Μητσοτάκης για νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Φρένο στις επιβαρύνσεις, γκάζι στην ανάπτυξη

«Το μεταναστευτικό απαιτεί αποφασιστικότητα και ανθρωπιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Για τις εξελίξεις μετά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τους δύο άξονες στους οποίους κινήθηκε η συνομιλία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του διεθνούς παράγοντα αλλά και για το μεταναστευτικό, κατηγορώντας την Τουρκία ότι αθετεί τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας για το δεύτερο λοιπόν μέτωπο με την Τουρκία, το μεταναστευτικό, και παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες -τη φύλαξη των συνόρων, την ανακούφιση των νησιών, τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων, τις γρήγορες επιστροφές και την προστασία των ασυνόδευτων νησιών-, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι διεθνείς οργανισμοί στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό. «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και εγώ κάλεσα την Τουρκία να κάνουν αυτό που οφείλουν, να ελέγχουν τις ακτές τους, να ξεριζώσουν τα δίκτυα της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και η ακτοφυλακή τους να συνεργάζεται με το δικό μας» είπε στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

«Η θέση μας είναι σαφής. Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία και η Ευρώπη. Εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης, για αυτό και αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως διεθνή και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Είμαι σίγουρος ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχουμε σύντομα πρόοδο» τόνισε, προσθέτοντας πως το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. «Είναι πρόβλημα διεθνές, ευρωπαϊκό, η αντιμετώπισή του δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη. Απαιτεί αποφασιστικότητα και ανθρωπιά. Διαβεβαιώνω τους Έλληνες ότι η πατρίδα ξέρει και μπορεί και δρα μεθοδικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο πληροφορήθηκα τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος πράξεις τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι, η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος. Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες. Πάντοτε τις ξεπέρασε με ενότητα, έχοντας για πυξίδα το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα κάνει και τώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη το νέο φορολογικό»

Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έρχεται να αλλάξει τα προβλήματα και τις περιπλοκότητες του παρελθόντος με νέες ρυθμίσεις και μειώσεις φόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το καινούργιο πλαίσιο αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.

Φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, στη μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόνοια του πιο αδύναμου κλιμακώνεται και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα άτομα με αναπηρία, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1η Ιανουαρίου του 2020, με τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στα ακριβά φάρμακα αλλά και με την εξαίρεση των πολυτέκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Μιλώντας για τη στήριξη στις επενδύσεις και την ενίσχυση των νέων αγροτικών σχημάτων, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές με άδεια από 1η Ιανουαρίου του 2006 διευκολύνοντας την πώληση αδιάθετων ακινήτων αλλά και την ενίσχυση της οικοδομής.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ταυτοποιεί εκκρεμότητες με μηδενικό κόστος για το κράτος αλλά τεράστιας σημασίας για τους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, την μείωση της φοροδιαφυγής με την γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης , αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει δαπάνες σε ποσοστό 30% να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Μέσα σε 5 μήνες καλύψαμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό που βρήκαμε άνω των 400 εκατ. ευρώ αλλά και δημιουργήσαμε πλούτο τον οποίο μοιράσαμε στους πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, ενισχύσαμε τη ΔΕΗ, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, και δίνουμε έκτακτη ενίσχυση σε 250.000 οικογένειες στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και τα σπιτικά που έχουν προστατευόμενα τέκνα» είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της σύγκρισης. «Είχα δηλώσει δύο μέρες πριν τις εκλογές, ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος γιατί πολύ απλά αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο τον Δεκέμβριο τα είχατε μοιράσει 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρά ταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, κομματικά ωφέλιμα, είναι όμως πρόσκαιρα. Για αυτό επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επιλέγοντας το μέλλον της χώρας. Αντί να μοιράζουμε ψάρια προτιμώ να μάθουμε τον κόσμο να ψαρεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταλαβαίνω ότι οι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από το γεγονός ότι η χώρα έχει αποκτήσει άλλη εικόνα στο εξωτερικό, ενοχλούνται από το ό,τι έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αν εσείς ενοχλείστε η συντριπτική πλειοψηφία χαίρεται από αυτές τις εξελίξεις, ότι μπήξε οριστικό τέλος στα capital controls, ότι αποφασίστηκε η επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με σκοπό να αξιοποιηθούν το 20 εκατ. για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Το σημερινό νομοσχέδιο ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν. Αποτελεί όμως και μια άλλη όψη της νέας Ελλάδας, αυτής της Ελλάδας των επενδύσεων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου προϋποθέτει τη δημιουργία του. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια στο λόγο και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης. Αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας με τον λαό. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων είπαμε προεκλογικά και όσων είπα στη ΔΕΘ. Το είπαμε το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