Έρωτας στο γραφείο: Υπάρχει τρόπος να το διαχειριστείτε σωστά;

Γίνεται να παραμείνετε επαγγελματίας αν ο έρωτας παρουσιάστηκε μπροστά σας με τη μορφή ενός συναδέλφου;

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή: Ναι, το να ξεκινήσετε μια ερωτική σχέση με συνάδελφο κατά πάσα πιθανότητα είναι ένα τεράστιο λάθος. Ωστόσο, καμιά φορά τα πάθη μας μάς παρασύρουν ή τυχαίνει όντως να είμαστε αντιμέτωποι με τον έρωτα της ζωής μας. Αν, λοιπόν, διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη γοητεία του, πρέπει τουλάχιστον να λάβετε τα μέτρα σας προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους. Ίσως χρειαστεί να θυσιάσετε ένα μέρος του αυθορμητισμού σας, όμως πιστέψτε μας: Είναι προτιμότερο από το να θυσιάσετε την καριέρα σας.

Πότε δεν πρέπει να το σκεφτείτε καν

Τα πάθη και τα λάθη είναι για τους ανθρώπους, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να δείχνουμε αυταπάρνηση. Ποτέ μην υποκύψετε στην έλξη σας για ένα άτομο από τον χώρο εργασίας σας, αν:

Έχετε σχέση ιεραρχίας: Ακόμη και αν είστε και οι δύο διατεθειμένοι να λειτουργήσετε πλήρως αξιοκρατικά, είναι βέβαιο πως οι συνάδελφοί σας δεν θα το πιστέψουν. Ας αφήσουμε ότι στην πράξη τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρα. Δεν είναι πιο πιθανό να θεωρήσετε καταπληκτικό στη δουλειά του έναν άνθρωπο με τον οποίο κάνετε… καταπληκτικό σεξ;
Κάθεστε δίπλα – δίπλα: Είναι η καλύτερη επιλογή συντρόφου αν θέλετε να καταστρέψετε και τη σχέση σας και την εργασιακή σας πορεία.
Το απαγορεύει ο κανονισμός της εταιρείας: Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο στο εξωτερικό, ωστόσο πριν πείτε το μεγάλο «ναι», ρίξτε μια ματιά στη σύμβασή σας. Είναι κρίμα να χάσετε τη δουλειά σας για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εντελώς παροδικό.

Πώς θα διαχειριστείτε σωστά τη σχέση με έναν συνάδελφο

Εντάξει, το σκεφτήκατε, το ξανασκεφτήκατε και ό,τι επιχειρήματα και αν προβάλλετε στον εαυτό σας, εξακολουθείτε να τον θέλετε σαν τρελή. Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να περιορίσετε τις… παρενέργειες του έρωτά σας;

Μην βιάζεστε

Η καθημερινή τριβή με έναν άνθρωπο που ήδη μας αρέσει πολύ, είναι υπεραρκετή για να μας κάνει ανυπόμονους. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση διακυβεύονται περισσότερα από ένα κακό ραντεβού. Όλοι δείχνουμε το καλύτερό μας πρόσωπο στο περιβάλλον της δουλειάς, επομένως δεν μπορείτε να διαγνώσετε εξ αρχής αν είναι πραγματικά τόσο καλός όσο φαίνεται. Και αν δεν είναι μπορεί να κάνει κόλαση την καθημερινότητά σας στο γραφείο.

Αναρωτηθείτε αν αξίζει

Δημιουργήστε μια φιλική ή μάλλον… συναδελφική σχέση μαζί του, προκειμένου να αρχίσετε να τον γνωρίζετε καλύτερα. Αν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές μεταξύ των εργαζομένων, φροντίστε να παρευρεθείτε στις ίδιες συγκεντρώσεις ή εκδηλώσεις. Εκεί, προσπαθήστε να αξιολογήσετε αν είστε όντως συμβατοί. Δεν εννοούμε απαραίτητα ότι θα πρέπει να έχετε βρει τον έρωτα της ζωής σας για να βγείτε ένα ραντεβού, όμως ακόμη και αν πρόκειται για ένα ενδεχόμενο one night stand θα πρέπει να είστε αρκετά σίγουρη ότι εκείνος δεν αναζητά διαφορετικά πράγματα από την αλληλεπίδρασή σας.

