Γ. Ραγκούσης: Ενθαρρύνουν χειρότερη αστυνομική βία για να διχάσουν την κοινωνία ξανά

 

Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης πάνε να βάλουν απέναντι από την ελληνική κοινωνία την Αστυνομία, συγκαλύπτουν, διαστρεβλώνουν και στην πραγματικότητα ενθαρρύνουν τα επόμενα, χειρότερα κρούσματα έκνομης και αντισυνταγματικής αστυνομικής βίας, τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Όντως, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα» με την αστυνομική βία και τις πρακτικές της ΕΛΑΣ, «εάν συνεχίσουν αυτή την τακτική Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης θα προκαλέσουν πολύ μεγάλη ζημιά στη σχέση της ελληνικής Αστυνομίας με την ελληνική κοινωνία, μετά από πάρα πολλά χρόνια», προειδοποίησε ο κ. Ραγκούσης, θυμίζοντας ότι μέχρι και την περίοδο της Χούντας «ήταν αντίπαλο δέος, εχθρός» στο μυαλό της κοινωνίας, «όχι φίλος και σύμμαχος που εργάζεται για την ασφάλειά της, επί πολλές δεκαετίες, δαπανήθηκε πολύς κόπος προκειμένου να υπάρξει η συμφιλίωση».

Ξανά, Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης «πάνε να βάλουν απέναντι από την ελληνική κοινωνία την Αστυνομία … συγκαλύπτουν και δικαιολογούν πολύ σοβαρά κρούσματα έκνομης και αντισυνταγματικής αστυνομικής βίας, όπως στην περίπτωση του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ αλλά και στο πώς φέρθηκαν συγκεκριμένοι, λίγοι αστυνομικοί στο Α.Τ. Ομόνοιας σε ανάπηρη γυναίκα που αντιμετώπιζε πρόβλημα … η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει, να διαστρεβλώσει την αλήθεια, στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τα επόμενα, χειρότερα κρούσματα έκνομης και αντισυνταγματικής αστυνομικής βίας».

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ταυτόχρονα τις αναφορές Τσίπρα στην «μικρή ηλικία των αστυνομικών στην οποία παίρνουν όπλο στα χέρια τους» και ακόμη περισσότερο «στο ειδικό καθεστώς που αφορά τους ειδικούς φρουρούς … οι αστυνομικοί περνούν από Πανελλήνιες και πολύ σοβαρή διετή τουλάχιστον εκπαίδευση πριν πάρουν όπλο στα χέρια τους, να βγουν να αστυνομεύουν στο κοινωνικό σύνολο … οι ειδικοί φρουροί με μόνο δύο μήνες εκπαίδευση παίρνουν όπλο και τους βγάζουν στο δρόμο».

Δεν είναι μόνο το ότι το καθεστώς των ειδικών φρουρών διασπά την ενότητα των αστυνομικών, με «αστυνομικούς πολλών ειδών», που δεν βοήθησε ποτέ καμία αστυνομία ή ένοπλες δυνάμεις, «το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν εκπαίδευση», τόνισε, θυμίζοντας ότι «ο Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από τον Κορκονέα, που ειδικός φρουρός ήταν. Με δύο μήνες εκπαίδευση πήρε όπλο, πήγε στα Εξάρχεια, είδε το παιδάκι, το πυροβόλησε, το σκότωσε».

Καυτηρίασε εξάλλου τη στάση Χρυσοχοΐδη, «που είπε όλα αυτά που είπε, στην πραγματικότητα εντελώς συκοφαντικά … η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε να υπάρχει κοινωνική ειρήνη και γαλήνη και μείωση της εγκληματικότητας -και επί Τόσκα και επί Γεροβασίλη … δεν μπορείς να λες ότι είναι υπέρ της ανομίας και των “μπαχαλάκηδων”, των μολότοφ, κτλ».

«Το χειρότερο για τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι ότι αυτά τον βάζει ο κ. Μητσοτάκης να τα λέει, για να τον κρατάει στη θέση του -και ξέρω τι λέω … την ώρα που έχει συλληφθεί κυνικά ψευδόμενος στην περίπτωση των επεισοδίων και γεγονότων στο Κουκάκι. Σας θυμίζω, έγραψε επιστολή στον κ. Αλιβιζάτο, ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία στο Κουκάκι. Και μία μέρα μετά δώσαμε στη δημοσιότητα … τις φωτογραφίες όπου ο κ. Ινδαρές αποδεικνυόταν ότι έχει χτυπηθεί, ότι έχει ασκηθεί βία, μέσα στο σπίτι του, σε βάρος του. Έκνομη, παράνομη, αντυσυνταγματική βία από αστυνομικούς … και ο Χρυσοχοΐδης έλεγε ότι δεν υπήρξε βία. Όχι μόνο υπήρξε βία, αλλά παράνομη, αντυσυνταγματική βία, μέσα στο σπίτι του ανθρώπου χωρίς παρουσία εισαγγελέα. Άρα, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης».

«Ξέρω πού οφείλονται όλα αυτά, στο ότι έχουν πέσει θύματα των ψεύτικων προσδοκιών που οι ίδιοι δημιούργησαν, ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης μετεκλογικά … έλεγαν “θα τελειώσουμε με τα Εξάρχεια σε ένα μήνα … και σε μία μέρα με τα γκρουπούσκουλα τύπου Ρουβίκωνα” και ο Χρυσοχοΐδης λες και δεν είχε εμπειρία, νόμιζε ότι θα πατήσει ένα κουμπί», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, «δημιούργησε την εντύπωση ότι αρκούσε που έγινε υπουργός για να λυθούν ως διά μαγείας τα προβλήματα. Και τελικά, η πραγματικότητα είναι αύξηση της εγκληματικότητας, αύξηση της ανασφάλειας, οι ληστείες αυξάνονται … προχθές μπήκαν στο δημαρχείο στο Μενίδι, προχθές στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης με κουκούλες έριξαν στον αέρα 100 σφαίρες, με καλάσνικοφ, μπροστά σε σχολικές εκδρομές παιδιών, μιλάμε για βαρύτατα κρούσματα … και έχεις μία κυβέρνηση συνέχεια να πλειοδοτεί στην προσπάθεια να κατασκευάσει θέαμα, μετατρέποντας την αστυνομία σε ένα “ηθοποιό” στην παράστασή της. Και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Αστυνομίας, γιατί οι έμπειροι αστυνομικοί πρώτοι και καλύτεροι ξέρουν πόσο σύνθετα είναι τα ζητήματα ασφάλειας, πόση δουλειά θέλουν έξω από τα φώτα της δημοσιότητας για να έχεις αποτελέσματα. Και πόσο κακό κάνεις στην αστυνομία όταν την μετατρέπεις σε κομπάρσο στην θεατρική παράσταση που παίζεις εσύ, παραγωγής πολιτικού θεάματος, όπως κάνουν Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Διαβάστε επίσης