Κάποιοι δυσκολεύονται να εκφράσουν τον έρωτά τους με λέξεις. Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος δεν ψεύδεται.
Μήπως σας λέει «σ’ αγαπώ» και δεν το έχετε καταλάβει; Μήπως εσείς είναι που δεν μπορείτε να το πείτε, ενώ θέλετε τόσο πολύ;
Ακολουθείστε μερικές απλές στρατηγικές για να πείτε «σ’ αγαπώ» χωρίς λόγια.
Ερωτική προσέγγιση
Τετ α τετ: Όποτε θέλετε να πείτε κάτι σοβαρό σε κάποιον και να τον πείσετε -σε αυτή την περίπτωση, να του εκφράσετε τον έρωτά σας-, αποφύγετε να καθίσετε δίπλα του όπως συνήθως, αλλά απέναντί του. Το γεγονός και μόνο ότι αλλάξατε τη θέση σας, θα τον προϊδεάσει ότι θα συζητήσετε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.
Πάρτε ανάσα: Κατακλύζεστε από έντονα συναισθήματα, η καρδιά σας χτυπά δυνατά και νιώθετε ανήμποροι να πείτε το «σ’ αγαπώ»; Για να συνέλθετε, πάρτε βαθιές ανάσες. Όταν νιώσετε καλύτερα, θα διαπιστώσετε ότι ασυναίσθητα θα κάθεστε πιο άνετα, με τους ώμους γερμένους μπροστά και θα γέρνετε το κεφάλι σας δεξιά ή αριστερά. Δεν μπορεί, θα «λυθεί» η γλώσσα σας.
Προσεγγίστε κι άλλο: Μειώστε την απόσταση ανάμεσά σας αργά και σταθερά, φέρνοντας πιο κοντά την καρέκλα σας ή σκύβοντας προς το μέρος του. Θα του «περάσετε» πιο εύκολα το μήνυμά σας από κοντά.
Αγγίξτε το αντικείμενο του πόθου: Όποιος τρέφει έντονα συναισθήματα για έναν άλλον άνθρωπο, συνήθως νιώθει εξίσου έντονα την ανάγκη να έρχεται σε επαφή με το σώμα του, ακουμπώντας ή χαϊδεύοντάς τον, για παράδειγμα, στο χέρι ή στον ώμο. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν θέλει να του εκφράσει την αγάπη του. Αν είστε εκδηλωτικοί, θα αγγίξετε ούτως ή άλλως το σύντροφό σας αυθόρμητα την κρίσιμη στιγμή. Όσοι πάλι δεν φημίζεστε για την εκδηλωτικότητά σας, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε!
Χαμογελάστε: Οι ερωτευμένοι νιώθουν περισσότερη χαρά από εκείνους που δεν έχουν «χτυπηθεί» από τα βέλη του έρωτα. Αν είστε πραγματικά ερωτευμένοι και χαρούμενοι, αλλά την κρίσιμη στιγμή, αντί να χαμογελάτε, έχετε το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας, μάλλον δεν θα πείσετε ιδιαίτερα το σύντροφό σας για τα λεγόμενά σας. Στην περίπτωση, λοιπόν, που νιώσετε εκείνη τη στιγμή να χτυπά μέσα σας το καμπανάκι του κινδύνου, προσπαθήστε να «φορέσετε» ένα ψεύτικο χαμόγελο για δευτερόλεπτα. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε γρήγορα και να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Μην περιμένετε να πείσετε το σύντροφό σας για την αγάπη σας αν το πρόσωπό σας είναι κατσουφιασμένο.
Κοιτάτε βαθιά στα μάτια: Κοινώς, «καρφώστε» το βλέμμα σας στα μάτια του συντρόφου σας. Κοιτάξτε τον βαθιά, επίμονα και σταθερά, όσο περισσότερο μπορείτε. Δηλώστε του, με λίγα λόγια, ότι έχετε μάτια μόνο για εκείνον, ότι τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή τίποτα άλλο δεν έχει σημασία.
Ξεχάστε το στημένο: Με άλλα λόγια, το καλύτερο θα είναι να είστε φυσικοί και αυθόρμητοι. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να κάνετε πρόβα για το πώς θα εκφράσετε με λόγια την αγάπη σας, μιας που, όταν είστε ερωτευμένοι, δεν μπορείτε να υπακούσετε σε κανόνες του τύπου: «Πείθεις, όταν μιλάς αργά και καθαρά». Όταν είστε κυριευμένοι από έντονα συναισθήματα, είναι τουλάχιστον δύσκολο να κοντρολάρετε τον τόνο της φωνής σας. Το πιο πιθανό είναι να πείτε το «σ’ αγαπώ» γρήγορα και κοφτά.
