Το άδοξο τέλος της σχέσης του Παπαμιχαήλ με κορυφαία ηθοποιό όταν ερωτεύτηκε την Αλίκη

 

Η ιστορία αγάπης της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ είναι από τις πιο αγαπημένες του κοινού και μέχρι και σήμερα όλο και κάτι θα γράφεται και θα ακούγεται για αυτήν. Ένας έρωτας θυελλώδης που έγραψε ιστορία, ξεπερνώντας σε φαντασία και πάθος, ακόμη κι ένα σενάριο. Οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου μπορεί να έπαιξαν στις πιο αγαπημένες ερωτικές κομεντί, όμως, ο δικός τους έρωτας που βίωσαν σε μέγιστο βαθμό, εκτός σεναρίου και προβολέων, δεν είχε να ζηλέψει το παραμικρό.

Αντίθετα, θα λέγαμε. Ο έρωτας της Αλίκης και του Δημήτρη αποτέλεσε μια ερωτική ιστορία που το κοινό λάτρεψε πριν καν αυτή γεννηθεί, όπως και ο Τύπος της εποχής, που ήξερε καλά πως μπροστά του είχε ένα «χρυσό» ζευγάρι με μπόλικο «ψωμί» για να γεμίζουν οι σελίδες των πιο λαϊκών περιοδικών του τότε. Η σχέση τους, άλλωστε, από το ξεκίνημά της είχε και ερωτική ίντριγκα, μιας και ο Παπαμιχαήλ όταν έπιασε τον εαυτό του ερωτευμένο με την Αλίκη δεν ήταν μόνος. Είχε σχέση με τη Δέσπω Διαμαντίδου. Και μπορεί οι δυο τους επίσημα να μην το είχαν παραδεχτεί, ήταν κοινό μυστικό πως ο ζεν πρεμιέ του κινηματογράφου είχε ερωτευτεί τη σπουδαία κυρία του θεάτρου, η οποία πάνω απ’ όλα, υπήρξε η έμπνευσή του, ενώ τον βοήθησε στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα. Και σύμφωνα, λοιπόν, με τα δημοσιεύματα της εποχής, όταν Αλίκη και Δημήτρης «παραδόθηκαν» στον ανομολόγητο ερωτά τους, η Διαμαντίδου μάθαινε τα νέα της προδοσίας από τον Τύπο.

Η γνωστή-άγνωστη σχέση με τη Δέσπω Διαμαντίδου

Μαθητής ακόμη του Εθνικού θεάτρου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γνωρίζει την Δέσπω Διαμαντίδου. Ήταν το 1955 και η γνωριμία τους έγινε στην παράσταση του Εθνικού, την Εκάβη. Εκείνος μαθητής κι εκείνη ήδη καταξιωμένη πρωταγωνίστρια. Άλλωστε, τους δυο τους, τους χώριζαν 18 ολόκληρα χρόνια.

Η Διαμαντίδου ήταν μία καλλιεργημένη ηθοποιός. Διέθετε πνεύμα, μόρφωση, ενώ μιλούσε πέντε γλώσσες. Προσόντα που τα χρόνια εκείνα δεν τα συναντούσες εύκολα. Η ηθοποιός, όμως, ήταν κι ένας ξεχωριστός χαρακτήρας, ενώ διέθετε έντονη προσωπικότητα που δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητη.

Ο νεαρός Δημήτρης φαίνεται πως μαγεύτηκε με την ευγενική και αξιοπρεπή προσωπικότητά της. Και ο έρωτας για την αρκετά μεγαλύτερή του Διαμαντίδου δεν άργησε να έρθει. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μία τρυφερή σχέση. Εκείνη, άλλωστε, είχε πάρει διαζύγιο από τον επίσης ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη με τον οποίο είχαν αποκτήσει έναν γιο. Η ηθοποιός βοήθησε πολύ τον Παπαμιχαήλ στα πρώτα του βήματα. Τον συμβούλευε, τον καθοδηγούσε, τον ενέπνεε. Τον στήριξε στο ξεκίνημά του και ήταν δίπλα του σε κάθε περίσταση.

