Πνευματικά δικαιώματα: Ο Δημήτρης Μάρης διεκδικεί κεντρικό ρόλο στη διαχείριση

 

Λίγες ώρες μετά τις επίσημες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, κατέφθασε μια ακόμη ανακοίνωση, αυτή τη φορά από τον επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της 24 Media και μέτοχο της Stoiximan, Δημήτρη Μάρη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις φήμες των τελευταίων ημερών, που τον ήθελαν να εισβάλει, αιφνιδιαστικά, στον πολύπαθο και ταλαιπωρημένο από οικονομικά σκάνδαλα αυτό χώρο.                                                         

Με την επιστολή αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στους άμεσα ενδιαφερόμενους δημιουργούς (ΕΥΕΔ και ΕΔΕΜ), αλλά και στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, ο Δημήτρης Μάρης παραδέχεται πως είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την ΑΟΔ IP HUB,  τη νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης για τα πνευματικά δικαιώματα. Παράλληλα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάλογο και συνεργασία, "με στόχο την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων".                             
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ο  κ.Μάρης δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν με το συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο είναι εξαιρετικά σύνθετο και απαιτεί γνώση και εμπειρία.. Παρόλα αυτά, ζητά από τους Έλληνες δημιουργούς, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πάρα πολύ καιρό, να τον εμπιστευθούν, προκειμένου "να αρθεί το αδιέξοδο" στο οποίο βρίσκονται, ενώ, παράλληλα, δηλώνει την πρόθεσή του "να συμβάλλει, τόσο με την τεχνογνωσία όσο και με πόρους, στην εκπόνηση του πλάνου της ΕΔΕΜ, ώστε να καταστεί βιώσιμο, διευκολύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησής της".

Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν θα έχουμε να κάνουμε με εναν αυτοδιαχειριζόμενο από τους ίδιους τους δημιουργούς Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, αλλά με μια ιδιωτική εταιρεία.  Αναμένουμε λοιπόν τις απαντήσεις-αντιδράσεις τόσο των δημιουργών όσο και του ΥΠΠΟΑ στην πρόταση αυτή, η οποία, επί της ουσίας, ανατρέπει το σχέδιο που στήριζε η πλειοψηφία των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, την λειτουργία δηλαδή ενός αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού, παρόμοιου με αυτούς που λειτουργούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.