Την διακοπή του δικτύου 5G στις 31 Δεκεμβρίου 2019 για λόγους υγείας, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ψήφους 16 υπέρ και 13 κατά.
Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Υπέρ της διακοπής ψήφισαν σύμβουλοι της παράταξης του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Βασίλη Τζαμουράνη, του Μανώλη Μάκαρη, της Τόνιας Κουζή της Μαρίας Οικονομάκου, η Λαϊκή Συσπείρωση και Μιχάλης Αντωνόπουλος. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις πριν δοθούν νέα επίσημα στοιχεία μετρήσεων για την ακτινοβολία. Η πρόταση του κ. Βασιλοπούλου καταψηφίστηκε.
Το θέμα της λειτουργίας της πιλοτικής λειτουργίας του 5G στην Καλαμάτα, έχει φέρει αναστάτωση στην πόλη εδώ και καιρό, με αυτούς που διαφωνούν μάλιστα να έχουν προβεί σε διάφορες κινήσεις.
Χθες, έπειτα από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το θέμα- που μάλιστα είχε οριστεί ως έκτο στη σειρά -συζητήθηκε πρώτο, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν δημότες που ήθελαν να ενημερωθούν, αλλά και να εκφέρουν τη γνώμη τους.
Η συζήτηση του θέματος, τελικά, κράτησε πάνω από τρεις ώρες, με το δήμαρχο Καλαμάτας σε ρόλο πυροσβέστη να προσπαθεί να ηρεμήσει το κλίμα, κάνοντας μάλιστα πρόταση να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα μια ημερίδα- εκδήλωση στις αρχές Ιανουαρίου, και αν έβγαιναν συμπεράσματα ότι δεν είναι επιβλαβές για τον κόσμο να δινόταν παράταση της πιλοτικής λειτουργίας, αν αυτή ζητούνταν από τη Wind.
Τελικά, προς ψήφιση έφτασαν δύο προτάσεις, η πρώτη από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που αναφερόταν σε μη ανανέωση της σύμβασης στις 31/12 και η δεύτερη που ζητούσε τη διακοπή της σύμβασης στο τέλος του χρόνου.
Έπειτα από μια ψηφοφορία, που κράτησε ώρα με εντάσεις, υπερψηφίστηκε η πρόταση της διακοπής με 16 ψήφους, ενώ 13 ψήφους έλαβε η μη ανανέωση.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι παρευρισκόμενοι δημότες πανηγύρισαν και χαρακτήρισαν την απόφαση μια πρώτη νίκη.
Tόσο ο Βασίλης Κοσμόπουλος όσο και άλλοι εκπρόσωποι των μειοψηφιών στο Δήμο, όπως ο Μανώλης Μάκαρης και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η Καλαμάτα δεν έπρεπε να μπει σε αυτή τη διαδικασία, εφόσον υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με ενδεχόμενη επικινδυνότητα του 5G ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να περιμένει τα πορίσματα ειδικών πριν πάρει ο Δήμος τις αποφάσεις του.
Το θέμα συζητήθηκε χθες είχε τίτλο: "Επί αιτήματος δημοτικών παρατάξεων για διακοπή του από 8/2/2019 Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ, στις 30/11/2019, σύμφωνα με την παράγραφο 1.3.2. αυτού και μη περαιτέρω επέκτασή του (Εισηγητές: κ. Κοσμόπουλος Βασίλειος, κα Οικονομάκου Μαρία, κ. Μάκαρης Εμμανουήλ – Λεονάρδος, κ. Οικονομάκος Δημήτριος, κ. Αντωνόπουλος Μιχαήλ)".
Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δίκτυα 5G λειτουργούν πιλοτικά σε Τρίκαλα (Vodafone), Ζωγράφου (Cosmote) και Καλαμάτα (Wind). Tα δίκτυα αυτά θα παραμείνουν τουλάχιστον ένα έτος σε πιλοτική λειτουργία, αν όχι περισσότερο, εφόσον καθυστερήσει η επίσημη αδειοδότηση των παρόχων.
Το μέγα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους είναι αν υπάρχει καμία αιτία ανησυχίας για όσους δε θέλουν αυτή τη δοκιμαστική έστω εγκατάσταση του 5G. Η απάντηση είναι ότι προφανώς και υπάρχει και πρέπει να γίνει λόγος και γι’ αυτό. Πρώτα από όλα, η απόφαση των βελγικών Αρχών τον Απρίλιο του 2019 να βάλουν «στον πάγο» την εγκατάσταση δικτύου 5G είναι βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται.
Δεν έχει δοθεί κάποιος άλλος λόγος, εκτός του ότι κατά την αρμόδια υπουργό «δεν είμαστε σίγουροι πως αυτή η τεχνολογία δε θα αυξήσει τους κινδύνους για θανάτους από καρκίνο».
Το πλέον δυνατό χαρτί, πάντως, για την πτέρυγα όσων αντιτίθενται στην ενεργοποίηση του 5G το προσέφεραν, στις 17 Οκτωβρίου, ο Τζόελ Μόσκοβιτζ και το περιοδικό «Scientific American», δημοσιεύοντας ένα άρθρο που μόνον ο τίτλος του βάζει φωτιά στο μπαρούτι: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως το 5G είναι ασφαλές».
Ο Τζόελ Μόσκοβιτζ δεν είναι άγνωστος σε όσους ασχολούνται με την προστασία από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων. Είναι διευθυντής στο Center for Family and Community Health της Σχολής για τη Δημόσια Υγεία, του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ. Ασχολείται από το 2009 με το θέμα της βλαπτικής επίδρασης των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο.
Από εκεί και πέρα, στο άρθρο, επειδή δεν υπήρχαν χειροπιαστές αποδείξεις για βλάβες από κινητά τηλέφωνα και το 4G, ο κ. Μόσκοβιτζ γίνεται πολύ προσεκτικός στη διατύπωση των αμφιβολιών του. Λέει, μάλιστα, σε ένα σημείο κατά λέξη: «Αν υπάρχουν συνεργιστικά φαινόμενα μεταξύ 5G και 4G, τότε ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος». Κάτι που είναι διαφορετικό από ό,τι μεταφέρεται εδώ στην Ελλάδα, όπου αυτή η συνέργεια παρουσιάζεται ως βεβαιότητα. Εκεί στέκονται οι δύο πλευρές, και ο καθένας μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.
Πηγές: tharrosnews.gr , eleftheriaonline.gr