Στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Πατρέων, μετά από πρόταση του Δημάρχου, Κώστα Πελετίδη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο καθηγητών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου.
Αυτή την ώρα, συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πατρέων, για το 2020, με εισηγητή, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Διονύση Πλέσσα.
Η εισήγηση είναι η εξής:
«Συζητάμε σήμερα τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2020.
Η εισήγηση μας διαμορφώθηκε, μετά από ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και διαβούλευση που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα στις Δ.Ε στα διαμερίσματα, σε κοινότητες, καθώς και με εκπροσώπους φορέων, πριν φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επίσης διαμορφώθηκε σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα και τα τέλη που ψηφίστηκαν σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά και με τις ανάγκες των Υπηρεσιών μας, καθώς επίσης και με τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων του Δήμου που ψηφίστηκαν από τα διοικητικά τους συμβούλια.
Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες η κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων γίνεται μέσα από συγκεκριμένες οδηγίες & κατευθύνσεις των ειδικών εγκυκλίων των Υπουργείων Εσωτερικών & Οικονομικών με κύρια υποχρέωση αυτή του ισοσκελισμού εσόδων – εξόδων και είναι υποχρεωμένοι να κινούνται μέσα σε σειρά αντιλαϊκών όρων και προϋποθέσεων.
Μια διαδικασία ευθυγράμμισης στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που την παρακολουθεί, την εποπτεύει το οικονομικό παρατηρητήριο και το αντίστοιχο Υπουργείο.
Διαδικασία που συνοδεύεται από ένα ευρύτατο πλαίσιο μέτρων πειθάρχησης με τη δημοσιονομική πολιτική και την αστική στρατηγική, την οποία οφείλει θεσμικά να ακολουθεί η Τοπική Διοίκηση, με τελευταίες ρυθμίσεις του Κλεισθένη 1 & τις πρόσφατες της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Για τους Δήμους, τα Τακτικά Έσοδα που είναι ο κορμός του προϋπολογισμού αποτελούνται από τους λεγόμενους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ) που έχουν πηγή την χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα « ίδια έσοδα» τους.
Με τον όρο «ίδια έσοδα» προσδιορίζονται τα Τέλη και οι δημοτική φόροι που επιβάλλονται στο λαό μέσω συγκεκριμένης νομοθεσίας διαχρονικά.
Σε προηγούμενες συνεδριάσεις μας είχαμε αναδείξει ότι το 38,87% των τακτικών εσόδων μας προέρχονται από τους ΚΑΠ & το άλλο 61,13% προέρχεται από τα ίδια έσοδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης εισφορές, χρήσεις χώρων, παράβολα κ.λ.π.
Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν, ότι οι πόροι από εισπράξεις μέσω της ανταποδοτικότητας είναι η κύρια πολιτική κατεύθυνση του κράτους με την οποιαδήποτε κυβέρνηση του. Ο στόχος είναι προφανής και θέλει η ανταποδοτικότητα αυτή να αγκαλιάσει το σύνολο των λειτουργικών δαπανών των Δήμων.
Αυτό αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020 που ψήφισε η κυβέρνηση, τα έσοδα του οποίου ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 54 δισεκατομμυρίων, 262 εκατομμύρια ευρώ.
Από το σύνολο των εσόδων αυτών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό να εισπράξει το κράτος από το λαό για το 2020, οι Δήμοι θα λάβουν μόλις 1.857 εκατ. ευρώ & οι περιφέρειες μόλις 657 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού τους υπολογίζεται στα 2.510 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους πόρους που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την Τοπική Διοίκηση οι Δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 θα έπρεπε να λάβουν 6 δις 62 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά :
Με εφαρμογή του ν.3852/2010 στον Κ.Π. 2020
Φόροι
Φορολογικά έσοδα (α)
Κατανεμηθέν ποσό (β)
β/α
Ποσό από ν.
3852/2010
Διαφορά ποσού
Φόρος εισοδήματος
16.663
1.088
6,53%
3.549
-2.461
ΦΠΑ
18.276
668
3,66%
2.193
-1.525
ΕΝΦΙΑ
2.829
101
3,57%
320
-219
ΣΥΝΟΛΟ
37.768
1.857
6.062
-4.205
Παρακρατούν δηλαδή 4 δις 205 εκατ. ευρώ για το 2020 και φυσικά δεν υπάρχει καμία αναφορά για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων εσόδων της Τ.Δ. που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια των ετών της κρίσης.
