Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στο Παρίσι

 

Η γαλλική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στο κέντρο του Παρισιού, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στο σημείο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην πλατεία Έθνους στο ανατολικό Παρίσι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, την οποία οργάνωσαν εργατικά συνδικάτα που αξιώνουν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Λίγο αργότερα, η γαλλική αστυνομία εφόρμησε εναντίον ομάδας διαδηλωτών σε πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι αψήφησαν το τελεσίγραφο να διαλυθούν και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, μετέδωσε το Reuters.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο τέλος της ειρηνικής, στο μεγαλύτερο μέρος της, πορείας των εργατικών συνδικάτων.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης RTE γνωστοποίησε σήμερα ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενούς της έκοψαν εσκεμμένα το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

Η RTE, μονάδα της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία, αφού καταγράφηκαν μπλακ άουτ στον νομό Ζιρόντ και στις πόλεις Νάντη, Λιόν και Ορλεάνη.

«Η εταιρεία επιβεβαιώνει τις ενέργειες σαμποτάζ που έχουν παρατηρηθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι οποίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Ερωτηθείς, νωρίτερα, από γαλλικά ΜΜΕ σχετικά με τα μπλακάουτ, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, απάντησε ότι τα μέλη της δεν έκοψαν σκόπιμα το ρεύμα στα νοικοκυριά, όμως ενδέχεται, ορισμένες φορές, να στοχοθετούνται δημόσια κτίρια και μεγάλες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης