Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ στις καταγγελίες για τη χρήση πλαστικών σφαιρών στο Κουκάκι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. ότι συλληφθείσα κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης στο Κουκάκι χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα και κατήγγειλε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Αναφέρει δε ότι η αστυνομία δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, λόγω της επικινδυνότητάς τους.

Στη συνέχεια διευκρινίζει πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση του υπό κατάληψη κτιρίου στην Παναιτωλίου και “λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί”, έγινε περιορισμένη χρήση συσκευών τύπου Manuhrin, που εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες και έχουν δύναμη “μικρότερη από μιας γροθιάς”.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

“Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

-είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,

-η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,

-σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες”.

Διαβάστε επίσης