«Μ’ αγαπάει;»
Θέλετε να διαπιστώσετε πόσο ειλικρινής είναι ο σύντροφός σας όταν λέει το «σ’ αγαπώ»; Υπάρχουν πράγματι κάποια στοιχεία στις κινήσεις του σώματός του που τον προδίδουν. Εξετάστε κατά πόσο λειτούργησε σύμφωνα με τα προηγούμενα βήματα και επιπλέον παρατηρήστε εάν:
Δεν νιώθει τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, όπως συνήθως, και υγραίνει συνέχεια τα χείλη του.
«Καθρεπτίζει» τις κινήσεις σας. Δηλαδή, κάνει ό,τι κάνετε: Πίνετε ποτό, πίνει κι αυτός. Ανάβετε τσιγάρο, ανάβει κι αυτός. Αγγίζετε τα μαλλιά σας, τα αγγίζει κι αυτός.
Διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όποιος είναι πραγματικά ερωτευμένος και κοιτάζει το σύντροφό του στα μάτια για να του εκφράσει την αγάπη του, από την ταραχή που νιώθει διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του.
«Δεν μ’ αγαπάει»
Η αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματός του θα σας βοηθήσει να κρίνετε αν σας μιλά ειλικρινά ή όχι. Εντοπίστε τα «σημάδια» που δείχνουν ότι λέει ψέματα και συνεκτιμήστε τα με την υπόλοιπη συμπεριφορά του. Θα ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν:
Κάνει συγκεκριμένες χειρονομίες, όπως:
Καλύπτει το στόμα ή το σαγόνι του με τα χέρια
Βάζει τα δάχτυλα στο στόμα
Αγγίζει τη μύτη
Τρίβει το μάτι ή το αυτί
Ξύνεται στο λαιμό
«Σπάει» τα δάχτυλα των χεριών ή κινεί νευρικά τα χέρια του.
Αν είναι άνδρας, φτιάχνει το γιακά του πουκαμίσου του ή τον κόμπο της γραβάτας του
Επιπλέον, δεν είναι πραγματικά ερωτευμένος όταν:
Φαίνεται αγχωμένος ή σφιγμένος. Μπορεί ένας ερωτευμένος άνθρωπος, ακόμα και όταν έχει προς στιγμή «παγώσει» και δεν μπορεί να χαμογελάσει, μετά από λίγο χαλαρώνει και χαμογελά αυθόρμητα. Αν λέει ψέματα, όμως, μπορεί να κάνει περίεργους μορφασμούς, να έχει παγωμένη έκφραση, να σμίγει τα φρύδια του, να κοκκινίζει, να ιδρώνει, να τρίζει τα δόντια του, να δαγκώνει τα χείλη του.
Κοιτάζει αλλού. Αποφεύγει να σας κοιτάξει κατάματα, ρίχνοντάς σας μόνο «κλεφτές» ματιές ή καρφώνοντας το βλέμμα του αλλού. Μπορεί, ωστόσο, να σας κοιτάζει επίμονα στα μάτια. Επιπλέον, όταν το βλέμμα είναι ψεύτικο, τα μάτια ανοιγοκλείνουν πιο γρήγορα. Δεν θα πρέπει, όμως, να τον καταδικάσετε μόνο επειδή δεν σας κοιτά στα μάτια, γιατί ίσως να δυσκολεύεται να σας αποκαλύψει τα συναισθήματά του.
Κάθεται σαν «στήλη άλατος». Στην προσπάθειά του να ελέγξει τις εκφράσεις του προσώπου και των χεριών του όταν λέει ψέματα, το σώμα του γεμίζει ένταση και παίρνει μια άκαμπτη στάση.
Μιλά «κάπως». Όταν προσπαθεί να κρυφτεί, μιλά αργά, χωρίς να χρωματίζει τις λέξεις, δηλαδή καθόλου αυθόρμητα. Μπορεί, επίσης, να τρέμει η φωνή του, να στεγνώνει το στόμα του, να ξεροκαταπίνει, να καθαρίζει το λαιμό του ή να καθυστερεί να απαντήσει, να μη μιλά για αρκετή ώρα και να κάνει λεκτικά λάθη. Και πάλι, όμως, μπορεί να μη λέει ψέματα, αλλά να νιώθει εξαιρετικά άβολα.
Πηγή: vita.gr