Πάτρα: Την Κυριακή το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Στις 7.30 το βράδυ στην Αγορά Αργύρη

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,  στο οποίο συνδιοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 19  Ιανουαρίου,  στις  7.30 το βράδυ στην «Αγορά Αργύρη» , παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει επίσης , ο σκηνοθέτης – συνεργάτης του Κέντρου Δημιουργικού ντοκιμαντέρ – Τάκης Σακελαρίου.

Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας  «Ridersofdestiny” –«Οι αναβάτες του πεπρωμένου» ,  σε σκηνοθεσία MichaelNiermann.Η εκδήλωση της έναρξης θα ολοκληρωθεί με την πραγματοποίηση συναυλίας από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης».

Πριν την πραγματοποίηση της τελετής έναρξης , στις 5.00 και στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα η προβολή των ταινιών, «Areyougoingtoschooltoday?» -  “Θα πας στο σχολείο σήμερα»; σε σκηνοθεσίακαι σενάριο AnupamaSrinivasanκαι Make the economyscream σε σκηνοθέσια/ Σενάριο/ Παραγωγή Άρη Χατζηστεφάνου.

Όλες οι προβολές του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται  στο αμφιθέατρο της  «Αγοράς Αργύρη» όπου στο πλαίσιο της  πρωινής εκπαιδευτικής ζώνης ( 9.00 – 13.00)  θα πραγματοποιηθεί η προβολή  16 ντοκιμαντέρ, τα οποία θα παρακολουθήσουν μαθητές σχολείων της περιοχής.

Στην απογευματινή ζώνη (17.00 -  22.00)  θα προβληθούν συνολικά 24 ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη .

Λίγα λόγια για τις ταινίες που θα προβληθούν στην έναρξη.

 

Are you going to school today? Θα πας στο σχολείο σήμερα;

Σκηνοθέτης: AnupamaSrinivasan

Σενάριο: AnupamaSrinivasan

Παραγωγή: PSBT

Διάρκεια: 59’

Χώρα Παραγωγής: Ινδία 2019

Η 10χρονη Anjali ζει σε ένα χωριό στη Rajasthan της Δυτικής Ινδίας, της αρέσει να πηγαίνει στο σχολείο και έχει όνειρο να δουλέψει σε έναν ξενώνα σε μια μακρινή πόλη την ερχόμενη χρονιά. Για ένα παιδί από χωριό τι σημαίνει το να πηγαίνει στο σχολείο; Ακόμη περισσότερο τι σημαίνει για ένα παιδί να μην πηγαίνει και ειδικά αν είναι κορίτσι; Η ταινία μας μεταφέρει στα επαρχιακά κρατικά σχολεία ανάμεσα στις φυλές της περιοχής του Dungarpur στο νότιο Rajasthan. Βλέπουμε παιδιά που έρχονται από δύσκολα μέρη και με πολύ λίγα εφόδια, ορφανά από πατέρα, που πρέπει να μεγαλώσουν τα μικρότερα αδέρφια τους. Ακόμη και αν η ταινία ασχολείται με την προσπάθεια των δασκάλων, κυρίως αναλύει την σχέση των παιδιών με το σχολείο. Έτσι φαίνεται ότι μια ερώτηση είναι κάθε μέρα το ίδιο επίκαιρη: Θα πας στο σχολείο σήμερα;

18.00 Make the economyscream

Σκηνοθέτης/ Σενάριο/ Παραγωγή: Άρης Χατζηστεφάνου

Διάρκεια: 80’

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Ετος παραγωγής: 2019

Σύνοψη Ένας Έλληνας δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Βενεζουέλα προσπαθώντας να καταλάβει γιατί οι πολιτικοί της χώρας του ασχολούνται με το αν υπάρχει χαρτί υγείας στο Καράκας. Με συνεχείς διαδρομές από τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας και πίσω στην Ευρώπη, ανακαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που περιγράφουν τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ.

20:00 Riders of destiny – Οι αναβάτες του πεπρωμένου

Σκηνοθέτης: MichaelNiermann

Διάρκεια: 88

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία

Χρονιά παραγωγής: 2019

Σύνοψη:

Σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας, δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών προπονούνται εξαντλητικά κάθε μέρα, υπό αντίξοες συνθήκες, με στόχο να θριαμβεύσουν στους εθνικούς αγώνες ιπποδρομίας. Χωρίς προστατευτικό ρουχισμό, δίχως σέλα και τα κατάλληλα παπούτσια, οι δύο ανήλικοι αναβάτες τρέχουν με ταχύτητες που αγγίζουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα, αν όχι και τη ζωή τους. Μια ξέφρενη κούρσα προς μια προδιαγεγραμμένη μοίρα και την οριστική απώλεια της αθωότητας. 

21:30             ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 

 

Διαβάστε επίσης