Πρόσωπα της δεκαετίας: Γιάννης Αντετοκούμπο

Του Διονύση Γ. Γράψα, Ιστορικού

 

Κι ενώ διανύσαμε μια δεκαετία που δύσκολα κανείς θα την χαρακτήριζε «μπασκετική», το μπάσκετ φαίνεται να έχει μπει ξανά στις καρδιές του κόσμου. Αυτή την φορά όχι για τα κατορθώματα της Εθνικής ομάδας, ούτε για τις υψηλές πτήσεις των «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα. Ο λόγος δεν είναι άλλος  φυσικά, από τον Γιάννη Αντετοκούμπο. Τον γιο Νιγηριανών μεταναστών που γεννήθηκε στου Ζωγράφου, κάπου στα τέλη του 1994.

Η ζωή του, κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μυθιστόρημα ή ακόμα και ταινία στο Hollywood. O Greek Freak, ίσως ούτε ο ίδιος δεν θα φανταζόταν την εκτόξευσή του στο αθλητικό χρηματιστήριο, όταν από τα «αλώνια» της Ελληνικής Α2 και τον Φιλαθλητικό, θα βρισκόταν στο πλάι του πρόσφατα εκλιπόντος, David Stern, στις προεπιλογές του ΝΒΑ. Κι όμως, αυτός τα κατάφερε, αποτελώντας σήμερα την ιδανική ενσάρκωση του λεγόμενου American Dream. Δουλειά, ταλέντο και χαρισματικότητα έκαναν το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του Αμερικανικού πρωταθλήματος, να μοιάζει με λογική κατάληξη.

Ο Αντετοκούμπο όμως, δεν συνιστά ένα κλασικό αθλητικό είδωλο. Εν αγνοία του, ίσως να είναι και κάτι πολύ παραπάνω. «Ξεσκέπασε» συμπλέγματα και δυσανεξίες, μιας εποχής που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, κρυφοκοίταξε τον ρατσισμό. Ο ίδιος έκανε εκείνους που αρέσκονται σε κραυγές μίσους, να φουσκώνουν από υπερηφάνεια στο άκουσμα των νέων κατορθωμάτων του. Από την άλλη, δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως η κοινωνία άλλαξε ολοκληρωτικά ρότα, χάρη στους άθλους του Γιάννη, έκανε όμως κάποιους να υπαναχωρήσουν και να δούνε με άλλο μάτι την μεταναστευτική κρίση.

Σαφώς η δεκαετία που έκανε τον Γιάννη τελειοποιημένο αθλητή παγκοσμίου βεληνεκούς, πέρασε. Μπροστά του ανοίγεται μια νέα, την στιγμή που οι Milwaukee Bucks, έχουν επενδύσει επάνω του 100 εκατ. δολάρια, επιθυμώντας ίσως έναν τίτλο, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Η «επένδυση» όμως, κάνει τους Έλληνες, που ασχολούνται με την πορτοκαλί μπάλα, να προσδοκούν την εξαργύρωση της,’όχι σε δολάρια, αλλά με ένα μετάλλιο σε κορυφαία επίσημη διοργάνωση με την εθνική ομάδα μπάσκετ. Η αρχή, ίσως και απρόθυμα να έγινε στο Πεκίνο. Φέτος, λίγο πιο «δίπλα» στο Τόκυο, είναι πιθανό αυτή η ώρα να έχει φτάσει.


 

 


 

Διαβάστε επίσης