Και αυτό γιατί « το κουστούμι είναι ραμμένο » για τους Δήμους και με το Μεσοπρόθεσμο 2019-2023 που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο το 2019 και εκεί υποτάσσονται όλα με αντανάκλαση στον κρατικό προϋπολογισμό, κατ’ εντολή των «θεσμών», δανειστών, ουσιαστικά του κεφαλαίου που βρίσκεται πίσω από αυτούς.
Τα χρήματα που λείπουν από Υπηρεσίες & Δήμους όμως δεν πάνε στη θάλασσα αλλά φωτογραφίζουν θαυμάσια την ταξική πολιτική & αποδεικνύει πως ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί ένα ακόμη μηχανισμό αναδιανομής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, για τη διαφημιζόμενη μεταμνημονιακή ανάπτυξη.
Οι Δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο ως τοπικοί & περιφερειακοί θεσμοί του αστικού κράτους που κύριο καθήκον έχει την «απελευθέρωση» κεφαλαίων για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων, σε τομείς φιλέτα αυτών.
Το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης καλούνται να το πληρώσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άνεργοι και πλατιά λαϊκά στρώματα με την ιδιότητα του δημότη.
Για αυτό και στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό της Τοπικής Διοίκησης, αυτά τα ποσά (ίδια έσοδα ) είναι τα μόνα που καταγράφουν αύξηση διαχρονικά και σε σύγκριση με πέρυσι προβλέπεται αυξημένο ποσό για το 2020 κατά 135 εκατ. ευρώ.
Ποσά που θέλουν να βγουν από τις τσέπες των δημοτών μέσω αυξήσεων δημοτικών τελών και τοπικών φόρων που πολλοί Δήμοι έχουν κάνει.
Μέσα σε αυτές τις πολιτικοοικονομικές συνθήκες ασκούμε διοίκηση στο Δήμο μας , συνθήκες οι οποίες δεν είναι υπέρ του λαού γι αυτό και λέμε ότι το τοπίο είναι εχθρικό .
Γι αυτό και λέμε ότι ο λαός θα παύσει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και να αποτιμάται ως κόστος, μόνο όταν θα υπάρξει ανατροπή αυτού του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όταν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, αγρότες θα κάνουν κουμάντο στην οικονομία.
Δεν μένουμε όμως με σταυρωμένα τα χέρια , όπως μας θέλουν γιατί έχουμε επιλέξει μετερίζι και ασκούντες διοίκηση πλέον.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση συζητήσαμε και αποφασίσαμε τις δυο βασικές συνιστώσες του προϋπολογισμού που είναι τα τέλη και ανταποδοτικά, δημοτικοί φόροι κλπ και το τεχνικό πρόγραμμα.
Αναδείξαμε τις προσπάθειες μας ενάντια στις στρατηγικές αυτές επιλογές από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε και το έργο που έχει επιτελεστεί από τη Δημοτική Αρχή μέσα σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον .
Γνωρίζουμε ότι οι Δήμοι είναι Τοπική Διοίκηση μιας Κρατικής Υπηρεσίας με περιορισμένες δυνατότητες επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων.
Δομές Πολιτικής Προστασίας, η αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση παραμένουν διαχρονικά ακάλυπτες επιταγές και μόνιμα ζητούμενα, ζητήματα που τα φέρνουν στην επικαιρότητα τα τραγικά γεγονότα , τα ανθρώπινα θύματα και οι καταστροφές.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ψάχνουμε χαραμάδες και κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, να ανοίξουμε δρόμους διεκδίκησης και να προσφέρουμε στον Πατραϊκό λαό ελαφρύνσεις & απαλλαγές μέσω της πολιτικής μας για τα δημοτικά τέλη με γενική μείωση αυτών σε ποσοστό 23% αλλά και 50% και 100% σε 12 «ευπαθείς» όπως τις ονομάζουν αυτοί που τους έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση, κατηγορίες συνδημοτών μας.
