Υπερκόπωση: Τα συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι πρέπει να προσέχεις

Οι ενδείξεις ξεκινάνε σταδιακά και έπειτα χειροτερεύουν απότομα

Η υπερκόπωση, δηλαδή το λεγόμενο σύνδρομο του Burnout συνιστά παθογένεια στις μέρες μας. Ζούμε στην εποχή της εξέλιξης και των ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μη σκεφτόμαστε πόσο κουράζουμε τον οργανισμό μας. Οι ανάγκες είναι πολλές και οι δουλείες είναι πολύωρες. Πώς εκδηλώνεται ωστόσο η υπερκόπωση;

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι άλλοτε ελαφρά, άλλοτε επίμονα. Αϋπνίες ή αναίτια υπνηλία, πονοκέφαλοι, ανία, κατάθλιψη, στομαχόπονοι. Συνοδεύονται από μειωμένη διάθεση για σεξ, υπερένταση, νευρικότητα, θυμός. Ενώ συχνά υπάρχoυν ξεσπάσματα άνευ λόγου και αιτίας, άρνηση επικοινωνίας.

Το σύνδρομο του burnout προκαλείται όταν ένας άνθρωπος εργάζεται πάρα πολλές ώρες, κάνει υπερωρίες, δεν ξεκουράζεται καθόλου και δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο.
Περισσότεροι από 1 στους 4 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποφέρουν από εργασιακό στρες.

Ενδείξεις και ψυχολογία

Το σύνδρομο burn out προκαλεί όχι μόνο σωματική καταπόνηση αλλά και σταδιακή εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Στην αρχή νιώθεις έναν εκνευρισμό, μια ανία και αφηρημάδα και ύστερα μια έντονη απογοήτευση καθώς και τάσεις απομόνωσης από τους συναδέλφους. Οσοι έχουν προβλήματα διαχείρισης θυμού ή όσοι εργάζονται σε δουλειές που δεν επέλεξαν οι ίδιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να «καούν» σε σχέση με άλλους.

Οπως αναφέρεται και στο inc.com τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι είμαστε στα όρια της ψυχικής και σωματικής εξουθένωσης είναι τα ακόλουθα: Κακός ύπνος. Ξυπνάς στη μέση της νύχτας και έχεις υπερένταση. Νιώθεις εξάντληση και είσαι αντιδραστικός στη συμπεριφορά σου. Εχεις μια μόνιμη ανησυχία και παραμελείς τον εαυτό σου.

Είσαι ευερέθιστος και θυμώνεις πολύ εύκολα. Δεν έχεις κοιμηθεί πάνω από 5 ώρες για πολύ καιρό. Εχεις αρνητικά συναισθήματα και έχεις ξεχάσει τι σημαίνει χαρά.

Αντιμετώπιση

Καλό θα ήταν να βρίσκεις χρόνο απαιτώντας το, διότι η υγεία σου είναι πάνω από όλα. Έχεις κάθε δικαίωμα να έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι ειδικά στην περίπτωση υπερκόπωσης. Δε θα ήθελες άλλωστε να καταλήξεις να έχεις χρόνια συμπτώματα τα οποία δεν υποχωρούν καθόλου εύκολα. Πρέπει να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου. Διαφορετικά δε θα μπορείς να παράξεις κανένα έργο.

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε επίσης