Πώς η υγεία των δοντιών συνδέεται με την καρδιά

03/12/2019 | 21:08

Μια νέα έρευνα που έγινε στην Κορέα έδειξε ότι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας και καρδιακής ανεπάρκειας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει την παρουσία μικροβίων στο αίμα και προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους για την καρδιά. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η καλή στοματική υγιεινή, εκτός από τα οφέλη για τα δόντια, λειτουργεί επίσης προστατευτικά για την καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τάε-Τζιν Σονγκ του Πανεπιστημίου Ewha Womans της Σεούλ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 121.300 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 80 ετών χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας. Από αυτούς, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το 3% εμφάνισε αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) και το 5% καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαπιστώθηκε ότι το βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα, σχετιζόταν με κατά μέσο όρο 10% μικρότερο κίνδυνο αρρυθμίας και 12% μικρότερο κίνδυνο ανεπάρκειας, άσχετα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος και άλλους παράγοντες.

Το καλό καθάρισμα καταπολεμά τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα παθογόνοι μικροοργανισμοί να εισδύσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: newsbeast.gr

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

“Bγήκαν” μαχαίρια έξω από νυχτερινό κέντρο – Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο κέντρο της Πάτρας

Πάτρα: “Φως” στα αίτια θανάτου του 21χρονου στην Εγλυκάδα, που κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Σήμερα η νεκροψία

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα