Η Πάτρα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Ανδρέα - Ποιοι θα παραστούν στις εκδηλώσεις - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με λαμπρότητα θα γιορτάσει και φέτος η Πάτρα τον Πολιούχο της Άγιο Ανδρέα. Όπως κάθε χρόνο η πόλη της Πάτρας όπου μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας το 60 μ.Χ. σε Χιαστό Σταυρό, και όπου φυλάσσονται τόσο η Τιμία Κάρα του όσο και ο Σταυρός του Μαρτυρίου του, θα αποτελέσει το επίκεντρο του εορτασμού σε πανελλαδικό θα λέγαμε επίπεδο με επισκέπτες όχι μόνο από κοντινές περιοχές αλλά και πιο μακρινές που θα έρθουν να προσκυνήσουν την χάρη του Αγίου και να λάβουν ευλογία.

Ο Άγιος Ανδρέας που είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία αλλά και σε άλλα δόγματα και περιοχές του εξωτερικού όπως η Σκωτία,  ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου, με τον οποίο δούλευαν ως ψαράδες στη λίμνη της Τιβεριάδος και καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Πριν τα βήματα της πίστης στον Χριστό και της διδασκαλίας του τον φέρουν έως την Πάτρα όπου και μαρτύρησε, είχε περάσει από πολλές περιοχές και χώρες όπως η Κύπρος όπου και δίδαξε την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις 

Στον φετινό εορτασμό στο νέο ιερό ναό του Πολιούχου που πρωτάνοιξε το 1974 επί Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρού Νικοδήμου, εξήντα έξι ολόκληρα χρόνια μετά την θεμελίωση του εν έτει 1908, θα παραστεί ο εξοχότατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος είχε διατελέσει και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός.

Από πλευράς αρχιερέων αναμένεται εντυπωσιακή σε αριθμό εκπροσώπηση που ενδέχεται να φτάσει μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο τους 15 και πλέον.

Μιλώντας με τον Πρωτοπρεβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, προιστάμενο του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέου, εκπροσώπου Τύπου της Μητροπόλεως Πατρών και τελετάρχη εδώ και πολλά χρόνια του εορτασμού στον περίλαμπρο και μεγαλοπρεπή νέο ιερό ναό του Πολιούχου, μας είπε πως αναμένεται πλήθος προσκυνητών ενώ από πλευράς Μητροπολιτών θεωρείται σίγουρος ο ερχομός του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου, του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου, του Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά καθώς και των σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αδραμερίου κ.κ. Θεόκλητου, Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου και Μεγάρων & Σλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνος.

Ανήμερα το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 αναμένεται να παραστεί συμπροσευχόμενος μαζί με τους άλλους αρχιερείς και ο Μητροπολίτης πρώην Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος.

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 29/11/2019 στις 18.00 θα αρχίσει ο πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας ενώ θα ακολουθήσει στις 22.00 η ιερά αγρυπνία και ανήμερα το Σάββατο 30/11 το πρωί θα τελεστεί η πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία και στις 10.45 έχει οριστεί η Θεία Δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ευθύς αμέσως θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας, του Σταυρού και της εικόνας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα κατά μήκος της οδού Αγ. Ανδρέου. Η πομπή θα στρίψει στη Δημ. Γούναρη έως την Μαιζώνος όπου πάντα τελείται δέηση και θα συνεχίσει έως την Τριών Ναυάρχων και κατόπιν θα επιστρέψει στο ναό για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Τέλος όπως κάθε χρόνο κατά μήκος της Ακτής Δυμαίων κάτω από το ναό θα στηθεί και το καθιερωμένο γιορτινό παζάρι των μικροπωλητών όπου κάποιος θα μπορεί να βρει από μπαλόνια και φούσκες, λουκουμάδες, ρούχα έως εικόνες, θυμίαμα και πολλά άλλα.   

Οι επισκέψεις

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στην Πάτρα θα βρεθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