Κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα της πατρινής δημοσιογράφου Γιώτας Κοντογεωργοπούλου - «Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΝΟΥ»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το πρώτο μυθιστόρημα της Πατρινής δημοσιογράφου  Γιώτας Κοντογεωργοπούλου. «Η μυρωδιά του αχινού» είναι μια οικογενειακή σάγκα 150 χρόνων με επίκεντρο την Πάτρα και φόντο ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και το 2015, αλλά και με ίχνη μυστηρίου καθώς έχουμε αλυσιδωτές αποκαλύψεις  σε σχέση με τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία τριών οικογενειών στο βάθος όλων αυτών των χρόνων και καθόρισαν τη ζωή των απογόνων πέντε γενεών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ο άνθρωπος, το αιώνιο ερώτημα αν η μοίρα ή οι προσωπικές επιλογές είναι αυτές που κινούν τα νήματα, αν μπορεί να διακρίνει εύκολα κανείς το δαίμονα και το θεό που κρύβει μέσα του και ποιος εν τέλει επιβάλλεται, ποια είναι η αξία της ζωής.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ 1867 ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 2015

Η ιστορία ξεκινάει το 1867 τρία χρόνια μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και φτάνει στις μέρες του δημοψηφίσματος του 2015 και τις γνωστές συνθήκες του μικρού εμφυλίου που ζήσαμε σε δρόμους, πλατείες και social media.

Παρακολουθεί επί της ουσίας τη ζωή τριών οικογενειών και πάνω από 35 προσώπων. Η μια οικογένεια έρχεται στην Πάτρα από την Κεφαλονιά το 1867, τρία χρόνια μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, η δεύτερη οικογένεια, είναι οικογένεια Ιταλών που έφτασαν στην πόλη το 1849 μετά την  αποτυχία των ενωμένων Ιταλικών στρατευμάτων και των ηγετών τους με προεξάρχοντα τον  Γκαριμπάλντι που οδήγησαν σε μαζική έξοδο χιλιάδες Ιταλούς, οι οποίοι αναζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και η  τρίτη οικογένεια γύρω από την οποία έχουμε και το βασικό κορμό της ιστορίας, είναι οικογένεια σταφιδεμπόρων από την Πάτρα.

Ο χώρος που επηρέασε  τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου, είναι ένα νεοκλασικό σπίτι στην οδό Κορίνθου, το οποίο περιέρχεται ως κληρονομιά στην τελευταία απόγονο της οικογένειας μέσα από μια περίεργη διαθήκη σε τρεις φακέλους.

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στο φόντο της αφήγησης έχουμε γεγονότα που στιγμάτισαν την πόλη της Πάτρας  και την πορεία της. Γεγονότα όπως η ίδρυση του θεάτρου Απόλλων και το χτίσιμο της αγγλικανικής εκκλησίας, η δοκιμαστική λειτουργία και η επίσημη πρώτη του τραμ, η δράση σοσιαλιστικών ομάδων κατά των 19ο αιώνα, η μετανάστευση στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα,  μετέπειτα η απελευθέρωση από τους Γερμανούς και τα γεγονότα του εμφυλίου, η επίθεση ανταρτών στο εργοστάσιο  του Γλαύκου, η επίσκεψη Παύλου και Φρειδερίκης στον εορτασμό του Αγίου Ανδρέου και αργότερα η δολοφονία Τεμπονέρα, η έκρηξη στην οδό Βότση, το κλείσιμο των εργοστασίων, και άλλα πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη, αλλά και τη χώρα γενικότερα.

Παράλληλα με αυτά έχουμε αναφορές στην Αγγλία του 19ου αιώνα, στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα,  αλλά και στο Παρίσι την εποχή μετά τη δικτατορία στην Ελλάδα  και στην Κωνσταντινούπολη όπου ταξιδεύουν η ζουν κάποιοι από τους ήρωες του βιβλίου.

Όλα αυτά τα γεγονότα είναι το σημείο εκκίνησης των αλλαγών που συμβαίνουν στη ζωή των ηρώων του βιβλίου, το οποίο επικεντρώνει στον άνθρωπο και στον αγώνα του να ορίσει το πεπρωμένο του, αλλά και στην έννοια τα πατρότητας στο που, σε ποιον  ανήκουν τελικά οι άνθρωποι, με τι αναμετρούνται.

 Ο «ΑΧΙΝΟΣ», Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Η ΠΟΛΗ

Ο «αχινός» του τίτλου, είναι ο άνθρωπος ο οποίος οχυρώνεται κάτω από μεγάλα αγκάθια αλλά κρύβει μέσα του τη μυρωδιά της θάλασσας, έναν τρυφερό εαυτό που απλά χρειάζεται να παιδευτεί να δοκιμαστεί, ίσως και να καταρρεύσει για να μπορέσει να μπορέσει να έρθει στο φως.  Eίναι και η μυρωδιά της Πάτρας, της πόλης που κοιτάζει πάντα στην απέναντι ακτή.

To βιβλίο είναι αφιερωμένο τον συγκοινωνιολόγο Νίκο Μηλιώνη που έφυγε πριν από λίγους μήνες από την ζωή.

H Γιώτα Κοντογεωργοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα.  Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής "Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας" και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε περιοδικά και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Έχει γράψει κείμενα και στίχους τραγουδιών για δέκα θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Θέατρο της Ιθάκης, ανεξάρτητες παραγωγές).

 

Έχει γράψει το βιβλίο «Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα» από τις εκδόσεις «Το δόντι» (Ιούνιος 2017) και το Ιστορικό Ημερολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, επίσης από τις εκδόσεις «Το δόντι» (Νοέμβρης 2017).

Διαβάστε επίσης