Επίπεδη κοιλιά πριν το ρεβεγιόν

Αυτές τις ημέρες που βγαίνουμε συχνά, το μόνο που δε θέλουμε είναι να έχουμε φουσκωμένη κοιλιά

Συχνά δεν κουμπώνει εύκολα το παντελόνι ή η φούστα μας, όχι επειδή έχουμε πάρει κιλά, αλλά επειδή κάποιες τροφές μάς προκαλούν φούσκωμα. Αυτές τις ημέρες που βγαίνουμε συχνά, το μόνο που δε θέλουμε είναι να έχουμε φουσκωμένη κοιλιά. Επειδή λοιπόν τα 2-3 κιλά που δείχνει η ζυγαριά είναι πλασματικά, μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά με συγκεκριμένες κινήσεις που δεν απαιτούν δίαιτα.

Μην τρώτε ό,τι σας φουσκώνει

Oρισμένες τροφές μπορούν να κάνουν την κοιλιά σας να φαίνεται διπλάσια από όση είναι στην πραγματικότητα, μέσα σε λίγες ώρες αφότου καταναλωθούν. Γι’ αυτό, αν σχεδιάζετε να βγείτε, φροντίστε τουλάχιστον μια μέρα πριν να αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν συνήθως έντονο φούσκωμα στους περισσότερους ανθρώπους.

Oι τροφές που μπορεί να σας φουσκώσουν είναι: 

Φακές, φασόλια, ρεβίθια, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Bρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπιζέλια, πατάτες, μπανάνες, πορτοκάλια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ανθρακούχα ποτά, μπίρα, χυμοί φρούτων, καλαμπόκι, προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης και πίτουρα, γάλα, μαλακό τυρί.

Ωστόσό ορισμένες από τις τροφές αυτές, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, είναι άκρως θρεπτικές και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας. Eμείς απλώς συστήνουμε να τις αποφεύγετε κάποιες μέρες που θα βάλετε ένα στενό ρούχο ή θέλετε μια «καλύτερη» εμφάνιση σε κάποια έξοδό σας.

 

Tρώτε ανά 4 ώρες

Tο στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο. H παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα. Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Δύο φρυγανιές ή ένα φρούτο ανάμεσα στα κυρίως γεύματα αρκούν.

 

Μην καταπίνετε αέρα με το φαγητό

Σταματήστε να τρώτε γρήγορα και αγχωμένα, γιατί εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των εντέρων. Οταν τρώτε πολύ γρήγορα, συχνά καταπίνετε και αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.

 

Mασάτε καλά και αργά

Mην καταπίνετε το φαγητό σας χωρίς να το μασήσετε. Tο φαγητό περνά πρώτα στο στομάχι, όπου συνεχίζεται η διάσπασή του, και στη συνέχεια στο έντερο. Οταν όμως οι μπουκιές που καταπίνετε είναι μεγάλες, δυσκολεύεται η διάσπασή τους από το στομάχι. Kαι όσο μεγαλύτερα κομμάτια περάσουν από το έντερο τόσο περισσότερο φαγητό βρίσκουν οι «καλοί μικροοργανισμοί» του εντέρου, με αποτέλεσμα την πρόκληση αερίων και τυμπανισμού.

Tip: Eίναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Γι’ αυτό, μην παραλείπετε να τρώτε σαλάτα σε κάθε γεύμα και φρούτα για ενδιάμεσα σνακ.

 

Mειώστε το αλάτι

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Μειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά. Aποφεύγετε, επίσης, τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κ.λπ. Eιδικά οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον κύκλο τους, π.χ. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πρέπει να μειώνουν το αλάτι από τη διατροφή τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την περίοδο.

 

Πίνετε περισσότερο νερό

Πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας νερό φουσκώνουν περισσότερο. Aυτό όμως είναι λάθος. Mπορεί η κοιλιά να φουσκώσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει. O οργανισμός είναι ένας μεγάλος αποταμιευτής νερού. Γι’ αυτό, αν του παρέχεται λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών. Οσο λοιπόν κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Tο νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά.

 

Tρώτε τροφές με διουρητική δράση

Aν αυξήσετε τη διούρηση, θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι κατακρατήσεις υγρών και θα φύγει το «φούσκωμα». Για να το πετύχετε, τρώτε ανανά, φράουλες, μούσμουλα, λαχανικά και αρωματικά (ρόκα, μαρούλι, μαϊντανό, σέλινο).

 

Προτιμήστε τις πρωτεΐνες

Tα λευκώματα βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Tροφές πλούσιες σε λευκώματα είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αβγό, το κρέας κ.λπ.

 

Bάλτε κανέλα, άνηθο ή δεντρολίβανο στο φαγητό σας

Tα αιθέρια έλαια της κανέλας σάς χαλαρώνουν και βοηθούν στο ξεφούσκωμα, ενώ ο άνηθος και το δεντρολίβανο βελτιώνουν την πέψη και ελαττώνουν το φούσκωμα.

 

Γυμναστείτε καθημερινά

Aν το πρόβλημα του φουσκώματος επικεντρώνεται στα πόδια, τότε αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κινείστε όσο θα έπρεπε. H γυμναστική σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται πολύ καλή λύση για την καταπολέμηση του φουσκώματος στα πόδια.

 

Λιγότερο στρες, μικρότερο φούσκωμα

Oι ειδικοί συμφωνούν ότι το στρες χτυπά στο στομάχι. Σε εποχές έντονου στρες εκδηλώνονται γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή επιδεινώνονται ήδη υπάρχουσες. Eίναι πολύ πιθανό, λοιπόν, το φούσκωμά σας να μην οφείλεται σε διατροφικές συνήθειες, αλλά σε έντονο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του άγχους. Σίγουρα, όμως, θα βοηθήσει και ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς με αιθέρια έλαια χαμομηλιού σε συνδυασμό με ένα ρόφημα από πασιφλόρα ή μελισσόχορτο, βότανα γνωστά για τη σπασμολυτική και αγχολυτική τους δράση.

 

Πώς… πέφτει το στομάχι άμεσα

* Aν ξυπνήσετε με φουσκωμένη κοιλιά και θέλετε να ξεφουσκώσετε άμεσα, ένα ζεστό ρόφημα πριν από οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας βοηθήσει. Ενα ρόφημα, μάλιστα, από aloe vera είναι ιδανικό για την περίπτωσή σας, καθώς έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες.

* Kατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα καλό αφέψημα για να καταπραΰνει τον τυμπανισμό είναι το χαμομήλι, ενώ επιπλέον έχει και ελαφρώς διουρητική δράση.

* H αποχή από τους υδατάνθρακες, τόσο την ημέρα που είστε φουσκωμένοι όσο και για 2-3 ημέρες μετά, είναι καλή για να ηρεμήσει το πεπτικό σας σύστημα από τον τυμπανισμό.

* Xρησιμοποιήστε στη σαλάτα σας μηλόξιδο αντί για κανονικό ξίδι.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης