ΟΤΟΕ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Κινητοποιήσεις προανήγγειλε η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), που καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσης ανάκλησης των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-1,57% «αλλιώς θα είναι πλήρως συνυπεύθυνη».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, με την απόφασή της να προχωρήσει σε απολύσεις, «η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει ρήξη με τους εργαζόμενους και την ΟΤΟΕ».

Όπως σημειώνει, στη σημερινή συνάντησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου, με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ που αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της Τράπεζας, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η Τράπεζα εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα.

«Κατόπιν αυτού, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται, και κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους».

Από την ΟΤΟΕ ξεκαθαρίστηκε ότι οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις, ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων τους οποίους αυτή αφορά, αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα «αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας απαίτησαν την άμεση ανάκληση των απολύσεων, ως προϋπόθεση για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ.

Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, με δεδομένη την άρνηση του διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, «εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει - και δεν υπάρχει - πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης.

Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις.

Αντί η Τράπεζα να τιμήσει την υπογραφή της και να αναζητήσει βιώσιμες και εφικτές λύσεις στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας, επιλέγει τη λύση της μετωπικής αντιπαράθεσης με τους εργαζόμενους και με ολόκληρο τον κλάδο. Λύση την οποία μεθόδευε εδώ και καιρό απευθύνοντας προσχηματικές "προτάσεις-ερωτήματα αξιοποίησης" στους εργαζόμενους που δεν επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum».

Η ΟΤΟΕ προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνηση ότι «αυτή η μεθόδευση, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στον κλάδο, δεν πρόκειται να περάσει».

Παράλληλα, προχωρά σε συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να τους ζητήσουν «να πάρουν σαφή και κατηγορηματική θέση για αυτές τις προκλητικές ενέργειες». Όπως έγινε γνωστό, η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί την Τρίτη με την ΟΤΟΕ, στη Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκδικητικές απολύσεις»

Σε δήλωσή της, η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «εκδικητικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς με την κάλυψη του κ. Βρούτση».

Όπως αναφέρει, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σήμερα σε απολύσεις 24 εργαζομένων της, που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, «παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οι εκδικητικές απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική.

Προ μηνών αναδείξαμε τη σοβαρότητα του θέματος, επιμένοντας, τόσο σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όσο και με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ότι η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων.

Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγή ιχθύος. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι  η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του, έστω και τώρα, για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» καταλήγει η κ. Αχτσιόγλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