Πρέπει να μιλήσετε

Κανείς δεν απολαμβάνει τις συζητήσεις για το «πού πάει αυτή η σχέση», όμως αφού αποφασίσατε να μπείτε σε αυτόν το χορό θα πρέπει να την κάνετε νωρίς. Πόσο νωρίς; Σύμφωνα με ειδικούς, μετά το τέταρτο ραντεβού. Δεν εννοούμε να ζητήσετε το χέρι του. Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να εκφράσετε όσο πιο ειλικρινά μπορείτε το τι θέλετε από αυτή τη σχέση και να του ζητήσετε να κάνει το ίδιο. Φυσικά, αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει – και τότε θα πρέπει να επαναλάβετε τη συζήτηση – όμως όσο πιο ξεκάθαροι είστε εξ αρχής, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να βρεθείτε εκτεθειμένη.

Γίνετε απαισιόδοξοι

Υπάρχει περίπτωση να παντρευτείτε και να κάνετε δώδεκα παιδιά. Υπάρχει περίπτωση, όμως, και να χωρίσετε μετά από τρεις μήνες, αφού πρώτα απατήσετε ο ένας τον άλλο, χαρακώσετε τα αυτοκίνητά σας αλληλοαπειληθείτε με μηνύσεις. Δεν θέλουμε να σας αγχώσουμε. Θέλουμε απλώς να σας πούμε ότι καλό είναι να συζητήσετε πώς θα διαχειριστείτε τη μεταξύ σας επικοινωνία μετά τον χωρισμό. Επιπλέον, επειδή δεν είναι καθόλου απίθανο το ίδιο άτομο που παριστάνει τον… Σουηδό όσο ακόμη τα πράγματα πηγαίνουν καλά, να καταλήξει να ουρλιάζει μέσα στο γραφείο ότι «του φάγατε τους καλύτερούς του μήνες», θα σας προτείναμε να τον ρωτήσετε και για προηγούμενες σχέσεις του. Όχι μόνο πώς πήγαν και πόσο ήπια τέλειωσαν, αλλά και με πόσες μιλάει ακόμα; Για πόσες εκφράζεται με θετικά λόγια; Από εκεί θα καταλάβετε αν πίσω από το… αγγελικό του πρόσωπο κρύβεται μια εκδικητική προσωπικότητα.

Γίνετε καλύτερη στη δουλειά σας

Είτε η σχέση διαρκέσει ένα μήνα είτε γεράσετε μαζί, δεν πρέπει να επιτρέψετε στον έρωτα να σας πάρει τα μυαλά. Φροντίστε να είστε ακόμη πιο συγκεντρωμένη και παραγωγική. Έτσι, ακόμη και (ότ)αν μαθευτεί, κανείς δεν θα έχει κάτι να σας προσάψει.

Κρατήστε το μυστικό

Μπορεί να μην υπάρχει κάποιος κανόνας που να σας απαγορεύει αυτή τη σχέση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να την μετατρέψετε και σε γιγαντοαφίσα. Πρώτα από όλα, δεν ξέρετε πόσο θα κρατήσει. Και όταν τελειώσει σίγουρα δεν θα έχετε καμία όρεξη να ενημερώσετε όλους σας τους συναδέλφους. Παράλληλα, ανεξάρτητα από τη δική σας στάση, η πληροφορία είναι πιθανό να πυροδοτήσει κακεντρεχείς εικασίες και σεξιστικά σχόλια.

Γι’ αυτό αποφύγετε ακόμη και τις πιο διακριτικές εκδηλώσεις του πάθους σας τόσο στο γραφείο, όσο και στην καφετέρια από όπου όλοι σας αγοράζετε καφέ, όσο και στα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το κτίριο της εταιρείας και φροντίστε να μην έρχεστε μαζί στη δουλειά – ακόμη και αν παρκάρετε μακριά. Επιπλέον, αν εργάζεστε στο ίδιο πρότζεκτ, προσπαθήστε να μην παίρνετε ταυτόχρονα άδεια και να μην περνάτε όλα τα διαλείμματά σας τα δυο σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλοί είναι οι περισσότεροι άνθρωποι στο να διακρίνουν μια μυστική σχέση.

Ανακοινώστε το από κοινού

Αν αποδειχθείτε πραγματικά ταιριαστοί και η σχέση σας αρχίσει να ανθίζει, είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρετε να την κρύβετε για πολύ καιρό. Άλλωστε, ίσως και οι ίδιοι να είστε έτοιμοι για ένα επόμενο βήμα που απαιτεί την αποκάλυψη – για παράδειγμα, για μια συγκατοίκηση. Σε αυτή την περίπτωση, συμφωνήστε για το πότε και πώς θα το ανακοινώσετε στους προϊστάμενούς σας ώστε κανείς να μην βρεθεί εκτεθειμένος. Μέχρι τότε, μην το πείτε σε κανέναν. Ούτε στην πιο έμπιστη συνάδελφο. Ούτε καν αν ξέρετε ότι το έχει καταλάβει.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης