Πατούχας: Η πρόταση μας για την οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων

 

Η ανακοίνωση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανυπότακτη Πολιτεία" αναφέρει:
Κύριε Πρόεδρε
Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας και να κοινοποιήσετε στις λοιπές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος για την οικονομική αυτοτέλεια, την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία των Δήμων. Η πρόταση μας, θα σας υποβληθεί επίσημα στην συνεδρίαση της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2020.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
1. Η Τ.Α. σαν θεσμός, οφείλει να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά. Να είναι και Τοπική και Αυτοδιοίκηση. Τα Αυτοδιοικητικά πολιτικά όργανα, εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία των πολιτών, με τους ίδιους κανόνες στο δικαίωμα ψήφου με τις εκλογές του Κοινοβουλίου. Αυτό τα καθιστά όργανα εξουσίας με μεγάλη βαρύτητα, στον καθορισμό των συνθηκών ζωής των πολιτών και στην διαμόρφωση της συνολικής πολιτικής συνείδησης του λαού. Ο πολίτης, αισθάνεται την εγγύτητα της δημοτικής εξουσίας, συμμετέχει ενεργότερα και περισσότερο, αγωνίζεται και κινητοποιείται ευκολότερα, δημιουργεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αντιλαμβάνεται, ότι η Δημοτική εξουσία, πρέπει να γίνει σύμμαχος του στον γενικότερο αγώνα για τις διεκδικήσεις του.
2. Πρωτίστως και πέραν του κατασταλτικού συνολικού Νομοθετικού πλαισίου και των ασφυκτικών ελέγχων και εγκρίσεων, η Αυτοδιοίκηση, ταλανίζεται από την έλλειψη πόρων. Δεν ήταν ποτέ, ούτε στο παρελθόν πλουσιοπάροχοι, ήταν πάντα κάτω από τις ανάγκες τους, ωστόσο στην δεκαετή μνημονιακή περίοδο, αυτοί οι φτωχικοί πόροι μειώθηκαν σε ποσοστό πάνω από 65%. Δημιούργησε αυτό αφαίρεση από την Αυτοδιοίκηση πολλών δις, πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ στους μεγάλους Δήμους όπως ο δικός μας. Την περίφημη «δημοσιονομική» προσαρμογή, δηλαδή την μείωση των δημοσίων δαπανών που επέβαλλαν τα μνημόνια και οι δανειστές, με συναίνεση υποτελών και υποταγμένων κομμάτων εξουσίας, στο μεγαλύτερο της ποσοστό την πλήρωσαν οι Δήμοι.
3. Η επιστροφή αυτών των απολεσθέντων ποσών, θα έπρεπε να είναι συνολική διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης, να τίθεται στα Συνέδρια της ΚΕΔ, των Περιφερειακών ΠΕΔ και των Δημοτικών Συμβουλίων όλης της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται εξαιτίας της ασφυκτικής πολιτικής εξάρτησης των αυτοδιοικητικών οργάνων, από το σύστημα της κεντρικής πολιτικής εξουσίας.
4. Η πολιτική ανεξαρτησία, προφανώς είναι αρκετά σύνθετο πρόβλημα. Ωστόσο, εμείς θεωρούμε, ότι δεν επιτυγχάνεται χωρίς την οικονομική αυτοτέλεια. Είναι ένα από τα προαπαιτούμενα. Η πρόταση μας είναι γνωστή, την θέσαμε σε πολλές ευκαιρίες με τις ανακοινώσεις και την αρθρογραφία μας, την προτείναμε στο πρόσφατο Συνέδριο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, την θέσαμε και στον προεκλογικό διάλογο.
Η πρόταση μας
Θεσμοθέτηση της απόδοσης στην Αυτοδιοίκηση του 12% του κρατικού Προϋπολογισμού. Σταθερά. Με Συνταγματική κατοχύρωση της. Από το ποσόν αυτό, το 10% να κατανέμεται απευθείας στους Δήμους με πληθυσμιακά κριτήρια. Το υπόλοιπο 2%, να κεφαλαιοποιείται σε ειδικό λογαριασμό της ΚΕΔ και να χρησιμοποιείται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Η απόδοση να έχει σταδιακή εφαρμογή σε βάθος δεκαετίας.
Τα πλεονεκτήματα της πρότασης μας
• Τα έσοδα, θα καλύπτουν τις ανάγκες των Δήμων, για τα λειτουργικά τους έξοδα, για τον μακροχρόνιο σχεδιασμό των παρεμβάσεων τους, για την κοινωνική τους πολιτική.
• Είναι Δημοκρατική, γιατί καταργεί την ευνοιοκρατία, τους ημετέρους, γιατί έχει καθολικότητα, ευνοεί την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την χώρα.
• Είναι δίκαιη, γιατί επιστρέφει στους πολίτες, στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μεγαλύτερο μέρος της δικής τους συμβολής στην διαμόρφωση των δημοσίων εσόδων. Δεν δημιουργεί ανταγωνιστικότητα και σχέσεις συναλλαγής. Δεν δημιουργεί μειονεξία, στους μικρούς πληθυσμιακά, στους έχοντες δυσμενέστερη γεωγραφική θέση.
• Υπήρξε καθολικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης τουλάχιστον στα δέκα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου, αίτημα και της τότε ΚΕΔΚΕ, πριν την ολοκληρωτική πολιτική της ενσωμάτωση.
• Μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των ανταποδοτικών τελών κάθε χρόνο, μέχρι την ολοκληρωτική κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
• Είναι προοδευτική και αντικειμενική, γιατί παρακολουθεί την αύξηση του εθνικού εισοδήματος, την ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού.
Αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γνωρίζουμε, ότι η πρόταση μας, αν υλοποιηθεί, θα συνιστά την κορυφαία μεταρρύθμιση, στην συγκρότηση, την δομή, τις δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα αποκαθιστά τον ρόλο της στο πολιτικό σύστημα, θα είναι υπέρ των πολιτών, θα οδηγεί στην διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τον συνολικό εκδημοκρατισμό του όλου συστήματος εξουσίας.
Γνωρίζουμε επίσης, την δυσκολία μιας τέτοιας διεκδίκησης. Προϋποθέτει αλλαγή της πολιτικής νοοτροπίας των αυτοδιοικητικών στελεχών, προϋποθέτει αγωνιστική διάθεση και σαφή αντίληψη για τον ρόλο των οργανωμένων θεσμών της κοινωνίας μας.
Ελπίζουμε να το αντιληφθείτε! Να τοποθετηθείτε στην σωστή πλευρά της όχθης. Η μία όχθη, είναι η όχθη των λαϊκών συμφερόντων, της δημοκρατικής, προοδευτικής πορείας και των προοδευτικών κοινωνικών αλλαγών.