Υπ. Προστασίας Πολίτη: "Δεν υπήρξε βασανισμός κρατούμενου-Σκηνοθετημένη η φωτογραφία με επιδέσμους στον Αγ. Στέφανο"

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Την καταγγελία έκανε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων

 

Απάντηση δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην καταγγελία του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων μέσω facebook σύμφωνα με την οποία, έγινε  καταγγελία από κρατούμενους των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας για βασανισμό κρατούμενου.  Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία ο αρχιφύλακας της φυλακής φέρεται ότι τον χτύπησε μέχρι που τον άφησε λιπόθυμο και με σπασμένο χέρι και πόδι, επειδή ο κρατούμενος αρνήθηκε να του δίνει αναφορά για όσα γνωρίζει ότι γίνονται μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Σύμφωνα μάλιστα με την καταγγελία τον παράτησαν τραυματισμένο και λιπόθυμο αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Το θέμα έχει δημοσιευτεί από περιφερειακές ιστοσελίδες και sites της Αθήνας.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο επισημαίνει ότι μια φωτογραφία που απεικονίζει τον κρατούμενο με επιδέσμους είναι σκηνοθετημένη και τονίζει ότι ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στο νοσοκομείου του Ρίου πριν από μερικές μέρες όπου του αφαιρέθηκαν έξι «μπαλάκια» με ναρκωτικά που είχε καταπιεί, ενώ χτες, μετά το δημοσίευμα, ο αρχιφύλακας των φυλακών φρόντισε να μεταφερθεί ο κρατούμενος στο εφημερεύον νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία ξυλοδαρμού.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

«Στις 4 Δεκεμβρίου 2019 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα left.gr δημοσίευμα, περί βασανισμού κρατουμένου από τον Αρχιφύλακα του Καταστήματος Κράτησης Πάτρας.

Το σχετικό δημοσίευμα είναι καθόλα ψευδές και συκοφαντικό, καθώς η αληθινή πορεία των γεγονότων έχει ως εξής:

 

Ø στις 4 Νοεμβρίου 2019 ο ανωτέρω κρατούμενος παραδόθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών Πάτρας, προκειμένου να μεταχθεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού για δικαστική του υπόθεση,

Ø στις 26 Νοεμβρίου 2019, κατά την επιστροφή του, από την συμπεριφορά του θεωρήθηκε ύποπτος κατάποσης ναρκωτικών ουσιών από τον Αρχιφύλακα και μετήχθη στο Π.Γ. Νοσοκομείου Ρίου, όπου κατόπιν ακτινολογικών εξετάσεων εντοπίστηκαν έξι (6) μπαλάκια που περιείχαν ναρκωτικές ουσίες,

Ø στις 29 Νοεμβρίου επέστρεψε στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών έχοντας σχηματισθεί δικογραφία εις βάρος του,

Ø εν συνεχεία, στις 3 Δεκεμβρίου 2019 ο ως άνω αλλοδαπός κρατούμενος επισκέφθηκε το ιατρείο του Καταστήματος και ανέφερε ωμαλγία (ΑΡ) και του χορηγήθηκαν αναλγητικά.

Ø αίφνης, στις 4 Δεκεμβρίου 2019 κατά τις μεσημβρινές ώρες (16:53) αναρτήθηκε στο ανωτέρω site φωτογραφία του κρατουμένου αναφέροντας ότι έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από τον Αρχιφύλακα του Κ.Κ. Πατρών,

Ø αμέσως μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο Αρχιφύλακας κάλεσε το Τμήμα Μεταγωγών, ώστε να μεταφερθεί στο εφημερεύον Νοσοκομείο,

Ø στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 03:15, αποκαλύφθηκε το ψευδές του δημοσιεύματος, καθώς μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, ο κρατούμενος επέστρεψε χωρίς ευρήματα ξυλοδαρμού (παθολογικά, χειρουργικά ή νευρολογικά).

 Η φωτογραφία του δήθεν τραυματισμένου κρατουμένου που τον απεικονίζει με επιδέσμους, συνδυάζοντας την ώρα ανάρτησης του δημοσιεύματος και το γεγονός ότι ουδέποτε του χορηγήθηκε τόσο από το Νοσοκομείο, όσο και από το ιατρείο του Καταστήματος οποιοσδήποτε επίδεσμος, αποδείχθηκε ότι ήταν πλήρως σκηνοθετημένη».