Επιστήμονες απεικόνισαν τον χάρτη των αισθημάτων που δημιουργούνται από τη μουσική

14/01/2020 | 10:08

Η μουσική είναι αναμφίβολα η γλώσσα της ψυχής, ικανή να εκφράζει πράγματα που οι λέξεις δεν μπορούν.

Είναι όμως αυτή η γλώσσα παγκόσμια; Νιώθεις τα ίδια πράγματα με έναν Κινέζο ακούγοντας την ίδια μουσική σύνθεση;

Αυτό έψαξε να βρει μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναζητώντας το πώς ανταποκρίνονται στην ίδια μουσική διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ερευνητές βγήκαν πως η μουσική μπορεί να χαρτογραφηθεί μέσω τουλάχιστον 13 αισθημάτων, μεταξύ αυτών η χαρά, η αγαλλίαση, ο ερωτισμός, η ομορφιά, η χαλάρωση, η λύπη, η ονειροπόληση, ο θρίαμβος, το άγχος, η ενόχληση, η περιφρόνηση κ.λπ.

«Φανταστείτε να οργανώνετε μια τεράστια μουσική βιβλιοθήκη με βάση το συναίσθημα και να συλλαμβάνετε τον συνδυασμό των αισθημάτων που συνδέονται με το κάθε κομμάτι. Αυτό έχει κάνει ουσιαστικά η μελέτη μας», μας λέει η επικεφαλής Alan Cowen.

Αφού ανέλυσαν τα συναισθήματα που προκαλούν μια σειρά από μουσικά ακούσματα, όπως η ροκ, η τζαζ, η πειραματική, η heavy metal, η κλασική μουσική κ.ά., οι ερευνητές βρήκαν πως ανεξαρτήτως γούστου και πολιτισμικής παράδοσης, οι «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι ας πούμε έκαναν όλους να νιώθουν περισσότεροι ενεργοί.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη και παίξτε με τα συναισθήματα…

Θρήνος στην Πάτρα για τον θάνατο του 30χρονου Κώστα μετά από άγριο ξυλοδαρμό σε νυχτερινό κέντρο – Δρακόντεια μέτρα της ΕΛ.ΑΣ υπό τον φόβο αντιποίνων, η κραυγή της μάνας (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: 30χρονος έπεσε νεκρός μετά από συμπλοκή – Δύο παρέες παρεξηγήθηκαν σε κέντρο διασκέδασης και έγινε κόλαση! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Έσπασαν καφετέρια του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου που σκότωσαν τον 30χρονο Κώστα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Ο πρωταγωνιστής της θανατηφόρας επίθεσης στο “Αβαντάζ” ήταν ένας 26χρονος-Τι αποκαλύπτει το καταγραφικό του καταστήματος, το οποίο οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να παραδώσουν!

Πάτρα: Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου Αβαντάζ όπου ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 31χρονο

Πάτρα: Έριξε αυγά σε Αστυνομικό Τμήμα και περιπολικό – Συνελήφθη επί τόπου

Πάτρα: Επτά οι δράστες της φονικής επίθεσης στο “Αβαντάζ”

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πάτρα: Παραδόθηκαν οι τρεις από τους εννέα που κατηγορούνται για το θάνατο του 30χρονου Κώστα στο “Αβαντάζ”