Τα δημοσιεύματα μιλάνε για έναν μεγάλο έρωτα, που μπορεί να μην είχε την επισημότητα όπως άλλοι, όμως, είχε βάσεις που στηρίζονταν όχι μόνο στον έρωτα, αλλά και στον θαυμασμό. Και ο Παπαμιχαήλ θαύμαζε πολύ αυτή τη σπουδαία κυρία του θεάτρου, η οποία αποτέλεσε για εκείνον κι ένα μεγάλο σχολείο. Μάλιστα, οι δυο τους συναντήθηκαν στη σκηνή 13 φορές, με το νεαρό ηθοποιό να παίζει σε αρκετά έργα που είχε μεταφράσει εκείνη.

Η κινηματογραφική συνύπαρξη των τριών

Όπως είναι γνωστό, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν συμφοιτητές στη Σχολή και η σχέση τους από την αρχή ήταν η χειρότερη δυνατή. Τα δύο νεαρά παιδιά ήταν αντίθετοι ως χαρακτήρες και εξ’ αρχής φαινόταν πως θα ήταν αντίθετες και οι καλλιτεχνικές τους πορείες. Αλλά, να που οι δυο τους συναντήθηκαν ουκ ολίγες φορές στον κινηματογράφο. Και η χημεία τους στο μεγάλο πανί ήταν τέτοια, που θαρρείς πως είχαν γεννηθεί ο ένας για τον άλλον.

Και αυτή τη χημεία την είχε δει και το κοινό, καθώς στις συνεργασίες τους ανακάλυψε ένα αγαπημένο ζευγάρι, το οποίο ήθελε να βλέπει ξανά και ξανά. Και μέχρι Αλίκη και Δημήτρης να ανακαλύψουν αυτό που οι ίδιοι δεν έβλεπαν, υπήρξαν και άλλες κινηματογραφικές συνεργασίες. Μία από αυτές ήταν και η «Μανταλένα» το 1960. Στην ταινία έπαιζε και η Δέσπω Διαμαντίδου, η οποία υποδυόταν τη μητέρα του Παπαμιχαήλ! Ακολουθεί και άλλη μία συνύπαρξη των τριών, το 1961 στην «Η Αλίκη στο ναυτικό», όπου εκεί η Διαμαντίδου υποδυόταν τη μητέρα της Βουγιουκλάκη. Και στις δύο ταινίες οι σχέσεις της Αλίκης με τον Παπαμιχαήλ δεν ήταν οι καλύτερες με τα δημοσιεύματα τότε να μιλούν για συχνούς τσακωμούς στα γυρίσματα.

Ωστόσο, στη θεατρική συνύπαρξη των τριών το 1964 στην παράσταση «Κολόμπο» τα πράγματα είχαν αλλάξει. Αλίκη και Δημήτρης είχαν αφήσει στην άκρη τους «σκοτωμούς» και δειλά-δειλά παραδίνονταν στη δύναμη του έρωτα.

Ο έρωτας με την Αλίκη

Τη χρονιά εκείνη, οι δυο τους συνεργάζονται και κινηματογραφικά, για τις ανάγκες της ταινίας, «Μοντέρνα Σταχτοπούτα». Και ο σεναριακός έρωτας δεν άργησε να μεταφερθεί και στη ζωή, αφού Αλίκη και Δημήτρης -μόνο τυχαία- στα ρομαντικά στενάκια της Ρώμης ανακάλυψαν τον έρωτα ο ένας για τον άλλον. Κι αποφάσισαν να αφεθούν σε αυτόν. Λέγεται, μάλιστα, πως στην τελευταία σκηνή της ταινίας, εκεί που δίνουν το φιλί, ενώ ο σκηνοθέτης φωνάζει «Στοπ, ήταν τέλειο», εκείνοι συνέχιζαν να φιλιούνται, παρασυρμένοι από το πάθος που ζούσαν.

