Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου

Δείτε παραδείγματα

 

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Πρωτοχρονιά στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογούμενων.

Σχεδόν όλοι θα πρέπει να ριχτούν στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους για να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν.

Μέχρι τότε όμως μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, περιστασιακά απασχολούμενοι, άνεργοι και όσοι φορολογούνται σαν να ήταν μισθωτοί θα πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ή με άλλες ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου

Για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι την έκπτωση φόρου από 1.900-2.100 ευρώ με την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2020 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ. Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.

Για να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου, οι φορολογούμενοι, καλό θα είναι να ελέγξουν τώρα, μέσω των τραπεζών τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Όσοι διαπιστώσουν ότι ακόμη δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές προλαβαίνουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο.

Άλλωστε η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. 

Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίες, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρέσεων οφείλουν, ωστόσο, να έχουν δαπάνες με αποδείξεις ανεξάρτητα εάν είναι χάρτινες ή ηλεκτρονικές.

Διαβάστε επίσης