για «εικονικά σωματεία» που «εμφανίζουν τους εργαζομένους τους ως εθελοντές, δεν πληρώνουν φόρους και παρακάμπτουν τη νομοθεσία. Ακόμη και το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες Λέσχες στήθηκαν με βιαστικές ενέργειες κάποιων δικηγόρων που νόμιζαν ότι γνωρίζουν τον νόμο, αλλά δεν τον γνώριζαν».

Οπως επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μπίνης, «πρόκειται για κλασικά καταστήματα, καφετέριες, μπαρ, ρεστοράν, ταχυφαγεία, τα οποία φρονούν ότι με τη συμβολή ειδικών που αμείβονται ειδικά για αυτό θα κοροϊδέψουν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τους συναδέλφους τους», ενώ παράλληλα, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα κόβοντας χειρόγραφες αποδείξεις «συνδρομής μέλους» και ωθώντας τους υπαλλήλους τους να προσποιούνται τους... εθελοντές σε περίπτωση ελέγχου.
Αυτά ήταν αρκετά για να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα στην Αρχή Διαφάνειας και στα καταστήματα που φιλοδοξούν να ιδρύσουν Λέσχες Καπνιστών...

Ειδικοί χώροι

«Η πρότασή μας είναι να μετατρέψουμε κάποιους ιδιωτικούς χώρους καταστημάτων - εσωτερικούς ή εξωτερικούς -  σε Λέσχες με ένα καταστατικό ίδρυσης σωματείων ή μη κερδοσκοπικών φορέων. Θα έχουν χωριστή είσοδο, θα είναι χώροι χωρίς εργαζομένους, ιδιωτικοί αυτόνομοι χώροι με κατάλληλους εξοπλισμούς, όπου ο καπνίζων θα μπορεί να φάει και να πιει εμπορεύματα που θα έρχονται από το κεντρικό κατάστημα ως delivery, δεν θα υπάρχει σερβίρισμα. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση ότι κάποιος μπορεί να ιδρύσει μια Λέσχη και να αποποιείται των φορολογικών του υποχρεώσεων, να έχει ανασφάλιστο προσωπικό ή να διακινεί μαύρο χρήμα» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Καλλιώρας, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης.

«Οι Λέσχες Καπνιστών είναι νόμιμες και θα συνεχίσουμε κανονικά στην ίδρυσή τους» συνεχίζει ο ίδιος, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν διεξοδικά τις Λέσχες Καπνιστών με επισκέψεις κλιμακίων τόσο από ελεγκτές της ΕΑΔ όσο και από στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και επόπτες Υγείας των περιφερειών, «προκειμένου να διαπιστώσουν τη συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».
Η πρώτη Λέσχη Καπνιστών στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το 2014 και έχει εγγεγραμμένα περίπου 1.000 μέλη.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