Ξενογιαννακοπούλου: Απαιτείται συνολική στρατηγική στο θέμα της Λιβύης

 

Την ανησυχία της για "σπασμωδικές" ενέργειες της κυβέρνησης στο λιβυκό εξέφρασε στην τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου για το Brexit, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αναφερόμενη στις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει το 2015 στο Βερολίνο για τη Λιβύη ολοκληρώθηκαν μετά από μερικούς μήνες, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η πρωτοβουλία στο Παλέρμο όπου συμμετείχε η Ελλάδα στο ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η τότε πρόσκλησή δεν ήταν τυχαία αλλά οφείλεται στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και διπλωματίας που διεκδίκησε τη συμμετοχή της είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Αναφερόμενη στην προπαρασκευαστική συνάντηση το Σεπτέμβριο για τη διάσκεψη που θα γίνει τώρα, είπε ότι τότε, "εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής είχαμε θέσει το θέμα και σας είχαμε προτρέψει, πριν γίνει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, η χώρα μας να διεκδικήσει τη συμμετοχή της. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, δυστυχώς υπήρξε ολιγωρία, και σήμερα για πρώτη φορά συμμετέχει η Τουρκία μαζί με άλλες χώρες χωρίς την ελληνική συμμετοχή".

Ανέφερε ωστόσο ότι σήμερα, "στο και πέντε" η κυβέρνηση "καλώς" αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, "αλλά δεν πρέπει να είναι σπασμωδικές. Οφείλετε να αναδείξετε μια συνολική στρατηγική γύρω από αυτά τα θέματα". Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να διευκρινίσει σε τι συνίσταται το βέτο για το οποίο μίλησε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης