ΚΚΕ: Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων

 

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και συγκεκριμένα σημειώνει:
Ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζεται η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα όπως και στην περιοχή μας, από τα άλλα κόμματα στόχο έχει να εγκλωβίσει τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης μας στη λογική του "αναγκαίου κακού", μετατρέποντάς τους σε συνενόχους, ώστε να δεχτούν νέα οικονομικά βάρη στους ώμους τους.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η σημερινή Δημοτική Αρχή στην Πάτρα, με δήμαρχο τον κ. Πελετίδη, δίνει πραγματική μάχη με μια δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Παρά τις δυσκολίες και τους αρνητικούς συσχετισμούς στην Τοπική Διοίκηση και γενικότερα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η Δημοτική Αρχή με παρεμβάσεις και έργα της απομάκρυνε σχετικά υπαρκτούς κινδύνους σε σχέση με την κατάσταση στο σημερινό χώρο Υγιεινής Ταφής (Ξερόλακα), ο οποίος είναι κορεσμένος.
Κράτησε έτσι την πόλη καθαρή, αντιπάλεψε σθεναρά και, μέχρι τώρα, απέτρεψε τις ΣΔΙΤ στη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν επιβάρυνε απεναντίας ελάφρυνε αισθητά τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τις γειτονιές από τα ανταποδοτικά τέλη, μειώνοντάς τα κατά 23%.
Είναι πρόκληση η κριτική που υψώνουν ενάντια στη Δημοτική Αρχή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι εκείνες που έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης των σημερινών προβλημάτων. Είναι αυτές που και σήμερα αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη, ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Συνεπικουρούν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων, για παράδοση της διαχείρισης των σκουπιδιών στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, για περαιτέρω επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Η Δημοτική Αρχή πάλεψε και παλεύει για δημόσιο φορέα διαχείρισης στην περιοχή χωρίς την εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων, θέση που δεν κάνουν αποδεκτή τα άλλα κόμματα και διαδοχικά οι κυβερνήσεις.
Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, συμφωνήθηκε η λειτουργία του φορέα διαχείρισης στην περιοχή (Φλόκα) με τη μορφή Δημόσιου Χαρακτήρα.
Σε αυτό τον Οργανισμό συμμετέχει ο Δήμος Πάτρας, ως ο μεγαλύτερος μάλιστα Δήμος της περιοχής.
Στις σημερινές συνθήκες αυτός ο δρόμος είναι η μόνη εφικτή προσπάθεια για να απαλλαγούμε από τον κίνδυνο της Ξερόλακας και για να αποκρουστούν οι συστηματικές προσπάθειες για την προώθηση των ΣΔΙΤ, η αύξηση των τελών.
Όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις και συμφέροντα, δεν παραιτούνται. Μόλις πρόσφατα, κατά την συγκρότηση του νέου νομαρχιακού φορέα, τα ηνία της διοίκησης του Φλόκα πέρασαν σε τέτοιες δυνάμεις. Η δημοτική αρχή της Πάτρας που ηγήθηκε της προσπάθειας απόκρουσης των ΣΔΙΤ και της αύξησης των τελών, παραμερίστηκε.
Την ίδια ώρα, είναι γνωστές σε όλους οι προθέσεις της κυβέρνησης. Μέσω του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού που δηλώνει ότι θα εφαρμόσουν …"όλες τις ευρωπαϊκές πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα. Ένα μοντέλο που έχει αποδειχθεί ότι παράγει όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον με χαμηλό κόστος για το δημόσιο".
Πρόκειται για θέσεις που θα χαρατσώσουν το λαό, προς όφελος μιας ομάδας ομίλων, αλλά είναι και ορατός ο κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια Υγεία.
Κορυφαίο παράδειγμα απ' όλα αυτά αποτελεί το αίσχος της Φυλής στην Αττική, η επιλογή της καύσης, που τα παράγωγά της δηλητηριάζουν το λαό κ.λπ.

Το ζήτημα της Διαχείρισης των Απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό,είναι βαθύτατα πολιτικό

Όσο οι τεχνολογίες ανάκτησης και παραγωγής ενέργειας δεν είχαν αναπτυχθεί, οι χωματερές εμφανίζονταν ως μονόδρομος μολύνοντας το περιβάλλον και λεηλατώντας φυσικούς πόρους.
Σήμερα, η τεχνολογία ξεπέρασε τέτοια εμπόδια. Η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται πεδίο επενδύσεων λιμναζόντων κεφαλαίων και διαπάλης για το ποιος θα τα διαχειρίζεται και πάντα σε βάρος της ζωής του λαού, των αναγκών του.
Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η Διαχείριση των Απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές.
Η οριστική φιλολαϊκή λύση προϋποθέτει άλλη διακυβέρνηση, εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα. Θα δημιουργούνται, έτσι, στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στην γη και στις τεχνικές υποδομές, μαζί με τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, η εργατική εξουσία.
Απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και ΕΕ, απέναντι στην πολιτική των μεγαλοεπιχειρηματιών προβάλουμε ένα φιλολαϊκό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη. Λέμε:
- Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία εφαρμογή των ΣΔΙΤ στου Φλόκα.
- Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων της Αχαϊας μέσα από ανταποδοτικά τέλη λόγω εφαρμογής των ΣΔΙΤ στου Φλόκα και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο φορέα διαχείρισης και τους Δήμους. Με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, της προστασίας του περιβάλλοντος».
- Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
- Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό και τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων, με διαλογή στην πηγή, απορριμμάτων.
- Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Κανένας εφησυχασμός!
Να μην περάσουν τα σχέδια για ΣΔΙΤ!
Καμία αύξηση τελών!

Διαβάστε επίσης