Νίκος Αναστασιάδης: Επιβεβαίωσε την προσφυγή στη Χάγη για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις του τα δημοσιεύματα περί προσφυγής της Λευκωσίας στη Χάγη για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι έγινε προσπάθεια να επιδοθεί κλήση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τελικά η κλήση απεστάλη με άλλον τρόπο. Ειδικότερα, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση μέσω τηλεομοιότυπου (fax), το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς. Υπογραμμίζεται ότι η κίνηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «(προβλέπουμε) στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει. Βεβαίως υπάρχουν και ενδεχόμενα να προκύψουν δυσκολίες».

Πηγή: sigmalive.com