Μητσοτάκης: Με 2+1 ατζέντες στα σημερινά ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς

 

Με δύο ατζέντες, επισήμως με τα εθνικά, ανεπισήμως με τον εκλογικό νόμο και πιθανόν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προσέλθουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί στα σημερινά ραντεβού τους στη Βουλή.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού για κατ' ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αντιπάλων του σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ελήφθη προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ". Και γρήγορα έδωσε την εντολή στους συνεργάτες του να προγραμματίσουν τις συναντήσεις για την επόμενη της επιστροφής του από την Ουάσινγκτον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται σήμερα να ενημερώσει για όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών, μιλώντας για το παρασκήνιο των επαφών του και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες όπως διαμορφώθηκαν μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν προ μηνός στο Λονδίνο, το "γεωγραφικά γελοίο"- όπως το χαρακτήρισε- σύμφωνο Άγκυρας - Τρίπολης και τις συζητήσεις με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει χαμηλούς τόνους και θα μιλήσει σε ρεαλιστική βάση, με μέτρο για όσα προσδοκά μετά τις επαφές του με την αμερικανική ηγεσία.

Πέρα από τα εθνικά πάντως, βολιδοσκόπηση προθέσεων για συναίνεση αναμένεται να υπάρξει και για την εσωτερική ατζέντα στις διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρουσιάζοντας τους άξονες της πρότασής του, για την οποία γνωρίζει εκ των προτέρων τις μηδαμινές πιθανότητες για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25. Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Τσίπρα να εγκαταλείψει την ιδέα της απλής αναλογικής, αν και η σύγκλιση φαντάζει πιθανότερη με τη Φώφη Γεννηματά.

Φαίνεται ότι περισσότερο σε αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί τις συγκλίσεις και σε επικοινωνιακό, συμβολικό επίπεδο. Στην ατζέντα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να τεθεί και το θέμα της εκλογής του ΠτΔ.

Διαβάστε επίσης