Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: Δεν είχαμε καμία απώλεια και είμαστε έτοιμοι για όλα

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τους βομβαρδισμούς του Ιράν εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ απηύθυνε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε τον λόγο του τονίζοντας ότι «στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά. Αμερικανοί δεν επλήγησαν στις χθεσινοβραδινές επιθέσεις, δεν υπήρχε καμία απώλεια, μόνο μικρές ζημιές υποστήκαμε στις στρατιωτικές μας βάσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «κανείς Αμερικανός ή κανένας Ιρακινός δεν απώλεσε τη ζωή του. Χαιρετίζω όλους τους Αμερικανούς που φορούν τη στολή. Την προηγούμενη εβδομάδα αναλάβαμε δράση να σταματήσουμε έναν τρομοκράτη υπό δικές μου οδηγίες οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τον νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο, τον Κασέμ Σουλεϊμανί»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε: «Αν εκτιμάται τις ζωές σας δεν θα απειλήσετε τους δικούς μας ποτέ ξανά. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις επί τους ιρανικού καθεστώτος και θα παραμείνουν έως ότου το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά».

Το προεδρικό διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), αλλά ξεκίνησε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Επιθέσεις Ιράν σε στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ: Η στιγμή που πέφτουν οι ρουκέτες

Νωρίτερα, βίντεο που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση και αναμεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης καταγράφει τη στιγμή που πέφτουν οι ρουκέτες που εκτόξευσε το Ιράν, το οποίο εξαπέλυσε επίθεση κατά στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν και Αμερικανοί στρατιώτες.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο, πιστεύεται πως τα πλάνα είναι από την αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ στο Ιράκ, ωστόσο το CNN international, που επίσης μετέδωσε το βίντεο, σημειώνει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του.

Το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους κατά βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν και αμερικανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ και μία ακόμα μία στο Ιρμπίλ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ξεκαθάρισαν πως πρόκειται για αντίποινα και διαμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων.

Διαβάστε επίσης