Όταν επέστρεψαν στην Αθήνα, ξεκίνησαν και τις παραστάσεις. Στη διάρκεια της πρόβας τζενεράλε, στη σκηνή όπου εκείνος πρέπει να πει στην Αλίκη «Σ’ αγαπώ» και να τη φιλήσει, πάλι παρασυρμένος από τον έρωτα τη φιλάει κανονικά, βγαίνοντας εννοείται εκτός σεναρίου. Η σκηνή προκαλεί αμηχανία στη Βουγιουκλάκη, αλλά και στους υπόλοιπους.

Ο έρωτάς τους, άλλωστε, ήταν κρυφός. Και ήταν και ο λόγος που τελείωσε άδοξα η σχέση του με την Διαμαντίδου. Η καταξιωμένη ηθοποιός, λέγεται, πως έμαθε για τη σχέση από τα δημοσιεύματα στο Τύπο. Αξιοπρεπής καθώς ήταν, αποφάσισε να διαχειριστεί με ωριμότητα και σύνεση την προδοσία, ώστε να μη δώσει δικαιώματα στον Τύπο, που τότε έκανε πάρτι με τον έρωτα που μόλις είχε γεννηθεί.

Έτσι, χειρίστηκε άψογα την όλη κατάσταση, ενώ ήταν τέτοια η γενναιοδωρία της, που επαγγελματικά συνέχισε να στηρίζει τον Παπαμιχαήλ, με τον οποίο συνεργάστηκαν ξανά.

Το σκάνδαλο της εποχής και το χαστούκι σε δημοσιογράφο

Στην πρεμιέρα της παράστασης «Κολομπ» και λίγο πριν βγουν στη σκηνή, ο Παπαμιχαήλ φοράει ένα δαχτυλίδι στην Αλίκη και της λέει πως τώρα αρραβωνιάστηκαν. Εκείνη τα χάνει, αλλά με παράδοξο τρόπο (όπως άλλωστε ήταν και η πρόταση γάμου) λέει το «ναι».

Τα νέα του αρραβώνα δεν άργησαν να δουν το φως της δημοσιότητας. Ο Τύπος και ο κόσμος στήνουν πάρτι από χαρά, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους. Το ζευγάρι αποφασίζει να δώσει συνέντευξη Τύπου, μιας και τότε κυκλοφορούσαν διάφορα ανακριβή δημοσιεύματα, όπως ότι επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος Βραχιολίδης αναφέρει ένα αντρικό όνομα στον Παπαμιχαήλ, που τον κάνει έξαλλο. Μάλιστα, ο ηθοποιός εκνευρισμένος κινείται εναντίον του και τον χαστουκίζει. Ακολουθούν σκηνές έντασης, με τον δημοσιογράφο να κάνει μήνυση στον Παπαμιχαήλ.

Το σκηνικό τις επόμενες ημέρες πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα. Μάλιστα, δεν άργησε να αποκαλυφθεί και ο λόγος που ο ηθοποιός έγινε έξαλλος όταν άκουσε το όνομα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκείνος υποτίθεται πως ήταν ο κουμπάρος στο μυστικό γάμο του Παπαμιχαήλ με τη Διαμαντίδου.

Κάτι, βέβαια, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα, η Δέσπω Διαμαντίδου κράτησε τέτοια αξιοπρεπή στάση, που λέγεται πως όταν έγινε γνωστό πως ο Δημήτρης θα παντρευόταν με την Αλίκη, έστειλε στο ζευγάρι ένα μπουκέτο λουλούδια, το οποίο συνόδευσε με ευχές. Αν μη τι άλλο, μία κίνηση που αποδείκνυε το μεγαλείο αυτής της κυρίας, για το οποίο όλοι μιλούσαν με θαυμασμό.

Διαβάστε επίσης