Νέα Υόρκη: Η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι τίμησε τη Χριστίνα Αλεξανιάν

 

Τιμητική διάκριση από την ομοσπονδιακή βουλευτή έλαβε η ηθοποιός η οποία μετέφερε στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη την παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»
Η Χριστίνα Αλεξανιάν, στην τελευταία καθηλωτική παράσταση στο «Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έλαβε από τη συνεργάτιδα της Κάρολιν Μαλόνι, Λούλα Λόη - Αλαφογιάννη, τιμητική πλακέτα η οποία είχε τον τίτλο της πιστοποίησης - αναγνώρισης προς την ηθοποιό από την πλευρά της βουλευτού. Η τιμητική αναγνώριση αφορά στο περιεχόμενο του έργου που πραγματεύεται γεγονότα γύρω από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την Καταστροφή της Σμύρνης.

Η Χριστίνα Αλεξανιαν συνομίλησε με την Κάρολιν Μαλόνι κατά την περίοδο της παραμονής της στη Νέα Υόρκη, ενώ η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερουσία.
Η Χριστίνα Αλεξανιάν με την Ομοσπονδιακή Βουλευτή,   Carolyn b. Maloni και τη συνεργάτιδά της, Πρόεδρο και Ιδρύτρια του Ευρωαμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών    Loula Li Alafoyiannis . H  Χριστίνα Αλεξανιάν, εκτός από την πλακέτα, έλαβε και την αμερικανική σημαία, κάτι που θεωρείται σπάνια διάκριση για μη αμερικανό υπήκοο. «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» συγκίνησαν το κοινό σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, καθώς ολόκληρη εποχή αναβίωσε με την παράσταση. Την πρεμιέρα της παράστασης τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Επίσης, την παράσταση παρακολούθησαν ο πρόξενος στη Νέα Υόρκη Κων. Κούτρας, ο πρόξενος στη Βοστώνη Γ. Ευθυμίου και ο εμπορικός σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αμερική Αρίστος Κωνσταντίνου. Η καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν μάγεψε το κοινό της Ομογένειας και σε όλες τις παραστάσεις το κοινό χειροκροτούσε όρθιο, με δακρυσμένα μάτια. «Το έργο βασίζεται σε μία πραγματική ιστορία και αφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, φτάνοντας πια στον Πειραιά, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη… Και από εκεί στην Κρήτη και στο λιμάνι του Πειραιά” όπως λέει η Χριστίνα Αλεξανιάν. Ολα ξεκίνησαν από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Νέας Σμύρνης Βαγγέλη Χατζατουριάν που ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμα της Χριστίνας Αλεξανιάν. Αρωγοί στο “ταξίδι” αναβίωσης της Ιστορίας στάθηκαν εκτός από τα Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης και Νόργουολκ , η Αρμένικη Κοινότητα Βοστώνης ( Armenian Community in Boston)και η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.

Την παραγωγή  έκανε   η Generation Y productions και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο  Κώστας Καρασσαβίδης.  «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» αποτελούν μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Ανζέλ Κουρτιάν (εκδ. Πλέθρον).H  παράσταση που συνοδεύεται από αγγλικούς  υπέρτιτλους  από την μεταφράστρια Αιμιλία –Αλεξάνδρα Κρητικού , θα επαναληφθεί  την άνοιξη σε αμερικάνικα Πανεπιστήμια.   
 

Διαβάστε επίσης