Συχνές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο ορθοδοντικό σας

 

Ο οδοντίατρος - ορθοδοντικός καθημερινά απαντάει σε πολλές ερωτήσεις ασθενών του σχετικά με θέματα υγιεινής του στόματος, αισθητικής οδοντιατρικής αλλά και ορθοδοντικών προβλημάτων όπως στραβά δόντια, αόρατα σιδεράκια, invisalign, απονευρώσεις κ.τ.λ.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο είναι διαφορετική από περιστατικό σε περιστατικό. Ένας υγιής ασθενής συνιστάται να επισκέπτεται τον οδοντίατρο ανά 10-12 μήνες. Από την άλλη κάποιος που έχει κάνει αρκετά σφραγίσματα και πιθανόν απονευρώσεις και άλλες ορθοδοντικές θεραπείες στα δόντια του είναι καλό να πηγαίνει στον ορθοδοντικό του ανά 6 μήνες. 

Στην περίπτωση των παιδιών, τα χρονικά διαστήματα πάλι ποικίλουν καθώς πολλά παιδιά βάζουν σιδεράκια και αυτό κάνει τις επισκέψεις τους πιο συχνές. 

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Ιδανικά το βούρτσισμα θα πρέπει να επαναλαμβάνεται απαρέγκλιτα πρωί -βράδυ και αν είναι εφικτό μετά το μεσημεριανό φαγητό. Συνιστάται να πλένετε τα δόντια σας για περίπου δύο λεπτά, ώστε να προλάβει το φθόριο να επικαθήσει στα δόντια. 

Το ενδεδειγμένο βούρτσισμα περιλαμβάνει κυκλικές κινήσεις, τόσο στις εξωτερικές - εσωτερικές όσο και στις μασητικές επιφάνειες. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε νήμα, αυτό είναι καλό να γίνει πριν το βούρτσισμα. 

Τώρα τελευταία γίνεται λόγος για τα αόρατα σιδεράκια. Πόσο ασφαλή είναι;

H ορθοδοντική εδώ και χρόνια εφαρμόζει την μέθοδο Invisalign, δηλαδή τα αφαιρούμενα διαφανή σιδεράκια ή αλλιώς aligners. Κάθε μία από αυτές τις μεμβράνες είναι κατασκευασμένες ειδικά για το στόμα του συγκεκριμένου κάθε φορά ασθενούς. 

Πριν καν από την τοποθέτηση των aligners μπορείτε να δείτε μία αρχική εικόνα - εκμαγείο των δοντιών σε οθόνη υπολογιστή. 

Εδώ και 15 χρόνια λοιπόν, μπορείτε να επιλέξετε με μεγάλη επιτυχία τον τύπο αυτό και να δείτε χωρίς να θυσιάζετε την αισθητική σας, τα δόντια σας να ισιώνουν. Το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο και το 99% των περιπτώσεων έχει απόλυτη επιτυχία. 

Ορθοδοντικός Νίκος Βουγιουκλής