Πρόβλημα διοίκησης στην Πάτρα λόγω δεδηλωμένης

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Επαληθεύτηκαν τα όσα υποστηρίζαμε προεκλογικά των εκλογών του περασμένου Μαΐου. Δηλαδή ότι, εφόσον εκλεγεί ένας Δήμαρχος με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα είδος δεδηλωμένης ευρύτερων πολιτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο Κυριακών του πρώτου και του δεύτερου γύρου, επειδή σε αντίθεση περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα διοίκησης (Tempo24, 19/02/2019). 

Όντως, τώρα υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στην Πάτρα και ουδείς φαντάζεται πως θα εξελιχθεί, επειδή ο κ. Κώστας Πελετίδης, Δήμαρχος Πατρέων, παρόλο του ότι, επήρε στο δεύτερο γύρω 71% των πολιτών της Πάτρας, δεν εξασφάλισε την δεδηλωμένη ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα διοίκησης.

Ο δεύτερος, ο κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος που πήρε 29% των πολιτών είχε προεξοφλήσει εξ’ αρχής και έτσι έγινε, ότι, τη δεδηλωμένη την έχει η αντιπολίτευση και θα πρέπει εξ’ αρχής αυτό να είχε γίνει κατανοητό, εν όψει και των μεγάλων υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο Δήμος για τα μεγάλα έργα που αφορούν όχι μόνο την πόλη μας, αλλά και ευρύτερες περιοχές προς αυτήν, την Ελλάδα.  

Είναι τα συγκοινωνιακά έργα, ο νέος δρόμος Πατρών Πύργου-Ολυμπία, το νέο λιμάνι με την νέα Σιδηροδρομική γραμμή, η Αξιοποίηση του παλιού λιμένα, το θαλάσσιο παραλιακό μέτωπο, τη διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, την ανάπλαση της πόλης που οι δρόμοι και τα πεζοδρόμιά της προπαντός, έχουν μετατραπεί σε παγίδες, όπου οι πολίτες τσακίζουν τα κόκαλά τους, την ανάπτυξη των σχέσεων για συμβολή Πανεπιστημίου-ΤΕΙ με τον Δήμο για τον Δήμο, την ορθολογική μελέτη προς υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λπ. κ.λπ. 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 

Όλες αυτές οι υποδομές μικρές και μεγάλες που είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της πόλης μας, που έχουν ανταποδοτικό στόχο την ανάπτυξή της, είναι όλες στον αέρα, παρόλο το ότι χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλές οι εκκρεμότητες που έμειναν από τα έργα υποδομών που έπρεπε να γίνουν ή προγραμματισμένα να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Εν τούτοις επί Δημαρχίας κ. Κώστα Πελετίδη, είχαν και έχουν όλα την ίδια τύχη. Είναι όλα σε εκκρεμότητα.

Ποιος ο λόγος αυτών των εκκρεμοτήτων; μας το διηγείται ο ίδιος ο κ. Κ. Πελετίδης, πολλές φορές και επανειλημμένα με τη δικαιολογία ότι είναι αποτέλεσμα «της πολιτικής της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκής Ένωσης) που σήμερα φέρνει στον λαό μας ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, φόρους, πλειστηριασμούς, συσσίτια, λαϊκά νοικοκυριά στο σκοτάδι». 

Απλά όμως είναι τα πράγματα κ. Πελετίδη, και οφείλετε να τα γνωρίζετε πολύ καλά. Η Ε.Ε. που επικαλείστε, χρηματοδοτεί μέσω της πολιτικής της, την συνοχή των μελών της, τις επενδύσεις δημοσίου συμφέροντος, που συμβάλλουν στη γεφύρωση του οικονομικού χάσματος μεταξύ μελών χωρών της και περιφερειών της.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές, δεν προέρχονται από τους φορολογούμενους εργαζόμενούς της και ιδιαίτερα από αυτούς της Ελλάδας, προέρχονται από συνεισφορές των κρατών μελών της, ανάλογα του Εθνικού τους πλούτου και από τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες εκτός Ε.Ε.

ΠΑΤΡΑ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΔΥΣΗ

Για την Πάτρα, που είναι η τρίτη πόλη της Ελλάδας και είναι σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δια θαλάσσης και ξηράς, τα προγράμματα που αναμένοντο για υλοποίηση δεν αξιοποιούνται ορθά ή δεν υλοποιούνται καθ’ ολοκληρίαν. Δεν αξιοποιούνται όχι εξαιτίας του κ. Πελετίδη προσωπικά με τους συν αυτόν, αλλά λόγω έλλειψης επιστημονικής επάρκειας και τεχνικής κατάρτισής των.

Προσθέτοντας και την ιδεοληψία των, προς τα θέματα που τίθενται όπως αυτό του προγράμματος για την Βιωσιμότητα της Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων και ακόμα χειρότερα τον τρόπο διαχείρισης για αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου, την διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας κ.λπ., αποδεικνύεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικής για την πόλη μας και την εξέλιξή της.          

Την δεδηλωμένη που έχει η αντιπολίτευση των παρατάξεων της Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, δηλαδή την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κ. Πελετίδης την αποκάλεσε 10 πληγές του Φαραώ, «που χθες ομολόγησαν κυνικά, ότι κοινός στόχος της νέας ενιαίας παράταξης είναι να βάλουν εμπόδια και να αποτρέψουν την φιλολαϊκή πολιτική της Δημοτικής Αρχής» (Tempo24, 13/12/2019).

Αυτή τη δεδηλωμένη φοβάται ο κ. Κ. Πελετίδης, μήπως ουσιαστικά αναλάβουν αυτοί που την απαρτίζουν, να φέρουν εις πέρας, όλες αυτές τις υποδομές που ούτως ή άλλως έχουν μείνει στα χαρτιά και είναι αυτές που αναφέραμε για την πόλη της Πάτρας.  

  

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