Μέσω επίσης της σημαντικής κοινωνικής πολιτικής μας από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου από την πρώτη απόφαση που λάβαμε για κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και σειρά άλλες μέχρι σήμερα, στον πολιτισμό επίσης όπως και στο ΔΗΠΕΘΕ με δράσεις υψηλού επιπέδου για να φέρουμε τον πολιτισμό και το θέατρο στο λαό και με οικονομική πολιτική χωρίς αποκλεισμούς, καθώς καιστον αθλητισμό και τα δημοτικά μας γήπεδα μέχρι το Παμπελοποννησιακό που το έχουμε κάνει στολίδι από τη κατάσταση την οποία το παραλάβαμε, όπως και στη ΔΕΥΑΠ με μειώσεις και απαλλαγές στο κόστος νερού με 6.000 οικογένειες ενταγμένες στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Επίσης με αναπλάσεις περιοχών που έχουν γίνει και δεν υπήρχαν, με συνεχιζόμενες διεκδικήσεις για παραχώρηση νέων χώρων για να χαίρεται και αυτούς ο Πατραϊκός λαός, ενώ είναι γνωστά τα έργα που έχουμε εντάξει με τη Βιώσιμή Αστική Ανάπτυξη και αυτά που ήδη γίνονται όπως Μανιακίου για δημιουργία παιδικού σταθμού, Αρσάκειο, ΑΣΟ , ακολουθούν εργοστάσιο τέχνης ,Παλαιά Σφαγεία, έλος Αγυιάς , Παλαιό Νοσοκομείο καθώς και ανακαινίσεις πάνω από 50 % στα σχολικά μας συγκροτήματα.
Το Τεχνικό δε Πρόγραμμα του Δήμου για το 2020 είναι σημαντικό όπως αναδείχθηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τους εργαζόμενους των Υπηρεσιών μας και ανέρχεται στα 89,86 εκατ. ευρώ όπως ψηφίστηκε.
Είναι έργα που τα έχει ανάγκη η πόλη μας, τα διεκδικήσαμε και θα τα έχει, έχοντας ανάγκη και άλλα ακόμη όπως σημαντικά έργα υποδομής για ικανοποίηση λαϊκών αναγκών και πολιτικής προστασίας.
Όλα αυτά δεν έγιναν αβασάνιστα και «εν μια νυκτί». Τόσο οι μελέτες, όσο οι αναπλάσεις και κατασκευές έγιναν με κύριο μοχλό τους εργαζόμενους των Υπηρεσιών του Δήμου τους οποίους ευχαριστούμε για την σημαντική προσφορά τους, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από τα χρήματα του Πατραϊκού λαού, μέσα και από εντατικοποίηση της εργασίας τους λόγω των ελλείψεων προσωπικού .
Ελλείψεων για τις οποίες συνεχίζεται η απαγόρευση των προσλήψεων «επι εν εισέτι έτος » μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση (ΦΕΚ 2013 Τ.Α. /24-12-2019 ) για παράταση ισχύος της ΠΥΣ 33/2006 «αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα » . Είναι η γνωστή κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα, πολιτική απόφαση της κάθε κυβέρνησης που συνεχίζει τις απαγορεύσεις των προσλήψεων για το επόμενο έτος και έπεται συνέχεια σύμφωνα με του εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, που παρά την διαφημιζόμενη έξοδο από αυτά «ζουν και βασιλεύουν».
Έτσι με τις γνωστές και σημαντικές αυτές ελλείψεις του προσωπικού, οι εργαζόμενοι σε Δήμο και Νομικά του πρόσωπα υπερβάλουν εαυτόν για να ανταποκριθούν στην αποστολή των Υπηρεσιών, έχοντας και υποστεί τεράστιες μειώσεις στις αποδοχές τους .
Γι αυτό και η Δ.Α. στέκεται δίπλα τους και στις συνδικαλιστικές τους διεκδικήσεις αλλά και στις οικονομικές τους επίσης, για τις οποίες προσφεύγουν στα δικαστήρια, αλλά πάνω από όλα για το δικαίωμα τους στη δουλειά που αντιμετωπίσαμε όταν η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ήθελε νέες «δεξαμενές» απολύσεων.
