Η μαύρη λίστα των θυμάτων της Πατρών - Πύργου - 55 νεκροί σε τέσσερα χρόνια

ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στα 55 ανέρχονται τα θύματα της Εθνικής καρμανιόλας Πατρών - Πύργου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πρόκειται για έναν δρόμο στην κυριολεξία λαιμητόμο, εφόσον σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, σε 99 χιλιόμετρα ασφάλτου σημειώνεται το 22,35% των ανθρωποθυσιών σ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα!

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, που παρουσιάζει σήμερα η «Γ», σοκάρουν... Κάθε χρόνο η Πατρών-Πύργου κόβει το νήμα σε 12 ζωές, με εξαίρεση το 2017 οπότε «θέρισε» 19 συνανθρώπους μας.

Στην αυγή του 2020, μία εβδομάδα πριν, ο μαύρος κατάλογος των θυμάτων μάκρυνε, καθώς προστέθηκαν οι θυσίες των δύο Πατρινών εκπαιδευτικών, του 50χρονου Δημήτρη Βασιλακόπουλου και του 57χρονου Νικολάου Ρόδη, οι οποίοι έμελλε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στην 16.900 χιλιομετρική θέση της ΝΕΟ Πατρών-Πύργου στο ύψος των Καμινίων, την ώρα που επέστρεφαν από το Λύκειο Λεχαινών, όπου εργάζονταν.

Ο δρόμος αυτός έχει γεμίσει με εικονοστάσια και δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα φονικός. Ο πόνος έχει μετατραπεί σε οργή και όλοι πλέον ζητούν να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και η αιματοχυσία της ασφάλτου να τελειώσει.

Την περασμένη εβδομάδα σύσσωμοι οι τοπικοί άρχοντες, οι εκπρόσωποι φορέων, μέχρι και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή να λάβει μέτρα. Αύριο Τρίτη ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης θα έχει συνάντηση με τον κ. Καραμανλή για αυτό το θέμα, το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας για όλη τη Δυτική Ελλάδα.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ: 17 ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ 159 ΕΛΑΦΡΑ

Οι αριθμοί συγκλονίζουν... Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, έχουν καταγραφεί στη ΝΕΟ Πατρών-Πύργου, από το τμήμα μετά τον κόμβο της Οβρυάς μέχρι την είσοδο της ηλειακής πρωτεύουσας, από τις αρχές του 2016 έως το τέλος του 2019, 47 θανατηφόρα τροχαία με 55 νεκρούς, 15 σοβαρά ατυχήματα με 17 σοβαρά τραυματίες και 85 ελαφρά με 159 τραυματίες.

Τα τρία από τα τέσσερα αυτά χρόνια θρηνήσαμε 12 νεκρούς τον χρόνο (σε 11 θανατηφόρα το 2016 και το 2018 και σε 10 το 2019), ενώ το 2017 επτά περισσότερους, δηλαδή 19, σε σύνολο 15 δυστυχημάτων!

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου οδικού άξονα, ο οποίος δεν πληροί τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας, είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2019 σε σύνολο 180 χλμ. σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, της Ιονίας Οδού και της Ολυμπίας Οδού στα όρια ευθύνης της Δυτικής Ελλάδας, σημειώθηκαν μόνο δύο θανατηφόρα με δύο νεκρούς, έναν σε κάθε άξονα.

ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Το μόνο παρήγορο στοιχείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας για τον οδικό άξονα Πατρών-Πύργου αποτελεί η πτωτική τάση που καταγράφηκε στα ελαφρά και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, από αρχές του έτους 2016 έως και το τέλος του 2019. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, «ανάλογη μείωση καταγράφεται για το ίδιο χρονικό διάστημα τόσο στον αριθμό των παθόντων από ελαφρά τροχαία ατυχήματα, όσο και στον αριθμό των σοβαρά τραυματισμένων. Παράλληλα, καταγράφεται οριακή αύξηση στον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και τον αριθμό των νεκρών, το έτος 2017, η οποία επανέρχεται το 2018, στα ίδια αριθμητικά επίπεδα με το έτος 2016».

Πηγή: εφημερίδα "Γνώμη"

Διαβάστε επίσης