Τσίπρας: Το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοιχτό ήταν το προσφυγικό

Την κυβέρνηση κατηγορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για «έλλειψη στρατηγικής έναντι της Τουρκίας», ενώ καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακραία δεξιά ρητορική που θυμίζει εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για «αδράνεια» της κυβέρνησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας πως «εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και επέκτασής τους για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το μόνο ανοιχτό θέμα που άφησαν στην παρούσα κυβέρνηση ήταν το προσφυγικό.

Αναφερόμενος συνολικότερα στη στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε: ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε της εκλογές αξιοποιώντας την ακραία ρητορική και την ιδεοληψία του Σαμαρά. Και στα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό. Τώρα ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του θέτει το θέμα της ασυνέπειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την θέση του κ. Σαμαρά περί απεμπλοκής από την Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε: Ο Σαμαράς μπορεί να λέει τα δικά του. Για να θρέψει το κοινό του. Αυτή ήταν η καριέρα του από τότε που ξεκίνησε. Πατριδοκαπηλία ήταν.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό ότι θα δοθεί μέρισμα σε 200.000 δικαιούχους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε πως η ΝΔ κατηγορούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνει «ψίχουλα», όταν αποφάσισε να μοιράσει το μέρισμα πέρυσι σε 3.700.000 δικαιούχους, ή πρόπερσι σε 3.500.000 δικαιούχους.

«Η απλή αναλογική ήρθε και δεν αλλάζει»

Εμφανίστηκε όμως κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν διπλές κάλπες: Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί. Και θα μείνει. Δεν θα αλλάξει. Ακούστε το αυτό που σας λέω.

«Απαξίωσαν τη ΔΕΗ»

«Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοικτό στην παρούσα κυβέρνηση, και εκεί αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το θέμα της ΔΕΗ σημείωσε:

«Το να λύσεις ένα πρόβλημα μετακυλίοντας το κόστος στον καταναλωτή (500 εκατομμύρια) είναι εύκολο...Δημιούργησαν ένα κλίμα απαξίωσης της ΔΕΗ για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις της εκποίησης και της αύξησης του κόστους στον καταναλωτή καθώς και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν επενδύσει στην ενέργεια. Η τακτική του αρμόδιου υπουργού είναι στο manual του νεοφιλελευθερισμού, πως απαξιώνεις μία επιχείρηση πριν την εκποιήσεις. Παράλληλα προωθούν και μία διαδικασία προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, αναβιώνοντας παθογένειες του πελατειακού κράτους».