Αυστραλία: 24 νεκρούς και μεγάλες ζημιές έχουν αφήσει οι φονικές πυρκαγιές

 

Οι δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έκτασης και σφοδρότητας που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ήδη 24 ανθρώπων και «σημαντικές υλικές ζημιές», ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, την επομένη μιας νέας ημέρας που σημαδεύτηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Εκατοντάδες ιδιοκτησίες καταστράφηκαν και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι ενός φίλου, ενώ η χώρα γνώρισε χθες, Σάββατο, μια από τις χειρότερες ημέρες από τότε που άρχισαν οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο.

Στη νοτιοανατολική χώρα, ο ουρανός γέμισε μαύρους καπνούς και στάχτες έπεσαν σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε προσθέτοντας ότι «αρκετά χωριά που ουδέποτε γνώρισαν την απειλή δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύουν να αφανιστούν εντελώς».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε στη νοτιοανατολική Αυστραλία, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, και την Παρασκευή δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 100.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε τρεις πολιτείες.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Το Σάββατο, το Σίδνεϊ κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ, με 48,9 βαθμούς στο δυτικό προάστιο Πένριθ.

Η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, που έχει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κατοίκους μαζί με τα προάστιά της, απειλείται με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την καταστροφή από τις φωτιές δύο ηλεκτρικών υποσταθμών, και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Στην Καμπέρα, η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε χθες σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση, 3.000 έφεδρους του στρατού να βοηθήσουν στο έργο των πυροσβεστών, ενώ η επιφάνεια που έχει απανθρακωθεί αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτήν του Βελγίου.

Η ανακοίνωση επικρίθηκε από τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσάιμονς, ο οποίος δήλωσε ότι το πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. «Περάσαμε μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας προσπαθώντας να δούμε πιο καθαρά» είπε εκφράζοντας «απογοήτευση και απόγνωση», ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες διάσωσης σε αυτή την πολιτεία, την πλέον πολυπληθή της Αυστραλίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, τον εκπρόσωπό της στη χώρα, εκφράζοντας τη «βαθιά λύπη» της για τις πυρκαγιές και ευχαριστώντας τα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων «που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους» για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Διασημότητες έχουν στρατευτεί ή συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τους πυροσβέστες και τις πυρόπληκτες κοινότητες, όπως η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πινκ, η οποία ανακοίνωσε χθες με μήνυμα στο Twitter ότι κάνει δωρεά 500.000 δολαρίων ΗΠΑ.

«Δίνουμε 500.000 δολάρια στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής που κάνουν και προσφέρουν πολλά αυτές τις ώρες», αναφέρει το μήνυμα της Πινκ.

Η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν δεσμεύτηκε για αντίστοιχη δωρεά. «Η στήριξη, οι σκέψεις και οι προσευχές της οικογένειάς μας είναι κοντά σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία», έγραψε στο Instagram.

Διαβάστε επίσης