Αγγίζουμε τα 6 εκατ. ευρώ που πληρώνουμε από ίδια έσοδα του Δήμου σε σειρά δικαστικών αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων για τις οποίες δεν έχουμε ασκήσει εφέσεις και έχουν να κάνουν με δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα & επιδόματα αδειών με μη εφαρμογή Σ.Σ.Ε. με άλλα επιδόματα όπως ανθυγιεινό και επικίνδυνο, με αναδρομικότητα διορισμών, με συμβάσεις stage, με οφειλόμενα από διαφορές αποδοχών, με αναγνώριση προϋπηρεσιών και καταβολή ασφαλιστικών ενσήμων που μόνο στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων το ποσό αγγίζει τα 2 εκατ. και ένταξη σε πλήρες ωράριο εργασίας κατηγορίας εργαζομένων μας από μερικό σε πλήρες και άλλα ακόμη
Επίσης έχουμε φτάσει να πληρώνουμε από το ταμείο του Δήμου 2 εκατ. ευρώ την παράταση της εργασίας μέσω δικαστηρίων στα οποία προσφεύγουν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ των 8 μηνών, διότι η παράταση μέσω δικαστικών αποφάσεων δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα & το Υπουργείο.
Εκτός από το έργο που έχει επιτελεστεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου, αναφερθήκαμε περιληπτικά και στο σημαντικό επίσης έργο που έχει επιτελεστεί από τους Οργανισμούς του.
Ας γνωρίζουμε όμως ότι οι Οργανισμοί του Δήμου δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και ότι ο Δήμος είναι αυτός που τους χρηματοδοτεί.
Έτσι για να έχουμε αυτό το έργο επωφελεία των δημοτών μας, ως Δήμος επιχορηγούμε τον Κοινωνικό Οργανισμό με 3 εκατ . 14 χιλ. ευρώ ετησίως, τον Πολιτιστικό Οργανισμό με 2 εκατ. 390 χιλ. ευρώ , το ΔΗΠΕΘΕ με 700.000 €, το Βρεφοκομείο με 500.000 €, το Καρναβάλι με 750.000 €, ενώ έχουμε δώσει ήδη και 1.100.000 € στο Καρναβάλι για να πληρωθούν δικαστικές αποφάσεις από εργατικές διαφορές παρελθόντων ετών σε εργαζομένους του Καρναβαλιού και προβλέπεται ότι θα πληρώσουμε πολλά ακόμα.
Και όλα αυτά μέσα σε αποπληρωμές δανείων που κάνουμε, γιατί παραλάβαμε δάνεια από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές 21.123.265,55 ευρώ (όχι από τη Δ.Α. του κ. Δημαρά) και στο τέλος της θητείας μας, θα είμαστε αυτή η Δ.Α που θα έχει αποπληρώσει όλα τα δάνεια του Δήμου, χωρίς να επιβαρύνει με ούτε 1 ευρώ τον Πατραϊκό λαό, παραδίνοντας ένα Δήμο χωρίς να χρωστά κανένα δάνειο. Ήδη στις 31/12/2019 τα έχουμε φτάσει στα 10.596.178,45 ευρώ από τα 21 και πάνω εκατ. που παραλάβαμε έχοντας αποπληρώσει πάνω από το 50% αυτών.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά.
Από το 2014 ο Δήμος υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος & ΕΝΦΙΑ από το 2013 για την ακίνητη περιουσία του.
Φορολογούνται τα ακίνητα που εκμισθώνουμε ακόμα κ’ αυτά που παραχωρούμε δωρεάν (χρησιδάνεια) με συνολική επιβάρυνση από τότε ποσού που φτάνει στα 4 εκατ. ευρώ.
Το τοπίο δεν είναι εχθρικό μόνο από τη μη χρηματοδότηση, αλλά και από νόμους που αντιμετωπίζουν μια κρατική Υπηρεσία όπως είναι η τοπική Διοίκηση με πολιτικές που θέλουν, αν είναι δυνατόν, να πάρουν πίσω και τα ελάχιστα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνουν για αυτήν και τα οποία φυσικά είναι αντιστρόφως ανάλογα των αναγκών.
