Σε κίνδυνο ύφεσης παραμένει η Γερμανία- Νέα βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής

Κόντρα στις προσδοκίες για ανάκαμψη, η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε συνδυασμό με τα χθεσινά για τη νέα πτώση στις παραγγελίες των made in Germany βιομηχανικών αγαθών, ενισχύουν τους φόβους ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ύφεσης. 
Η παραγωγή κατέγραψε πτώση 1,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση και η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, ενώ ήρθε έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,1%. 

  Οκτώβριος Σεπτέμβριος
Μεταποίηση -1.7% -1.3%
   βασικά αγαθά 1.0% -1.1%
   κεφαλαιουχικά αγαθά -4.4% -1.6%
   καταναλωτικά αγαθά 0.3% -0.8%
Ενέργεια 2.3% 0.2%
Κατασκευές -2.8% 2.5%

Η γερμανική βιομηχανία δέχεται εντονότατες πιέσεις εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και έχει ουσιαστικά εξελιχθεί στο μεγαλύτερο θύμα του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ- Κίνα και της αβεβαιότητας για το Brexit. Η Γερμανία ουσιαστικά «πληρώνει» την μεγάλη εξάρτησή της από τις εξαγωγές και το γεγονός ότι παρά τις επίμονες συστάσεις Κομισιόν, ΔΝΤ και άλλων οργανισμών, δεν έχει κάνει αρκετά τα τελευταία χρόνια για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης. 

Πηγή: Bloomberg