Πάτρα: Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος τιμά τον διακεκριμένο γλύπτη Θ. Παπαγιάννη

 

 

O Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών του για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυσή του (1919-2019), τιμά σε ειδική εκδήλωση τον παγκοσμίως διακεκριμένο καλλιτέχνη, ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Θεόδωρο Παπαγιάννη, για τη σημαντική συμβολή του στην τέχνη της γλυπτικής και την ανεκτίμητη ευεργεσία του στην Ήπειρο.

Η τιμητική αυτή εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 7.30 μ.μ. στο χώρο δράσεων και πολιτισμού «Το Σπίτι του Ηπειρώτη" (Μουρούζη 14-16/1ος όροφος), όπου εκτός των άλλων θα γίνει εκτενής αναφορά στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από τα έργα του και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης", ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα συνομιλήσει με το κοινό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Αλέξανδρος Χάιδας, Φιλόλογος MEd, MSc - Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Σάκης Κάπαρης, Οικονομολόγος – φιλότεχνος, Χρήστος Μεράντζας, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Την εκδήλωση θα ανοίξει το Σχήμα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ενώ μετά το πέρας αυτής θα ακολουθήσει δεξίωση.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, κ. Χάιδας Αλέξανδρος: «ο Θεόδωρος Παπαγιάννης είναι ο Ηπειρώτης εκείνος στο πρόσωπο του οποίου τιμάται ο σύγχρονος καλλιτεχνικός κόσμος εντός και εκτός συνόρων. Τόσο με την ακαδημαϊκή του πορεία όσο και με την παραγωγή των έργων του έχει συνδεθεί με το αισθητικό αποτέλεσμα δημόσιων χώρων όχι μόνο της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και παγκοσμίως. Παράλληλα, με την προσφορά έργων του, προκειμένου να στηθεί το μουσείο σύγχρονης τέχνης στον τόπο όπου γεννήθηκε, το Ελληνικό (πρώην Λοζέτσι) Ιωαννίνων, αποδεικνύεται περίτρανα πως η ηπειρώτικη ευεργεσία βρίσκει για άλλη μια φορά εκφραστές και συνεχιστές. Προς τούτο, και δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι το όνομα του Θεόδωρου Παπαγιάννη δύναται να χαραχτεί δίπλα στα ονόματα των μεγάλων εκείνων ηπειρωτών ευεργετών για τους οποίους όλοι μας διαχρονικά είμαστε υπερήφανοι».  

 

Λίγα λόγια για τον γλύπτη

O Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Το 1967, με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) μελέτησε την Αρχαία Ελληνική Τέχνη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, πραγματοποιώντας μια σειρά από ταξίδια στην Αίγυπτο, την Μικρά Ασία, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Το 1970 διορίστηκε βοηθός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας δίπλα στο δάσκαλό του Γιάννη Παππά. Το 1974 συνδημιουργεί με 24 συναδέλφους του, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (Κ.Ε.Τ). Το 1981-1982 μετεκπαιδεύτηκε στην Ecole Nationale des Arts Appliques et des Metiers d' Art στο Παρίσι, στα νεότερα υλικά της γλυπτικής και τις τεχνικές της. Το 1996-1997, με εκπαιδευτική άδεια έξι μηνών, επισκέφθηκε την Αμερική για να μελετήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση εργαστηρίων γλυπτικής των Σχολών Τέχνης της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ανταλλαγών του Προγράμματος Erasmus, συνδιοργανώνει τακτικά Workshops με την Σχολή του Βερολίνου, της Brera και της Bolognia .

Εδώ και μία εικοσαετία πρωτοστατεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας μεγάλου μεγέθους γλυπτά, σε δημόσιους χώρους. Τα γλυπτά δημιουργούνται επιτόπου. Έχει πραγματοποιήσει 45 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε ιδιωτικούς χώρους, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και πολλά μετάλλια, νομίσματα και μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις, τοποθετημένες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο Αεροδρόμιο του Σικάγο.

Με το έργο του έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα ο ημερήσιος και ο περιοδικός τύπος καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι σήμερα ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών. Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης". Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2017 το 10ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων τίμησε τον Θεόδωρο Παπαγιάννη δίνοντας το όνομά του στο σχολείο.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.