Σ. Αναγνωστοπούλου: Εντελώς ανέτοιμη στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθόλα έτοιμη από την πρώτη μέρα για αστυνομικές επιχειρήσεις μα εντελώς ανέτοιμη στην εξωτερική πολιτική, όπως και το προσφυγικό, πρέπει μετά την τεράστια ζημιά της απουσίας από την Διάσκεψη για την Λιβύη πρέπει να έχει οπωσδήποτε παρουσία στις επιτροπές που θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αποτελούν την «αρχή ενός πάρα πολύ δύσκολου δρόμου … είχαμε την επιβεβαίωση της εκκεχειρίας, την μη μεταφορά όπλων στην Λιβύη, κτλ. Αλλά το σημαντικό είναι ότι συγκροτούνται επιτροπές που θα ελέγχουν διάφορα ζητήματα για την Λιβύη. Και εκεί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει παρουσία, καθώς ήταν τεράστια η ζημιά από την μη συμμετοχή της Ελλάδας, ζημιά και διπλωματική και πολιτική και γεωπολιτική», τόνισε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Όταν βλέπει κανείς ότι πήραν μέρος σε αυτή την Διάσκεψη χώρες όπως η Αλγερία και το Κονγκό, αναρωτιέται κανείς οι περιοδείες που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης και η ελληνική κυβέρνηση στη Γερμανία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, «γιατί δεν απέδωσαν κανένα καρπό; Επέβαλε η Τουρκία την Αλγερία και την Τυνησία (που δεν το αποδέχθηκε) και η Ελλάδα έμεινε απ’ έξω ... Αυτό είναι κάτι που δείχνει ότι τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ετοιμότητα, δεν διάβασε σωστά την πραγματικότητα από τον Ιούλιο και μετά. Σε άλλα ήταν έτοιμη … για την αστυνομία και το Προστασίας του Πολίτη, για συγκεκριμένους λόγους. Αλλά δεν ήταν έτοιμη η χώρα για πολύ σημαντικά θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, ή το προσφυγικό-μεταναστευτικό», όπως υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «ήταν εντελώς λάθος η ανάγνωση της γεωπολιτικής πραγματικότητας της περιοχής μας. Πριν φύγει για τις ΗΠΑ ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι η Τουρκία είναι περιθωριοποιημένη διεθνώς. Όσοι το ακούγαμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ανατριχιάζαμε στην ιδέα ότι μπορεί αυτό το πιστεύει ο πρωθυπουργός ... χτες ο κ. Ερντογάν ήταν στο Βερολίνο και η Ελλάδα απούσα ... η Τουρκία έχει κατορθώσει να είναι μέρος του προβλήματος και να επιβάλλεται ως κατ` εξοχήν μέρος της λύσης. Αυτό, δεν το διάβασε σωστά η κυβέρνηση, καθόλου σωστά».

Διαβάστε επίσης