Γι αυτό εκτός από τις διεκδικήσεις μας για κρατική χρηματοδότηση, και επιστροφή ων παρακρατηθέντων πόρων με έναν οικονομικό ορθολογισμό προσπαθούμε να μειώνουμε τα έξοδα του Δήμου όπως από εργολαβίες, από ενοίκια που πληρώναμε, από μελέτες που γίνονται πλέον από τις Υπηρεσίες μας και όχι από ιδιωτικά μελετητικά γραφεία και από τόσα άλλα παραδείγματα στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά και παράλληλα να εισπράττουμε με αυξημένο συντελεστή τελών που δημιουργήσαμε από μεγαλοεπιχειρήσεις, πολυεθνικές, βιομηχανία, τράπεζες κλπ που είτε δεν πλήρωναν, είτε στην καλύτερη περίπτωση πλήρωναν με συντελεστές όπως οι μικροί επαγγελματίες τους οποίους στηρίξαμε και στηρίζουμε με μειώσεις μέχρι & 20% στα δημοτικά τέλη του μικρομεσαίου αυτού κλάδου.
Τα παραπάνω είναι μια γενική εικόνα του έργου που έχει επιτελέσει η Δημοτική Αρχή μέσα στο εχθρικό περιβάλλον που αναφέραμε.
Ως Δ.Α. θα προχωρήσουμε και στο 2020 διαφυλάσσοντας και ενισχύοντας όσα έχουμε καταφέρει, αλλά και διευρύνοντας τα πεπραγμένα με τους στόχους μας όπως αυτοί αναλύθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για Τέλη και Τεχνικό Πρόγραμμα καθώς και για να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο (ΤΣΔΑ) που έχουμε κάνει για την διαχείριση των αποβλήτων, για την υπόγεια διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου κ.α.
Ο λαός μας όμως έχει πολύ μεγαλύτερες και μάλιστα βασικές ανάγκες στη ζωή του.
Η περιγραφή των προβλημάτων και των ανικανοποίητων για τη ζωή αυτού και της νέας γενιάς αναγκών, όσο πλήρης ή γλαφυρή και να είναι , αν δεν συνοδεύεται από την ανάδειξη των αιτιών και των λύσεων που συμφέρουν το λαό , στην καλύτερη περίπτωση συγκαλύπτει τον ένοχο , το σύστημα και την πολιτική του που τα προκαλεί και τα διογκώνει.
Η κοινωνία μας είναι ταξικά διαχωρισμένη και τα συμφέροντα είναι διαφορετικά , ανάλογα με την κοινωνική τάξη που ανήκει ο καθένας.
Όσο και να θέλουμε, ουδετερότητα δεν μπορούμε να έχουμε. Η όποια λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να ικανοποιεί και αυτούς που παράγουν τον πλούτο που είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός και ταυτόχρονα τους λίγους που κερδίζουν από τον ιδρώτα των πολλών.
Για την Δημοτική Αρχή οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίηση τους αποτελούν προτεραιότητα .
Το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που επιτελεί.
Γι αυτό και διεκδικούμε :
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή, ποσό που φτάνει τα 6 δις, 62 εκατ. ευρώ για το 2020 και σε ποσοστό πάνω από 9%.
Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το Κράτος στους Δήμους, να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι.
Χρηματοδότηση έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, γιατί η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν μπορεί να συνυπάρχει με την πολιτική «κόστους-οφέλους», με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθούν κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων των πολιτών προς τους Δήμους. Οι Δήμοι με απόφαση των Δ.Σ. να διαγράφουν οφειλόμενα ποσά από κατηγορίες πολιτών που ούτε έχουν, ούτε μπορούν να πληρώσουν, να μην εκτελείται η εντολή των κυβερνήσεων για αναγκαστική είσπραξη και πλειστηριασμούς.
Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι…) που κατευθύνουν τους Δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
Η κινητοποίηση του λαού και η κοινωνική δυναμική του αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα, προκειμένου να έχουμε επιτυχία στις διεκδικήσεις μας, να υποχρεωθούν οι κυβερνώντες να αποδίδουν στους Δήμους όσα δικαιούνται αλλά και τα παρακρατηθέντα».