Το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου είναι και δικό μας

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Με την προοδευτική εφαρμογή του προγράμματος της μελέτης, για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αναφέρονται επί του παρόντος αυτά που προέκυψαν από την σχετική έρευνα επί τούτου. Μετά βεβαιότητας το έργο αυτό πρέπει να γίνει και να θεωρηθεί ότι το ζήτημα αυτό του Δήμου είναι και δικό μας. Είναι ζήτημα καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Προς το παρόν, στην Πάτρα χρησιμοποιούμε την αρχική μέθοδο διαχωρισμού των απορριμμάτων και αυτή ως φαίνεται θα παραμείνει για πέντε χρόνια και πιθανόν για πολύ καιρό ακόμα. 

Στους μπλε κάδους, τοποθετούνται τα ανακυκλώσιμα υλικά (γυάλινες, πλαστικές, χάρτινες, αλουμινίου, λευκοσιδήρου κατασκευές κ.λπ.). Στους πράσινους κάδους τοποθετούνται τα παντός είδους απορρίμματα, εκτός από τα ανακυκλώσιμα, τοποθετούνται τα ζυμώσιμα, και είναι τα οργανικά που προέρχονται από τα τρόφιμα, μαζί με τα αδιαφοροποίητα, που είναι τα παντοειδούς απορρίμματά μας, που δεν περιλαμβάνονται στα ανακυκλώσιμα.

Τελικά στην Πάτρα εν έτει 2019 μόνο το 5% των απορριμμάτων πηγαίνει για ανακύκλωση στις εγκαταστάσεις της Ξερόλακκας, τα υπόλοιπα 95% μεταφέρονται και αυτά στη Ξερόλακκα.   

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Από τα συμπεράσματα της μελέτης του Δήμου για τα απορρίμματα προκύπτει ότι, η ανακύκλωση και καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φτάσει σε ποσοστό 30% στο τέλος του 2025, θα ανακτώνται για το εργοστάσιο ΦΛΟΚΑ 53% τόνοι απορριμμάτων, 45% θα οδηγούνται σε υγειονομική ταφή και θα παράγονται 8.200 τόνοι βιοαποβλήτων κάθε έτος. Σαφώς στο πρόγραμμα αυτής της μελέτης των στοιχείων, λαμβάνονται υπόψιν τα απορρίμματα των δύο συνεργαζόμενων δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.

Θα κατασκευαστεί εντός του 2020, τοίχος αντιστήριξης δυτικά του όγκου των σκουπιδιών της Ξερόλακκας, ώστε μεταξύ του τοίχου και του κλιμακωτού πρανούς, που έχει σχηματιστεί με τα απορρίμματα, θα τοποθετούνται εκεί αυτά της Πάτρας, μέχρι το 2025 για να μην αυξηθεί άλλο ο όγκος και το ύψος της κεκορεσμένης πλέον Ξερόλακκας με απορρίμματα.

Επίπεδες επιφάνειες της Ξερόλακκας προσφέρονται για την κομποστοποίηση απορριμμάτων, καθώς και για την μεταφόρτωση απορριμμάτων σε τέσσερα τεράστια κλειστά φορτηγά τα οποία θα οδηγούνται στου ΦΛΟΚΑ, χωρίς καμία περιβαλλοντική επίπτωση για την μεταφορά τους στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). 

Στην Ξερόλακκα γίνεται επιμελώς η αποστράγγιση της μάζας των απορριμμάτων, μέσω τριών δεξαμενών, με τα αποστραγγίσματα δια σωλήνων να οδηγούνται στο Βιολογικό καθαρισμό των υγρών απορριμμάτων της Πάτρας. 

Θα γίνει από το Δήμο το έργο, για την καύση του Βιοαερίου, και του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της Ξερόλακκας, για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς. 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥ ΦΛΟΚΑ

Εκεί θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ).

Στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα εισέρχονται τα πάσης φύσεως σκουπίδια των πράσινων κάδων εκτός αυτών της ανακύκλωσης των μπλε κάδων και αυτών που έχουν καθοριστεί στους καφέ κάδους, για την κομποστοποίηση. 

Από την επεξεργασία των σκουπιδιών των πράσινων κάδων, που γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις (ΜΕΑ) παράγεται βιοξηραμένο, σχεδόν άοσμο υλικό, δεματοποιείται και μειωμένο σε όγκο, μεταφέρεται σε ΧΥΤΑ.

Η συλλογή των Βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους, για την κομποστοποίησή τους θα γίνεται προς το παρόν με χωριστή συλλογή τους από λαϊκές αγορές, φοιτητικές εστίες, λαχαναγορές, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ΚΕΤΧ, καταστήματα εστίασης κ.λπ. και θα παράγονται ετησίως 8.200 τόνοι.

ΖΥΜΩΣΙΜΑ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα ζυμώσιμα για κομποστοποίηση είναι και αυτά των νοικοκυριών της Πάτρας, τα οποία προς το παρόν μαζί με τ’ άλλου είδους υλικά, υφάσματα, ξύλα, λάστιχα, αδρανή υλικά κ.λπ. αποτελούν ένα σοβαρό όγκο απορριμμάτων που θα καταλήγουν προς το παρόν στην Ξερόλακκα.

Μετά πέντε χρόνια όλα τα απορρίμματα εκτός αυτών της ανακύκλωσης θα πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις των ΜΕΑ και ΜΕΒ στου Φλόκα, δηλαδή όταν κατασκευαστούν αυτές οι εγκαταστάσεις.

Τελικά, αυτά τα απορρίμματα θα καταλήξουν στις εγκαταστάσεις στου Φλόκα (ΜΕΑ) και τα ζυμώσιμα στις εγκαταστάσεις των ΜΕΒ για κομποστοποίηση θα μετατρέπονται σε ένα είδος λιπάσματος. Αυτό λειτουργεί ως ενισχυτικό προϊόν προς τα φυτά ή δένδρα και η επεξεργασία τους θα είναι αερόβια σε ανοιχτό χώρο με όλες τις προφυλάξεις και μέτρα ασφαλείας για το περιβάλλον και ανθρώπους. 

Η κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων σε οικιακούς ή υπόγειους ή επίγειους κάδους αφορά περισσότερο το Δήμο παρά τους πολίτες της Πάτρας.     

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