Πάτρα: Την Πέμπτη πορεία αγροτών της Αιγιάλειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ξεσηκώνονται οι αγρότες του Αιγίου και μετέχουν σε σειρά κινητοποίησεων, διεκδικώντας επίλυση σειράς αιτημάτων.

Συγκεκριμένα σε ανκοίνωσή τους αναφέρουν:
Πέντε μήνες μετά τις εκλογές και παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα έχει σε προτεραιότητα τον αγρότη όλα δείχνουν ότι όπως και η προηγούμενη έχει άλλες προτεραιότητες, να ελαφρύνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες με μείωση του φορολογικού συντελεστή στα κέρδη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι αγρότες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, λαϊκά στρώματα πληρώνουμε 52 δις (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ) στον προϋπολογισμό, βιομήχανοι εφοπλιστές, μεγαλέμποροι κλπ, δίνουν εθελοντικά 4 δις Την ίδια ώρα έχουν απαλλαγές ύψους 600 εκ. στον φόρο πετρελαίου και εμείς ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουμε καμιά μείωση φόρου στο εισόδημα από την αλλαγή του συντελεστή από 22% σε 9% γιατί έχουμε κερδίσει με τον αγώνα το 2016 το αφορολόγητο στο πενιχρό μας εισόδημα που δύσκολα ξεπερνάει τα 8,5 χιλιάρικα.
Συνεχίζεται το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο σημείο να πουλάμε κοψοχρονιά την παραγωγή μας σε ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, σταφίδα, γάλα, κρέας. Οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες από πέρυσι την ίδια στιγμή, που τα προϊόντα μας φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πολλαπλάσιες φορές ακριβότερα, από μια χούφτα βιομηχάνων, εμπόρων, μεταποιητών που κερδοσκοπεί με τις ευλογίες των έως και σήμερα κυβερνήσεων, σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.
Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής για αγροεφόδια είναι πολύ υψηλό, αυξάνεται και άλλο όπως με την τελευταία αύξηση της τιμής του ρεύματος, με αποτέλεσμα το εισόδημα μας συνεχώς να μειώνεται.
Ταυτόχρονα η αναθεώρηση της ΚΑΠ, που σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρήσεων σε επίπεδο ΕΕ, και όχι με βάση τια ανάγκες μας και των λαών, θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Τη θέση μας δυσχεραίνουν, αρκετές ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, δάκο κλπ), που υπάρχουν σε αρκετές περιοχές με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια, να μην έχουν βγει τα πορίσματα των ζημιών που καθυστερούν, όπου γίνονται έλεγχοι.
Στην κτηνοτροφία, ενώ οι εξαγωγές φέτας έχουν εκτοξευθεί, ακόμα και μέσα στην κρίση, ο έλεγχος της από μια χούφτα μεταποιητές και εμπόρους, όπως και στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συμπίεση της τιμής του γάλατος εις βάρος μας, για την εξασφάλιση του δικού τους κέρδους. Πρόκειται για το βασικό μας πρόβλημα απέναντι σε όσα ακούγονται μόνο για έλλειψη ελέγχων και «ελληνοποιήσεις» γάλατος που και αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται αλλά δεν αποτελούν την πηγή του προβλήματος.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το ασφαλιστικό, με τις νέες αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση από τον Γενάρη. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε καμιά αύξηση εισφορών οι οποίες ήδη είναι πολύ μεγάλες και αν ασφαλίσουμε και τη γυναίκα μας με 10 χιλιάρικα εισόδημα το 30% μας το τρώνε οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ η σύνταξη είναι πείνας.
Συνάδελφοι αγρότες, αγρότισσες και κτηνοτρόφοι
Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές και τα μέτρα. Δεν χρειάζεται καμιά απογοήτευση, μοιρολατρία, φόβος και ηττοπάθεια. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, ότι έχουμε τις δυνάμεις και την ικανότητα να διεκδικούμε και να έχουμε κατακτήσεις με τους αγώνες μας, να βάζουμε φρένο σε αντιλαϊκά μέτρα. Με επιμονή στην οργάνωση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση των αγροτών θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Παίρνουμε μέρος μαζικά στις περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις του συλλόγου μας σε κάθε χωριό και χώρο. Κάνουμε δική μας υπόθεση με τη συμμετοχή μας το ζωντάνεμά τους, την απόκτηση επιτροπών αγώνα σε κάθε χωριό, κάνουμε δική μας υπόθεση και παίρνουμε πρωτοβουλίες για την μόρφωση των παιδιών μας, την κατάσταση με την Υγεία στην ύπαιθρο, την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Κάνουμε αρχή την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη με κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις 11πμ. καλώντας σε κοινή κινητοποίηση όλους τους αγρ. Συλλόγους του Ν. Αχαΐας
Συμμετέχουμε στο μαζικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 18.00 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
Την Πέμπτη 12-12-2019 στις 9πμ στα δικαστήρια Αιγίου όπου δικάζονται συνάδελφοι για τα μπλόκα του 2017. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το αίσχος των αγροτοδικείων. Καλούμε τους συναδέλφους για συμπαράσταση. Καλούμε τα σωμάτια, τους συλλόγους και τους φορείς της Αιγιάλειας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Καλούμε ταυτόχρονα σε μαζική συμμετοχή την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Νίκαια Λάρισας όπου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα, να κλιμακώσουμε τη δράση μας.
Διεκδικούμε:
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα μας τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης, για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοση τους.
• Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα αγροτικά μας μηχανήματα και οχήματα, ώστε να επιτευχθεί ορισμένη μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο εισόδημα για όλους 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
• ΕΛΓΑ 100% κρατικός, με πλήρη προστασία της παραγωγής, με αλλαγή του υπάρχοντος κανονισμού και του χαρακτήρα του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές, επιδρομές άγριων ζώων και νόσους.
• Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους Όχι στα νέα αντιδραστικά αναθεωτικά σχέδια εξωραϊσμού και αποδοχής της ΚΑΠ που μας ξεκληρίζει, πάλη για την ανατροπή της. Την ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωσης, όπως ισχύει στα υπόλοιπα αμπελοειδή. Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2015, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τη "Γαία Επιχειρείν''
• Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών υγείας και μείωση των εισφορών κλάδου σύνταξης και αποσύνδεσή τους από το κατώτερο μεροκάματο του εργάτη. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας, άμεσα κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ καθαρά.
• Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια. Στελέχωση των κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων στην ύπαιθρο απέναντι στην εγκατάλειψη και υποστελέχωσή τους.
• Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα "αγροτοδικεία"
• Να ανακληθεί η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών και το πέρασμα της άρδευσης στη ΔΕΥΑ με αύξηση τιμολογίων. Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων για άρδευση. Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας, με αποκλειστικά δημόσιο φορέα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΟ
 

Διαβάστε επίσης